Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

ro

18 May, 2019 00:00 2541 Marime text
Unul dintre cei mai mari sculptori pe care pământul dintre Dunăre și Mare i-a dat artei românești este Ion Jalea, de la a cărui naștere, la Tulcea, pe 19 mai, se împlinesc 132 de ani. Cotidianul ZIUA de Constanța i-a dedicat de-a lungul timpului numeroase articole evocatoare, tocmai datorită valorii sale incontestabile și dincolo de moarte.
 

 
Este știut faptul că, încă din timpul vieții, în anul 1967, el a hotărât să-și doneze o parte din creații orașului de la mare, care l-a inspirat, cărora li s-au adăugat donațiile pe care le-a făcut familia în anul 1985. În România nu există decât patru muzee monografice de sculptură: Cornel Medrea, la București, Ion Irimescu, la Fălticeni, Marcel Guguianu, la Bârlad și Ion Jalea, la Constanța.
 
Clădirea, renovată între timp, în care își are sediul, din 1968, muzeul monografic prezintă creația sculptorului pe cicluri evolutive. Viața la țară, tematica religioasă, tematica antică și compozițiile istorice sunt cele patru mari teme care se regăsesc în creația lui Ion Jalea
 
Dorința lui Jalea de a-și lăsa creațiile la malul mării este un semn de respect și de admirație pentru pământul Dobrogei, aici, unde, la Liceul „Mircea cel Bătrân”, l-a cunoscut pe profesorul Dimitrie Hârlescu, singurul profesor de desen cu studii complexe din România și Germania. „Bavarezul", așa cum era numit profesorul Hârlescu, se afla la conducerea creației artistice profesioniste din Constanța. În zona peninsulară, acesta și-a constituit un atelier unde artiștii, printre care și Ion Jalea, purtau discuții despre artă. Tânărul Jalea îi va purta maestrului o veșnică recunoștință. De multe ori, acesta a recunoscut contribuția esențială pe care profesorul său a avut-o în alegerea carierei.
 
Ca bursier al județului, Ion Jalea și-a continuat studiile la Școala de Arte și Meserii și la Școala de Belle Arte din București, între profesorii săi din acea perioada numărându-se Frederich Storck și Dimitrie Paciurea. Aceeași școală o absolviseră și alți mari artiști: Ion Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși. În 1907 termină școala, rămânând în continuare pedagog.
 
Își desăvârșește studiile la Școala de Belle Arte, unde îl are profesor pe Dimitrie Paciurea. La Paris, în cadrul Academiei lui Julien, își desăvârșește formația artistică, frecventând atelierele lui Auguste Rodin și Antoine Bourdelle. Este cunoscută povestea tragică a pierderii unui braț în război, la Mărășești, în august 1917. Fără să dispere, în urma pierderii unui braț, își reia lucrul după terminarea războiului, găsind în muncă singura cale pentru realizarea idealurilor sale.
 
Pentru meritele sale, artistului Ion Jalea i se decernează titlurile de maestru Emerit al Artei și apoi Artist al Poporului din R.S. România. Din 1955 este membru corespondent al Academiei R.S. România, iar din 1957 președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din RS România. În 1966 participă ca invitat de onoare la Congresul Asociației Internaționale de Arte Plastice de pe lângă UNESCO care s-a ținut la Tokio.
 
Surse foto:
Imaginea 1: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, de Constanţa Călinescu
Imaginea 2: Arhivă Ionuț Druche
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii