Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ - izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

ro

28 Sep, 2018 00:00 2762 Marime text
Înlesnind accesul la un fond de carte rară, dar mai ales restituind texte de referință despre istoria Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanța consideră drept o datorie de onoare grija pentru patrimoniul local, în intenția de a genera interes și emoție pentru tot ceea ce a însemnat cultură dobrogeană.
 

 
Se adaugă astfel fondului documentar deja existent în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța, cu sprijinul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, varianta digitală a 29 de numere ale revistei „Analele Dobrogei” (serie veche), publicație care s-a ocupat cu o consecvență exemplară de arheologia, istoria, etnografia, geografia, geologia, economia, etniile, literatura, publicistica, agricultura, industriile, comerțul, obiceiurile, credințele, fauna, flora, folclorul, marina etc. din Ținutul Mării, adunând în paginile ei semnăturile unor somități în materie ale vremii.
 
În anul 1920, la Constanţa, se înfiinţează, sub conducerea profesorului Constantin Brătescu şi a avocatului Ioan N. Roman, „Societatea de cultură dobrogeană”.
 
Programul societăţii prevedea, la primul punct, editarea unei reviste - „Analele Dobrogei” -, care, în fapt, continua revista „Arhiva Dobrogei”, apărută la Bucureşti, în 1916, sub direcţia lui Constantin Moisil, căruia i se alătură Constantin Brătescu. „Arhiva Dobrogei”, în condiţii aparte, apare şi în 1919 şi 1920. O parte din colaboratorii de prestigiu se transferă la „Analele Dobrogei” (1920-1938).
 
O revistă ce rămâne unică prin rigoarea și enciclopedismul ei, greu de egalat, una dintre principalele surse de informare pentru cei care doresc să cunoască istoria, etnografia, literatura, personalitățile Dobrogei.
 
Avem nevoie de mai mult pentru a convinge tinerele generații din Dobrogea că au cu adevărat motive de dragoste pentru rădăcinile și istoria acestui loc.
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii