Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Ervant Seropian, personalitatea prin care şcoala medicală română de alergologie şi-a afirmat existenţa

ro

14 Aug, 2019 00:00 2290 Marime text
Astăzi se împlinesc 96 de ani de la naşterea lui Ervant Seropian, fondatorul alergologiei româneşti, născut în Constanţa, la 14 august 1923, într-o familie de mici comercianţi de origine armeană. Aflăm din cartea „Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, , a lui Simion Tavitian, că a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, promoţia 1948, cu rezultate remarcabile. Ervant Seropian obţine titlul de doctor în medicină şi chirurgie, cu o lucrare din domeniul cardiologiei: „Contribuţiuni la studiul investigaţiilor şi tratamentului funcţional complex în stenoza mitrală pre şi post operator“. Parcurge toată ierarhia universitară, de la preparator la conferenţiar, în cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din capitală.
 

 
Lucrează timp de un deceniu împreună cu reputatul acad. prof. dr. Bazil Theodorescu, pe atunci şeful clinicii medicale de la Spitalul Colţea, colaborare materializată în scrierea unor tratate de cardiologie, monografii şi studii universitare.
 
Începând cu anul 1950, doctorul Ervant Seropian se dedică unor cercetări de pionierat, în cadrul Institutului Medico-Farmaceutic, la clinica medicală „Fundeni“, la clinica medicală a spitalului „Dr. Carol Davilla“, axate pe o direcţie a medicinei puţin cunoscute la noi în ţară şi chiar în străinătate: alergologia.
 
În anul 1957 înfiinţează primul cabinet de boli alergice din România, care se transformă, în 1961, într-un serviciu clinic şi policlinic de alergologie cu sarcini republicane de asistenţă medicală şi de perfecţionare a medicilor în această specialitate. În perioada 1963-1966 face schimburi de experienţă în mai multe centre medicale din Occident: Londra, Montreal, New York, Bonn, Roma.
 
În 1970 organizează prima Conferinţă naţională de alergologie, cu largă participare internaţională, doctorul Seropian fiind ales secretar general al Conferinţei. Din 1973, creează şi conduce Clinica de alergologie din complexul spitalului clinic „Fundeni“, apoi în cadrul spitalului CFR nr. 2 înfiinţează Clinica II medicală, destinată în exclusivitate alergologiei.
 
Participă la o serie de congrese internaţionale de alergologie sau astmologie (Montreal, Lisabona, Marsilia, Helsinki, Sofia, Florenţa) unde susţine comunicări ştiinţifice de mare actualitate.
 
Paralel cu activitatea de cercetare în domeniul alergologiei, dr. Ervant Seropian se impune prin pregătirea şi profesionalismul său la catedră, în cadrul învăţământului medical universitar şi post universitar. Promotor al noii ramuri a ştiinţei medicale, alergologia, instruieşte temeinic, riguros, viitorii medici de specialitate in acest domeniu, creând o adevărată şcoală în acest domeniu.
 
Activitatea didactică şi de asistenţă medicală în cadrul diverselor clinici este dublată permanent de activitatea ştiinţifică, profesorul dr. docent Ervant Seropian fiind autorul a două volume importante, „Alergia respiratorie şi digestivă” şi „Terapia antialergică nespecifică”, precum şi a peste 350 de lucrări tipărite în limba română şi traduse în limbi de circulaţie internaţională, cuprinzând studii ştiinţifice sau comunicări, publicate în ţară şi străinătate.
 
Într-un interviu publicat în „Contemporanul”, Ervant Seropian explică: „Necesitatea asistenţei medicale ne-a obligat să asigurăm o repartiţie geografică judicioasă pe judeţe. Astfel, în perioada 1975-81 am asigurat necesarul de cadre specializate în alergologie pentru jumătate din judeţele ţării. Școala medicală română de alergologie şi-a afirmat existenţa, iar discipolii săi vor asigura peste decenii, mersul ei ascendent”.
 
Pentru pasiunea şi munca sa neobosită, a fost recunoscut pe plan mondial ca o somitate a medicinei şi onorat cu numeroase titluri şi distincţii: membru al Societăţii Internaţionale de Medicină Internă, membru al Academiei Europene de Alergologie, membru în Collegium Biologicum Europae, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Astmologie etc. În România, a deţinut funcţia de secretar în cadrul unor societăţi medicale, precum şi funcţia de preşedinte al secţiei de Imunologie Clinică şi Alergologie.
 
În volumul Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor său (care se găseşte, în varianta digitalizată, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa şi poate fi accesat AICI) Simion Tavitian scrie elogios despre profesorul, doctorul şi omul Ervant Seropian: „Prof. dr. docent Ervant Seropian a fost un om deosebit, săritor şi plin de solicitudine. Viaţa personală, însă, i-a fost potrivnică. Martor al unei tragedii care l-a zguduit, pierzându-şi mama şi fiica în cutremurul din martie 1977, omul care a însănătoşit mii de oameni n-a putut lupta cu propria suferinţă. A lăsat un mare gol pentru toţi care l-au iubit, respectat şi venerat, cu întreaga obşte medicală din ţară. Și-a luat zborul către ai lui, lăsând în urma-i dâra luminoasă a unui OM, a unei mari personalităţi medicale, creatorul şcolii alergologice din ţara noastră, profesor dr. docent Ervant Seropian, fiu al acestei ţări şi al comunităţii armene din România.
 
La Conferinţa anuală a Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică ce a avut loc în noiembrie 1992, s-a evocat personalitatea lui Ervant Seropian, fondator al şcolii româneşti de alergologie. Cu acest prilej a fost anunţată înfiinţarea Fundaţiei «Dr. Ervant Seropian». O recunoaştere binemeritată”.
 
Profesorul doctor docent Ervant Seropian a încetat din viaţă în urma unui stop cardiac în ziua de 7 august in 1985, rămânând însă una dintre personalităţile proeminente ale ştiinţei medicale din România.
 
Sursa foto: http://personalitati.araratonline.com
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii