Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţie reînviată la Constanţa Cupa Litoral la coci, cu Farul, Viitorul, Şoimii Patriei şi Trăiască Berea printre echipele participante (galerie foto)

ro

25 Jun, 2018 00:00 5402 Marime text
Prima ediţie a Cupei Litoral la coci s-a desfăşurat la Constanţa, în organizarea Asociaţiei Române a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa.

Pe când eram mici, înainte de Revoluţie, dar şi după aceea, ne dădeam în vânt să jucăm coci, afară, cu prietenii. Unde găseam o bucăţică de pământ, lângă blocuri, acolo încingeam partida, în care, cu bile, trebuia să lovim, din mână, monede sau capace de bere.
 
Potrivit 123urban.ro, cociul este „joc cu bile de sticlă (limonine) sau de oţel (provenite din rulmenţi radiali), practicat în Dobrogea. Se joacă individual sau pe echipe. Se poate juca pe bani (monede) sau capace de bere, câştigător fiind cel care loveşte toate ţintele (monede sau capace), respectiv îi elimină pe toţi ceilalţi concurenţi prin «datul în cap» (lovirea bilelor respectivilor). Tehnica de aruncare a bilei utilizează aşa-numitul «chiştoc», format de degetul mare, indexul şi mijlociul de la mână“.
 

Echipe de câte două persoane

 
Tradiţia a fost reînviată la Constanţa, unde, la iniţiativa lui Demirel Hasim (membru al ARJST), a avut loc o competiţie la care au participat mai multe echipe formate din persoane de toate vârstele. „Veniţi cu mult entuziasm la această activitate de recuperare a sportului care a fost practicat la scară largă în Constanţa, participanţii (din toate categoriile de vârstă!!) au format echipe de câte două persoane, acestea fiind împărţite, prin tragere la sorti, în patru grupe. Ulterior, plecând de la calificarea mai departe a celor mai bune două echipe din fiecare grupă, sistemul de joc a fost organizat cu sferturi de finală, semifinale şi finale“, se arată pe pagina de Facebook a ARJST.
 

Familii întregi prezente

 
Clasamentul a fost următorul: 1. „Tătarii“, 2. „Utu-Nutu“, 3. „Farul“, 4. „Trăiască Berea”, 5-12. „Km 5“, „Urban Legend“, „Raqua“, „RRB“, „Berarii“, „UDTTMR“, „Şoimii Patriei“ şi „Viitorul“. „Atmosfera extrem de relaxantă a fost întreţinută şi de denumirile echipelor, participanţii alegând, în multe cazuri, nume inedite, spre deliciul tuturor! A rezultat o atmosferă extrem de frumoasă, respectul faţă de adversar fiind pe primul loc. Pe parcursul competiţiei am putut admira bucuria tuturor de a fi parte la eveniment, ambiţia celor care cunoşteau regulile, dar şi dorinţa celor noi de a învăţa. S-au înregistrat şi câteva cazuri în care au fost prezente familii întregi, părinţii dorind să înveţe copiii acest joc care i-a încântat pe ei odinioară“, au precizat organizatorii. Toţi participanţii au primit diplome, iar cei clasaţi pe primele trei locuri - trofee. Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale (președinte, Nicolae Dobre) le-a oferit câştigătorilor tricourile de campioni.

Sursa foto: Facebook (Asociaţia Română a Jocurilor şi Sporturilor Tradiţionale)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii