Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

12 Jun, 2019 00:00 4967 Marime text
Revenim astăzi la articolul scris de Gh. Carp, profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân”, publicat în revista Analele Dobrogei” nr. 18 din anul 1937, și care poartă titlul Observaţiuni asupra psihozei actuale a tineretului școlar”.



 
De data aceasta, ne-am oprit asupra felului în care dascălul Carp vede rolul mamei în educația copilului. „Sunt mame bogate care nu cresc oameni cari să se miște, să lucreze și să lupte în viaţă, ci niște păpuși delicate, niște bibelouri gingașe, fragile, palide, slabe, foarte nervoase, pentrucă acești copii nu sunt deprinși de mici să lucreze ceva, ca mai târziu să poată rezista și lupta. Mamele cuminţi trebue să deprindă pe copiii lor să se servească singuri. Bonele și servitoarele să ajute pe copii numai la lucrările pe care ei într'adevăr nu le pot face. Un desemn sau o lucrare oarecare, oricât de greșită ar fi, e totuși folositoare pentru educația copilului; pentru acest motiv trebue mereu încurajat.
 
Calitatea lucrului să nu ne preocupe la început, ci deprinderea copilului de a fi activ. Lucrul de mână feminin nu e folositor numai pentru fete, ci deopotrivă și pentru băieţi. Bucătăria simplă, elementară, e necesară și băiatului, pentru că și el mănâncă. Străjerul, cercetașul, sau excursionistul vor trebui să se servească singuri. E mult mai prudent, mai pracic și mai igienic ca mama băiatului să-l înveţe cum să-și gătească singur mâncările care-i plac. Savarin, care e mai bine cunoscut ca mare bucătar decât ca magistrat superior, a spus că: E mai necesar pentru omenire să cunoască un fel de mâncare mai mult, decât un nou satelit de al lui Saturn. Un elev din clasele primare sau liceu, decât să stea pe stradă cu haimanalele să joace coci, e mult mai folositor pentru nervii, mintea și sănătatea lui, dacă mama l-ar fi deprins să-și găsească de lucru în casă. Trebuinţa copilului de mișcare îl trimite în stradă și pe maidane.
 
Mamele nu trebuie să învețe pe copii să scrie și să citească, înainte de a-i da la școală, căci prin aceasta renunță la datoria lor, pe care ar putea-o face foarte bine și se amestecă într' o specialitate pe care n'au învățat-o. Dacă s'a pus tocul greșit în mâna copilului, greșit îl mânuește toată viața. Decât să-l prepare greșit la unele obiecte și să stărue apoi pentru promovarea lui, mai bine să-l deprindă a fi supus, ordonat, curat, politicos și mai cu seamă harnic și îndemănatec, deci în asemenea caz și-a făcut complet datoria de mamă înțeleaptă, l-a preparat foarte bine pentru toate obiectele”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii