Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

ro

04 Aug, 2014 00:00 5880 Marime text
Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanţa organizează sâmbătă, 9 august, lansarea volumului „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, semnat de Carmen Zamfirescu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17.00, la Teatrul Elpis (Teatrul pentru copii şi tineret „Căluţul de mare“). Cartea evocă viaţa şi activitatea a patru mari personalităţi de origine elenă, care au marcat scena românească. Este vorba despre constănţenii Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis. Despre cei patru, autoarea susţine că „ilustrează cel mai bine perenitatea interferenţelor culturale româno-elene, la ţărmul bătrânului Pont Euxin“.

Jean Constantin rămâne în memoria colectivă drept actorul care a interpretat magistral rolul lui Ismail din „Toate pânzele sus“, acesta fiind, de altfel, filmul care l-a consacrat. El rămâne însă nemuritor şi prin rolurile din „Haiducii“, „Nemuritorii“, „Răzbunarea haiducilor“, „Misterele Bucureştilor“, dar şi prin personajele cărora le-a dat viaţă în „BD la munte şi la mare“, „BD în acţiune“, „Un comisar acuză“ şi „Revanşa“.În ceea ce îl priveşte pe Hristu Nicolaide, Carmen Zamfirescu notează: „A fost unul dintre actorii care au înţeles că teatrul şi filmul sunt o moştenire ce trebuie perpetuată“. „Hristu Nicolaide, unul dintre cei mai cunoscuţi actori de origine greacă, a debutat la Roman, cu rolul Ianke, în piesa «Take, Ianke şi Cadâr». Tatăl sau a făcut parte din Comitetul Comunităţii Elene din Constanţa. Din această poziţie, a reuşit să înfiinţeze o trupă de artişti amatori, care îşi ţineau spectacolele în sala de spectacole a şcolii greceşti. Din donaţii şi cu banii strânşi din reprezentaţii, s-a reuşit să se înfiinţeze Teatrul «Elpis» din Constanţa“, povesteşte autoarea volumului „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“.

Cât despre Cornel Stavru, Carmen Zamfirescu este de părere că acesta a fost unul dintre cei mai mari tenori contemporani: „S-a format în perioada de după cel de-al doilea război mondial, frecventând concertele de operă încă de la 15-16 ani, de 5-6 ori pe săptămână. Prin tenacitatea şi spiritul de autodepăşire, specific grecilor, a considerat că, indiferent de nivelul la care a ajuns, un profesionist trebuie să muncească“.
Nu mai puţin important, despre Gheorghe Vitanidis, cea de-a patra personalitate constănţeană de origine greacă prezentă în volumul „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, Carmen Zamfirescu scrie că „este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români“: „Încă de la debut, forţa sa regizorală s-a impus în «Ciulinii Bărăganului», film propus pentru «Palme d’Or», în 1958, când cinematografia românească era la debut“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Românul 10 Aug, 2014 16:14 Această manifestare și-a propus să omagieze patru valori ale Comunității grecești din Constanta. A face afirmatii de felul acesta, inseamna a jigni oamenii care în loc sa stea in vacanta, aleg sa munceasca pentru a promova cultura. Grecii au inventat democratia, ei ne-au lasat mostenirea de a vorbi in libertate. Masacarade sunt comentariile postate
  • Decebal 10 Aug, 2014 16:06 Grecii au adus democratia. Ei ne-au invatat ca e bine sa alegem! Nu vad de ce trebuie sa dam cu noroi in manifestarile culturale!
  • Decebal 10 Aug, 2014 15:57 Coană Mărie te apucași de strâmbe în postul Sf. Mării, când teoretic ar trebui să fim mai buni. Dacă nu erau grecii acum mai bine de 2000 de ani, nu mai exista conceptul de democrație și ne mâncam între noi. Dacă ai fi trait intr-o dictatură, mai postai comentarii?
  • maria 09 Aug, 2014 17:40 Sub pretextul lansarii de carte,de fapt este o intrunire mascata a organizatiei PMP Constanta,condusa de dl Antoniadis. Participa dl.Diaconescu. Nu putem fi de acord cu asemenea practici de implicare a comunitatii grecesti in aciuni politice.
  • maria 09 Aug, 2014 17:34 aceasta lansare nu este,din pacate,decit o mascarada ; sub acest pretext , de fapt este o intilnire a organizatiei PMP constanta;participa dl Diaconescu,la invitatia presedintelui PMP,dl Antoniadis; este regrtabil ca este atrasa in jocuri politice comunitatea greaca din Constanta. Nu etse prima data, cind,sub pretextul unor actiuni culturale, de fapt erau intruniri politice.Nu putem fi de acotd cu asemenea stratageme de doi lei.