Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:55 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie, Nicuşor Constantinescu şi RAJA Cum a început dosarul şefului Consiliului Judeţean Constanţa (17)

ro

15 Aug, 2013 00:00 1056 Marime text
Acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi cauzat un prejudiciu de circa 1.000.000 de euro în dauna reţelei judeţene de apă, dar achitat de două ori de instanţele constănţene, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost protagonistul unui proces care a durat aproximativ patru ani şi jumătate. ZIUA de Constanţa vă prezintă acum, pe baza documentelor oficiale puse la dispoziţie de magistraţi, întregul curs al dosarului în instanţă, începând de la actul de acuzare propriu-zis şi culminând cu hotărârile de achitare. Menţionăm că achitările au fost pronunţate în baza faptului că acuzaţiile aduse de procurori nu se susţin, pentru că presupusei fapte a lui Nicuşor Constantinescu îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.
 
În motivarea Judecătoriei Constanţa se arată că situaţiile expuse (vezi ediţia trecută a cotidianului nostru) „relevă cu prisosinţă, faptul că activitatea îndeplinită de inculpatul AA, în exercitarea funcţiilor sale de Preşedinte al CJC şi ordonator principal de credite, nu numai că a generat penalităţi, care reprezintă o pagubă patrimonială, ci a creat şi un pericol iminent de compromitere a investiţiei şi nerealizare a Măsurii „Conducte de descărcare în mare pentru staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud, ceea ce are semnificaţia unei tulburări însemnate în bunul mers al investiţiei în cauză”.„Pentru evitarea producerii acestor consecinţe, datorate în exclusivitate inculpatul AA, autorităţile implicate în implementarea Măsurii şi Beneficiarul Final (CC) au organizat, dar fară implicarea reprezentantului autorităţii locale, o întâlnire cu Contractorul (S,C. ATHENA S.A. Grecia) în vederea găsirii unei soluţii amiabile.
În final la 9.04.2008 s-a încheiat o Tranzacţie de stabilire a unor măsuri şi condiţii de îndeplinit de către părţi, în scopul reluării lucrărilor cu începere din 05.05.2008 şi soluţionarea pretenţiilor dintre contractanţi de către Comisia de Soluţionare a Disputelor, iar Contractorul a continuat lucrările de execuţie a conductei de descărcare - tronsonul Eforie Sud.
 
Dat fiind atitudinea inculpatului AA de a nu plăti şi evitarea compromiterii investiţiei contractate, OPCP, prin adresa nr. 0000 din 18.07.2007, a solicitat S.C. CC S.A. Constanţa, să efectueze plata despăgubirilor de 1.006.658,97 Euro, în conformitate cu Contractul de Implementare, deoarece cheltuielile neeligibile sunt suportate de Beneficiarul Local (CJ) şi Beneficiarul Final (CC)”, conform motivării Judecătoriei Constanţa. „Prin adresa precizată, printre altele, OPCP menţionează: „Conform determinării făcute de Inginer suma totală a penalităţilor pentru întârzieri este de 1.006.658,97 Euro şi extinderea de timp este de 100 zile; Referitor la plata penalităţilor în valoare de 1.006.658,97 Euro şi luând în considerare că motivul principal a fost întârzierea de plată care s-a înregistrat în cadrul procesului de plată din contribuţia CL, vă transmitem în mod oficial o notificare conform prevederilor Acordului de Implementare, art. 11.12, 18.2, 18.4, că toate cheltuielile neeligibile vor fi suportate direct de către Beneficiarul Local/Beneficiarul Final; OPCP a notificat în numeroase rânduri CJ legat de plăţile întârziate şi despre riscurile ce decurg din aceste întârzieri, dând posibilitatea constructorului să depună plângere; Luând în considerare determinarea Inginerului, OPCP a transmis o notificare (rămasă tară răspuns) prin adresa nr. 0000/18.05.0000 către Beneficiarul Local, în care anunţam care sunt responsabilităţile lui legat de plata penalităţilor1'.
Pentru evitarea acumulărilor şi a altor penalităţi ori alte sarcini băneşti pentru CC Constanţa, Consiliul de Administraţie al acesteia, în şedinţa din 25.07.2007 a hotărât ca societatea să plătească direct despăgubirile pretinse de Contractant şi totodată sa acţioneze în instanţă persoana vinovată de producerea prejudiciului de l .006.658,97 Euro, în scopul recuperării acestuia”, potrivit sursei mai sus citate.
 
„Conducte de descărcare în mare”
 
„Decizia nr. 00/00.00.0000 a Consiliului de Administraţie al S.C. CC S.A Constanţa, la punctul 1 a stabilit:
„Raportul comisiei numită prin Dispoziţia directorului general nr. 000/23.07.0000 privind problemele apărute în cadrul Contractului „Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud" şi propunerile pentru a se evita înregistrarea altor penalităţi precum şi pentru prevenirea întârzierilor în finalizarea lucrărilor aferente Contractului, astfel:
- achitarea imediată a contravalorii de 1.006.658,97 Euro aferentă Certificatului de Plată nr. 00, în. favoarea firmei Athena S.A.. Plata se va face din suma reţinută firmei Va Tech Wabag din garanţia de bună execuţie pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale.
 
- sesizarea Curţii de Conturi cu privire la prejudiciul cauzat S.C. CC S.A. declanşarea procedurii legale de recuperare a prejudiciului înregistrat de S.C. CC S.A."
 Prin dispoziţia de plată externă nr. 00000 din 25.07.0000, SC CC SA Constanţa a achitat suma de 1.006.658,97 de euro către SC Athena SA GRECIA - Sucursala Constanţa, reprezentând contravaloarea certificatului intermediar de plată CIP nr. 00.
Urmare efectuării acestei plăţi, S.C. CC S.A. Constanţa, prin adresa 0000/26.07.0000, a notificat CJ în ceea ce priveşte efectuarea plăţii pe care nu o datora şi a atenţionat din nou CJC să-şi respecte obligaţiile care îi reveneau. Astfel:
 "Urmare la adresa OPCP nr.0000/18.07.0000, comunicată S.C. CC S.A. în data de 20.07.0000, prin care s-a notificat Beneficiarului Final obligaţia în baza Acordului de Implementare de a efectua plata Certificatului de Plată nr. 00 direct către Contractorul Athena S.A., vă informăm că S.C. CC S.A. a achitat în contul indicat de Contractor suma de 1.006.658,97 Euro cu dispoziţia/declaraţia de plată externă nr. 000 din data de 25.07.0000, anexată.

 Plata a fost efectuată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 00 din data de 25.07.2007 pentru evitarea acumulărilor de penalităţi şi a altor prejudicii în sarcina S.C. CC S.A. ca urmare a suspendării lucrărilor de către Contractor până la încasarea sumei revendicate.
Cu adresa nr. OO/S/OO.OO.OOOO, S.C. CC S.A. a sesizat Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi a Judeţului Constanţa, Direcţia de Control Financiar Ulterior în vederea efectuării cercetărilor privind prejudiciul ce i-a fost cauzat ca urmare a nerespectării de către OPCP - Bucureşti, în calitate de Angajator, a obligaţiei contractuale de plată a lucrărilor executate de către Contractorul Athena S.A. conform Certificatului de Plată nr. 00”, au conchis magistraţii.
 
Într-o ediţie viitoare, ZIUA de Constanţa va continua prezentarea motivării pronunţării Judecătoriei Constanţa în dosarul cauzei.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii