Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

90 de ani de la naşterea tenorului constănţean Cornel Stavru

ro

31 Aug, 2019 00:00 3253 Marime text
Astăzi, tenorul Cornel Stavru ar fi împlinit 90 de ani. Unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români, cu o carieră de mai multe decenii pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), Cornel Stavru s-a născut la Constanţa, pe 31 august 1929, dintr-o mamă grecoaică şi un tată albanez.
 

 

Maestrul, care a debutat la ONB în anul 1958, în rolul Manrico din opera "Trubadurul", de Giuseppe Verdi, a fost prezent pe scenă alături de personalităţi ale liricii internaţionale, precum Renata Scotto, Aldo Protti, Mirella Freni, Irina Arhipova, purtând mai departe tradiţia vocilor româneşti, atât pe scene din ţară, cât şi din întreaga lume, în Rusia, Bulgaria, Egipt, Belgia, Grecia sau Franţa.

Pasiunea pentru operă l-a urmărit întreaga viaţă şi a creat cu talent partituri memorabile, acoperind un repertoriu vast, ce cuprinde toate perioadele stilistice ale operei de valoare.
 
Cucerind spectatorii cu roluri precum Don José din "Carmen", de Georges Bizet, Turridu din "Cavalleria rusticana", de Pietro Mascagni, Otello din opera cu acelaşi titlu de Giuseppe Verdi sau Canio din "Paiaţe", de Ruggero Leoncavallo, Cornel Stavru a căutat permanent să se autodepăşească, muncind cu seriozitate pentru a-şi perfecţiona tehnica vocală.
 

Printre marii compozitori abordaţi în repertoriul său s-au aflat Richard Wagner, Giacomo Puccini, Ludwig van Beethoven, de Claudio Monteverdi, Giacomo Meyerbeer. În volumul său „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, Carmen Zamfirescu îl evocă pe marele tenor constănţean: „S-a format în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, frecventând concertele de operă încă de la 15-16 ani, de 5-6 ori pe săptămână. Prin tenacitatea şi spiritul de autodepăşire, specific grecilor, a considerat că, indiferent de nivelul la care a ajuns, un profesionist trebuie să muncească“. 

Sursa foto: Captură YouTube (Elena Cernei)

 

Citeşte şi:
 
Tenorul Cornel Stavru a murit

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii