Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:27 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnalul de alarmă al lui Andrei Szemerjai „La Badea Cârţan e o bombă ecologică, la Triunghi - lada de gunoi a cartierului”

ro

19 Dec, 2016 00:00 14760 Marime text
Prof. Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, a tras un nou semnal de alarmă în privinţa stării în care se găsesc bazele sportive din Constanţa, dar şi a greutăţilor cu care se confruntă sportul local. 
 
„Întreb constănţenii: unde şi-ar lăsa copiii să facă sport în municipiul Constanţa? La stadionul Farul, unde aleargă şobolanii dintr-o parte într-alta? La baza sportivă de la Palatul Copiilor, unde, cu excepţia bazinului şi a stadionului, restul e neutilizabil? La Badea Cârţan, unde e o bombă ecologică? La Triunghi, unde e lada de gunoi a cartierului? Aceasta în condiţiile în care, în urmă cu nu mai mult de zece ani, Constanţa se mândrea cu unul dintre cele mai moderne stadioane din ţară, care era brici şi găzduia meciuri internaţionale, precum cele cu Franţa şi Olanda. Acum, este cum este“, a spus Andrei Szemerjai, care, în acest context, a criticat faptul că unele baze sportive din Constanţa nu au putut ajunge în administrarea autorităţii locale.

La Rio - cu microbuzul, la Tokio - cu taximetrul

„Mi-a lăsat un gust amar acest fapt. În această situaţie, fără baze sportive în Constanţa, fără condiţii minimale de desfăşurare a activităţii sportive, nu ştiu ce aşteptăm de la Jocurile Olimpice de la Tokio, din 2020. Am avut 100% dreptate, acum cinci ani, când am spus că la Rio ne vom duce cu microbuzul. Probabil că la Tokio ne vom duce cu taximetrul. O să ne bucurăm la Tokio din nou de Cătălina Ponor, de Marian Drăgulescu, la 40 de ani? Probabil însă că vor mai răsări unele excepţii, făurite de nişte oameni de excepţie, care sunt modeşti şi stau în umbră. Îi cunoaştem noi, cei din fenomen şi foarte puţini dintre constănţeni. Totul va fi bine, mergem mai departe, ne felicităm, îi aşteptăm cu covoare roşii şi a doua zi am uitat de ei“, a mai spus directorul LPS.

CSS1 e într-un şantier continuu

Andrei Szemerjai a oferit ca exemplu şi Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa, unde, în 2009, a început construcţia sălii polivalente, dar lucrările s-au oprit apoi, din lipsa finanţării, iar lucrurile s-au complicat. „De şase ani, CSS1 este într-un şantier continuu, a fost năpădit de buruieni. Dacă aţi veni cu copilul să facă sport la CSS1 şi aţi vedea cum arată, probabil că aţi face stânga-împrejur şi aţi fugi cât mai repede din zonă. Ceea ce nu este în regulă. Este oraşul nostru, sunt copiii noştri, care fac sport pentru sănătate şi nu au culoare politică, nici ei şi nici sportivii. Fac un apel către cei cu putere de decizie pe plan local, ca, în 2018, Constanţa să arate din nou ca acum zece ani, din punctul de vedere al bazelor sportive. Haideţi să punem ceva în loc de care să ne mândrim, o sală polivalentă, o bază sportivă la Palatul Copiilor, unde există teren, nu să ne punem frâne unul la altul. Copiii din Constanţa merită să aibă baze sportive“, a punctat directorul LPS.

„Vom ajunge maeştri în drept”

„Ne chinuim cu sala, ne judecăm. Vom ajunge maeştri în drept“, s-a plâns şi directorul adjunct al CSS1, prof. Iulian Popa. Acesta a arătat şi că numărul de ore de educaţie fizică şi sport pe care le fac copiii la şcoală e insuficient. „Mulţi dintre copii sunt obezi. Trebuie mai multă mişcare. Pe de altă parte, şi părinţii trebuie să se preocupe de acest aspect. Sunt unii care îi aduc pe copii cu maşina până în sala de clasă, în loc să-i lase să meargă pe jos, să facă mişcare“, a arătat Iulian Popa.

„Finanţarea per capita efectiv ne-a îngropat“

Nici situaţia de la LPS „Nicolae Rotaru“ nu e roz. „Chiar şi aşa însă, noi încă nu am ajuns în situaţia de a nu ne putea deplasa la competiţii, aşa cum a păţit un alt LPS din ţară. Am găsit înţelegere la agenţi economici, ca să ne asigure unele lucruri şi o să plătim când vom avea bani. Dar această soluţie e total greşită. Noi am declanşat acţiunea «Daţi un leu pentru Lepeseu». Am contribuit la zestrea olimpică de la Rio, suntem acolo unde suntem, dar asta e mai puţin important pentru cei ce au în vârful pixului alocarea banilor. Nimeni nu vrea să schimbe o lege proastă, din 2011, inoperantă pentru liceele vocaţionale. Acea renumită finanţare per capita efectiv ne-a îngropat“, a spus Andrei Szemerjai.

Medalia olimpică a lui Tecău, cea mai ieftină din sportul românesc

Directorul LPS „Nicolae Rotaru“ a remarcat recolta slabă de medalii de la Jocurile Olimpice din acest an, dar şi perspectivele sumbre. „Faceţi socoteala cu ce ne-am ales la Rio. Un sportiv cecen care a adus o medalie. Distincţia lui Horia Tecău e probabil cea mai ieftină din sportul românesc, întrucât contribuţia la ea a fost personală. Scrima a demonstrat încă o dată că, de multe ori, în sport este nevoie şi de şansă, cum a fost în sfertul de finală cu SUA. La haltere a ieşit pocinogul care a ieşit. După Rio, schimbările au fost numai de faţadă, unele personaje s-au ascuns. Constanţa a demonstrat că se poate face performanţă şi fără a beneficia de sume exorbitante. Probabil că şi în continuare ne vom desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii“, a arătat Andrei Szemerjai.

Citeşte şi:

Sala de sport neterminată îi dă mari bătăi de cap clubului şcolar: Medaliile CSS1 Constanţa se pierd printre bălării cât casa (galerie foto) 

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii