Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sâmbătă, la Constanţa, un nou episod din duelul Farul - Rapid. Poveşti savuroase „Murim pe teren, facem orice ca să salvăm echipa!“

ro

30 Nov, 2019 00:00 5789 Marime text

FC Farul şi Rapid Bucureşti se întâlnesc sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 13.00, la Constanţa, în etapa a 20-a a Ligii a 2-a (prima din retur). Farul e pe locul zece, cu 25 de puncte, în vreme ce Rapid se află pe poziţia a treia, cu 32 de puncte.
 
Duelurile echipei constănţene cu cea a Rapidului sunt vechi de 64 de ani. Prima întâlnire dintre precursoarele actualelor formaţii s-a înregistrat pe 13 octombrie 1955, când Locomotiva Bucureşti învingea în Cupa României Locomotiva Constanţa cu 3-2. Cea mai categorică victorie din duelurile directe, un 4-0, îi aparţine trupei de pe litoral, iar peste două zile, pe 2 decembrie, se împlinesc 46 de ani de la acel meci de poveste din anul 1973, din Divizia A, jucat la Constanţa! „Îmi amintesc că era foarte frig şi terenul îngheţat, după ce plouase cu o zi înainte.
 
Ca să ne ţinem echilibrul, ne-am ascuţit crampoanele la atelierele de la ITC. Aveam echipă bună şi mergeam bine în campionat, ne băteam la primele locuri. Eu veneam după o accidentare şi am început meciul pe banca de rezerve, dar am intrat după pauză”, povesteşte, pentru site-ul oficial al FC Farul, fostul mijlocaş al Farului Ion Constantinescu, actualmente antrenor la echipa de juniori A din cadrul clubului.
 

Au bătut şi au urcat pe locul doi

 
Golurile FC Constanţa (aşa cum se numea atunci formaţia constănţeană) au fost marcate de Lică (48), Mărculescu (58), Vigu (75) şi Ghirca (81). Gazdele au jucat cu: Popa - Ghirca, Stoica, Antonescu, Nistor, Vigu, Mihu (Constantinescu), Tănase, Caraman (Negoescu), Mărculescu, Lică. De cealaltă parte, Rapidul i-a avut în teren pe. Răducanu - Pop, Grigoraş, Marin Florian, Codrera, Marian Stelian, Angelescu, Petreanu, Neagu, Dumitriu II (Năsturescu), Savu. În urma acestui succes, FC Constanţa urca pe locul doi în clasament. „A fost un sezon extraordinar, am terminat pe locul 4, la doar un punct distanţă de podium“, mai spune Ion Constantinescu, potrivit sursei citate.
 

„Băi, ne-ai luat prima, ne-ai scos banii din buzunar!“

 
Interesant este că „Noadă“, aşa cum i se spune lui Constantinescu, a susţinut primul meci oficial la Farul tocmai într-un meci cu Rapidul, la Bucureşti! Sosit la echipa de pe litoral la 19 ani, în 1969, tânărul mijlocaş îşi aştepta cu înfrigurare debutul. De la Petrolul, venise cu o suspendare de trei etape. „Eu nu ştiam de suspendarea de la Petrolul. Fusese o confuzie între doi jucători şi mi s-a dat mie suspendarea, care eram mai tânăr. Farul a disputat primul meci oficial, după venirea mea, la Rm. Vâlcea (echipă de eşalon secund), în Cupa României.
 
Mă rugam să bată Farul, ca să-mi treacă suspendarea mai repede. Şi a bătut. Am debutat oficial cu Rapid la Bucureşti, pe stadionul «Republicii». Rapidul era de o echipă de top, fusese campioană cu doi ani în urmă. Stadionul - arhiplin. Am fost titular, iar partida s-a terminat la egalitate, 1-1. Atunci se juca în sistemul 4-2-4 şi mie mi-a fost dat în marcaj om la om Dumitriu II, un mare fotbalist. Jucau la Rapid Năsturescu, Ion Ionescu, Dumitriu, Codreanu, fotbalişti de echipa naţională, Octavian Popescu, Lupescu, Dan Coe. Echipă mare. Dar Farul a evoluat bine. Am rămas după meci în capitală şi am mers la baia populară. Acolo citeam «Informaţia Bucureştiului», iar în poza de la articolul cu meciul era o fază de la golul Rapidului, marcat de Octavian Popescu, cu capul, chiar de lângă mine! Colegii mă tachinau: «Băi, ne-ai luat prima, ne-ai scos banii din buzunar!»“, rememorează Ion Constantinescu, pentru ZIUA de Constanţa.
 

Meci la ora 17.00. Stadionul s-a umplut de la 11.00!

 
În lunga sa carieră la Farul în Divizia A, o altă legendă a „marinarilor“, Mihai Turcu a disputat multe meciuri memorabile, contra unor adversari de calibru. Însă partida care i-a rămas la suflet a fost un meci cu Rapidul, la Constanţa, în ultima etapă, meci decisiv pentru salvarea de la retrogradare. Farului îi trebuia neapărat victorie, giuleştenii scăpau şi cu un egal. Interesul a fost enorm în rândul suporterilor constănţeni. Meciul se juca la ora 17.00 (a fost şi televizat), iar stadionul s-a umplut încă de la ora 11.00. Jucătorii Farului au venit la stadion, cu autocarul (şofer era Jean Podaru), de la Eforie, unde fuseseră în cantonament. „N-am văzut niciodată atâta lume la meci. Era plin chiar şi jos, la ţâşnitoarele de apă, unde oamenii stăteau ca sardelele, înghesuiţi, cu mâinile pe garduri”, îşi aminteşte Mihai Turcu, intervievat de ziarul nostru.


Nu credea că Farul poate juca cu cinci atacanţi


Şi în rândul jucătorilor Farului nerăbdarea şi concentrarea erau maxime. Cu puţine ore înainte, la masa de prânz, cei patru lideri ai echipei se sfătuiseră, iar pe feţe li se citea hotărârea.
 
„Eram uniţi, trăiam momentele la intensitate. În ziua meciului cu Rapid, eu nici nu am putut să mănânc, îmi venea să plâng, aşa eram de concentrat şi de hotărât. La masa de prânz, eu, Antonescu, Ştefănescu şi Nistor am ieşit pe plajă şi ne-am zis: «Murim pe teren, facem orice ca să salvăm echipa!»”. Iar din acel moment, meciul era câştigat. Am jucat dumnezeieşte, impunându-ne cu 2-1, goluri Peniu şi Ignat, la a doua reuşită centrarea aparţinându-mi mie. Implicarea emoţională a fost enormă în tribune. Au fost şi mulţi suporteri rapidişti la meci, iar la finele meciului am văzut oameni bătrâni din galeria giuleşteană cum plângeau. În sufletul meu, ecourile meciului şi emoţiile nu s-au stins două zile după acea victorie memorabilă. Nici nu am putut ieşi afară din casă.
 
În ziarul «Sportul Popular» am primit cea mai mare notă, 9+, iar antrenorul Rapidului, Motroc, a declarat că nu credea că Farul poate juca cu cinci atacanţi, aluzie la mine, care am evoluat fundaş stânga, dar am apărut surprinzător ca al cincilea om de atac, noi jucând în acea perioadă în sistemul 4-2-4. Grijile retrogradării ne-au muncit mult în acel campionat. Eu mă sculam noaptea şi făceam fel de fel de calcule”, ne-a spus Mihai Turcu.
 

„Rapid, a treia victimă consecutivă a Farului“

 
Şi Dan Ştefănescu, fostul mare portar la Farului, are amintiri plăcute din duelurile cu giuleştenii. „Am prins multe meciuri etalon cu Rapid. Într-un an, am făcut-o pe UTA campioană, după ce am învins, scoţându-le din cursa pentru titlu, în ordine, pe Dinamo, Steaua şi Rapid. «Rapid, a treia victimă consecutivă a Farului», a titrat atunci presa“, ne-a povestit Ştefănescu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 
FC Farul - Rapid, sâmbătă, la Constanța Ianis Zicu - „Acum, nu mai suntem Dosarele X“

S-au războit pe când „Fiarei” abia îi mijise mustaţa Fotbalistul de la Farul care l-a băgat în sperieţi pe Marius Lăcătuş (galerie foto)

Povestea partidei de şah în familie Cum au devenit fraţi de cruce la FC Farul Dan Ştefănescu şi Dumitru Antonescu (galerie foto)

Glorie a FC Farul. Dumitru Nistor a împlinit 69 de ani „Copile, poţi să joci?“ Duel de neuitat cu Mircea Lucescu, la debut (galerie foto + video)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii