Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:30 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administraţia din Topalu face demersuri pentru introducerea reţelei de canalizare

ro

17 Nov, 2016 00:00 1408 Marime text
Comuna Topalu, cu peisajele ei pitoreşti, s-a făcut remarcată pe plaiurile dobrogene prin Cetatea Capidava şi Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”, instituţie care deţine 228 de lucrări constând în tablouri, sculptură şi grafică, în valoare de 2,5 milioane de euro, aflate în patrimoniul judeţului Constanţa. Având în vedere evenimentul cultural proaspăt încheiat, şi anume cea de-a XX-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, sub administrarea edilului-şef Valentin Stanciu, localitatea de la malul Dunării este recunoscută şi la nivel naţional. Dar planurile administraţiei publice locale sunt ample şi au în vedere, în principal, asigurarea utilităţilor.
 
După ce a fost finalizat proiectul privind modernizarea şi reabilitarea a 1,5 kilometri de drumuri, realizat cu bani de la bugetul de stat, zilele trecute au fost adunaţi 20 de câini fără stăpân, care se află acum în adăpost special. „Problema câinilor maidanezi era dificilă, dar am reuşit s-o rezolvăm. Am adunat câinii, vreo 20 de maidanezi, care sunt acum în adăpost la Lumina,” a declarat pentru ZIUA în judeţ, primarul Valentin Stanciu. Contractul, încheiat cu firma Luceafărul SRL, a presupus desfăşurarea a două acţiuni de capturare a câinilor maidanezi care hoinăreau liberi prin Topalu, administraţia plătind 330 de lei pentru fiecare câine. Potrivit prevederilor legale, dacă nimeni nu-i va adopta, aceştia vor fi eutanasiaţi.
 
Autoritatea locală are pe agenda de priorităţi introducerea reţelei de canalizare menajeră în satul Topalu, care va măsura 13 kilometri liniari. În plus, Primăria va amenaja şi o staţie de epurare, proiecte care vor fi realizate cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. „Ne tot chinuim cu canalizarea, e un proiect din fonduri europene în valoare de un milion de euro, pe Axa 7.1. Am depus cerere de finanţare, acum aşteptăm vizita în teren a reprezentanţilor de la AFIR (n.r. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale)” a completat primarul Stanciu.

70.000 de lei de la CJC pentru dezvoltare locală

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) din octombrie, la iniţiativa preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu, aleşii judeţeni au aprobat proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a câte 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul în curs. 7.940.000 de lei au fost repartizaţi, în total, către primăriile din întreg judeţul.
 
Astfel, Primăria Topalu urmează să primească 70.000 de lei pentru dezvoltarea locală. Întrebat unde va folosi fondurile în gospodărirea localităţii, primarul susţine că nu ştie cu ce problemă a administraţiei locale să înceapă. „Deocamdată, n-am primit cei 70.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Sunt atâtea găuri de acoperit, nu ştiu momentan cu ce anume să începem când vom primi fondurile”, a concluzionat şeful administraţiei locale din Topalu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii