Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:01 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Poporul român n-a fost nici leneş, nici lipsit de energie şi îndrăzneală“

ro

13 Nov, 2017 00:00 1521 Marime text
„Podul Regele Carol I“, Geo Bogza: „/.../ Desfac albumul de fotografii la epoca în care a fost construit acest pod şi văd o mulţime de domni, nedeprinşi să pozeze, înţepeniţi în faţa obiectivului, cu haine noi, de o tăietură demodată acum, şi oricât ar părea de nefireşti, iar uneori ridicoli de privesc barbişoanele şi mustăţile cu admiraţie, şi le spun: aşa dar voi, pe vremea când noi care ne credeam deştepţi nici nu existam, voi cu barbişoanele şi cu pălăriile voastre de paiu aţi construit acest măreţ şi trainic pod! Bravo vouă! Iar gândul meu se îndreaptă plin de respect spre mulţimea de muncitori anonimi, fraţi ai plugarilor din Bărăgan, care au coborât în fundul fluviului să pună temelia de ciment a acestui pod, fără să ştie poate că în felul acesta puneau înseşi temeliile ţării de mâine.
 
Privită de pe malurile Dunării, alba şi măreaţa construcţie a podului Regele Carol I, arată cu miile lui de tone de fier, trase prin cer la o mare înălţime, că poporul român, în scurtul răstimp de când şi-a dobândit independenţa, n’a fost nici leneş, nici lipsit de energie şi îndrăzneală. Apoi, nu trebuie uitat, că acest pod a fost făcut să ducă la Constanţa. Iar acolo, pe malurile mării, aceiaşi părinţi ai noştri cu barbişoane şi pălării de paiu, au ridicat câteva silozuri gigantice, şi punând valurilor stavilă un dig trainic de piatră, au construit un pod, încăpător şi modern.
 
Statuia lui Ovidiu e în mijlocul oraşului, iar monumentul de la Adam Klisi în mijlocul câmpiei dobrogene, şi ele vorbesc destul despre începuturile de istorie ale acestor locuri. Dar deasupra lor, călătorul îndrăgostit de frumuseţea aspră a peisajului, şi pasionat de viaţa din adâncuri a oamenilor, după ce a privit în nenumărate rânduri turlele musulmane ale minaretelor, vede deodată ridicându-se la orizont, silueta necrezut de măreaţă a podului dela Cernavodă, şi uimit, o contemplă. Atunci ştiind cine l-a construit, şi venindu-i în minte şi siluetele silozurilor de la Constanţa, el îşi dă seama că pe pământul Dobrogei pe care pot fi întâlniţi şi turci, şi tătari, şi lipoveni, poporul român e acela care, în afară de străvechile urme ale strămoşilor lui, şi-a pus amprenta în ultimul secol, dovedindu-şi energia, puterea de muncă şi spiritul creiator, din primele decenii ale independenţei sale.
 
Apoi au venit marile convulsiuni ale celor două războaie, şi prea puţin s’a mai construit. Dar podul Regele Carol I, cu vechimea lui de cincizeci de ani, stă peste apele largi ale Dunării, ca un zbor alb de pasăre, care poate duce oricât de departe. În anii ce vor veni, nu ne rămâne decât să punem mâna pe mistrie, şi să continuăm tradiţia constructivă, atât de glorios începută de părinţii noştri, care au tras prin aer podul dela Cernavodă. Pentru ţara întreagă, podul acesta rămâne ca un îndemn şi ca un mare învăţământ. Din existenţa lui, îndrăzneaţă, superbă, echilibrată şi pozitivă, se pot inspira şi scriitorii, şi inginerii, şi oamenii politici; iar întregul popor român poate găsi un izvor puternic, din care să-şi alimenteze conştiinţa drepturilor şi datoriilor sale, deasupra acestor pământuri“.

Cuget liber, ll,nr.304,14 septembrie 1945,p.1

Citeşte şi: 

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea
​Mesajul celebrului pianist de jazz Harry Tavitian


#scrieDobrogea 
„Chipul lui Eminescu se cuvine modelat cu evlavie adâncă de mâna celui mai mare sculptor al României“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii