Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfatul unui campion „Dacă vrei să ai un copil sănătos, curajos și bine dezvoltat, îndrumă-l spre caiac sau canoe“ (galerie foto)

ro

16 Jul, 2014 00:00 5651 Marime text
În ultimii patru ani, a obținut 300 de medalii naţionale, dintre care 90 de aur, alături de sportivii de la CS Agigea şi LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa. Dragostea pentru sportul pe care l-a practicat și pe care acum o insuflă, la rândul lui, și altor generații, din postura de antrenor, se trage din familie, tatăl său, Ionel Rață, fiind antrenorul mai multor loturi olimpice de caiac şi canoe: România (1996 - 1999 caiac fete) şi Spania (2000 - 2004 canoe băieţi). Am stat de vorbă cu tânărul antrenor Cosmin Rață despre performanțe, dar și despre rolul sportului în viața de zi cu zi.

Anii 2009 şi 2010 au o importanţă deosebită pentru cariera ta. Cum au decurs europenele şi mondialele din acea perioadă şi ce medalii aţi obţinut?

Atât la Europene, cât şi la Mondiale, am obținut aur la canoe pe distanţa de 1000 m. A fost o luptă foarte grea între echipajele României, Rusiei şi Ungariei, dar, în finish, am fost mai puternici şi am obţinut aurul mult dorit de oricare sportiv de pe acest glob!

Cum ai gestionat starea euforică a sportivilor după astfel de performanţe astfel încât au obţinut succese şi în anii următori?

Datorită antrenamentelor efectuate, succesul medaliei nu provoacă euforie, deoarece, în pregătirea sportivă, este inclusă și pregătirea psihologică pentru concurs.

Zi de zi, echipele voastre vâslesc de zor pe Lacul Tăbăcărie. Pe ce durată şi cum se desfăşoară antrenamentele, în funcţie de anotimp?

Când vremea ne permite, de la 5 grade C în sus, antrenamentele le efectuăm pe apă, iar când sunt sub 5 grade, folosim bacul de vâslit. Ne antrenăm 20 de ore pe săptămână, 11 luni pe an. Ca mijloace nespecifice, pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, folosim alergarea și exerciţiile cu haltere și alte aparate din sala de forţă.

Sunteți foarte activi şi pe reţele de socializare, în calitate de club sportiv, susţinând-o pe Simona Halep la turneele de Grand Slam. Vă bucuraţi de acelaşi sprijin din partea constănţenilor?

Suntem încurajaţi şi promovaţi de publicul tânăr, de prieteni, de conducerea celor două cluburi şi de o parte a presei locale.

Ce mesaj ai pentru părinți, ţinând cont de sportul pe care îl practici, îl predai şi îl promovezi?

Acest sport se desfăşoară pe apă, într-un mediu curat (apă, aer, soare), iar dacă vrei să ai un copil sănătos, curajos și bine dezvoltat, îndrumă-l spre caiac sau canoe. Selecţia se face începând cu vârsta de 12 ani (băieţi și fete).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dan 17 Jul, 2014 09:47 Felicitări pentru rezultatele obținute și mai ales felicitări pentru articol
  • Eu 16 Jul, 2014 17:17 Felicitari !!!! Asa articole vrem sa mai vedem....asa palmares mai rar