Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:47 01 06 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Tomitanii Constanţa. Atunci când pasiunea trece peste toate obstacolele

ro

14 Jun, 2021 00:00 4222 Marime text
 
 
  • Tomitanii Constanţa ocupă ultimul loc în clasamentul SuperLigii, fără niciun punct şi cu înfrângeri pe linie.
  • Criza financiară cu care se confruntă clubul a afectat rezultatele din acest sezon.
  • Echipa de pe litoral este ajutată din teren şi de mulţi rugbyşti care activează pe bază de contracte de voluntariat.  
 
Echipa de rugby Tomitanii Constanţa trece prin cel mai greu sezon dintre cele trei la rând de când se află în eşalonul de elită din România, SuperLiga. Problemele financiare au condamnat formaţia de pe litoral la ultimul loc în clasament, cu înfrângeri pe linie şi fără niciun punct acumulat în opt etape.
 
Pe scurt, din pricina crizei financiare cu care se confruntă şi care a afectat clubul la toate nivelurile, formaţia de pe litoral are un lot foarte subţire, efectivul fiind alcătuit din tineri rugbyşti de pe plan local (de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa şi de la CS Cleopatra Mamaia, născuţi în 2002), dintr-un grup care a putut fi menţinut din vechiul lot, dar şi din rugbyşti reactivaţi, care evoluează pe bază de contracte de voluntariat! Mai mult, pentru a întregi lotul, s-a legitimat şi preşedintele clubului, Cristian Cojocaru (46 de ani), care a şi jucat şi a înscris!
 
Eşecurile contabilizate etapă de etapă de Tomitani în clasament, la scoruri drastice (recordul negativ fiind un 26-101 cu CSA Steaua), se explică prin numărul redus de jucători (iar când apar şi accidentări se cunoaşte imediat) şi prin nivelul de pregătire. Tomitanii duc atât cât îi ţine benzina. Marea majoritate a jucătorilor care ajută pe bază de voluntariat vin doar la meciuri, ei având servicii care îi împiedică să participe zi de zi la programul de pregătire.
 
Totuşi, chiar şi aşa, e de lăudat atitudinea şi bunăvoinţa lor, faptul că au venit să sprijine un proiect rugbystic, să nu-l lase să moară, motivaţi doar de spiritul de camaraderie şi de o atmosferă sportivă în care se simt bine şi căreia îi aparţin, fiind de o viaţă în fenomen. Vreau să subliniez acest lucru. Nu-i puţin să spui prezent, dezinteresat, într-o asemenea situaţie de criză şi de avarie. Meci de meci să iei bătaie la scoruri mari, dar să nu cedezi şi să continui, cu obstinaţie, să repui balonul de la centru. Iar aceasta e valabil nu numai la cei care sprijină ca voluntari Tomitanii, ci pentru toţi cei din lot, a căror pasiune pentru balonul oval depăşeşte toate obstacolele. Sportul se pricepe de minune să educe asemenea valori, umane în primul rând. Iar în rugby se dovedeşte încă o dată, prin cazul „Tomitanii“, că nu contează pe cine ai în faţă, contează cine îţi e alături!
 
Citeşte şi:
 
Constanţa
La 46 de ani, Cristian Cojocaru, preşedintele RC Tomitanii, a revenit pe teren într-un meci oficial


SOS Tomitanii Constanţa!

Rugby în regim de avarie. Se caută în continuare jucători care să ajute echipa pe bază de voluntariat
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • GL 14 Jun, 2021 07:59 Am ajuns la fundul sacului...