Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:23 03 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recorduri naţionale pentru atleţii veterani Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu. Primul a ieşit de patru ori campion al României!

ro

29 Aug, 2018 00:00 3962 Marime text
Campionatul Naţional în aer liber rezervat atleţilor veterani, întrecere organizată la Bucureşti de Comisia Atleţilor Masters din cadrul Federaţiei Române de Atletism, le-a adus performanţe deosebite concurenţilor veniţi din judeţul Constanţa.
 
Vicenţiu Culea, de la Axiopolis Cernavodă, a cucerit cinci medalii (la categoria de vârstă M55), patru de aur şi una de bronz, iar la una dintre probele la care a ieşit campion al României a stabilit şi un nou record naţional. „Hercule“ din Cernavodă a obţinut aurul la aruncarea greutăţii (10,73 m), la aruncarea discului (30,45 m), la aruncarea ciocanului de 6 kg (33,07 m) şi la aruncarea ciocanului greu (14,04 m - nou record naţional). Vicenţiu Culea a concurat şi la săritura în lungime, la care, cu 3,83 m, s-a clasat pe treapta a treia a podiumului.

Se pregăteşte pentru Balcaniadă

„A fost un concurs foarte greu, în principal din pricina caniculei. Eu am început cu proba de ciocan greu (11,300 kg), la care, având în vedere performanţele din pregătire (în jur de 17 m), speram să realizez un record balcanic. A fost însă doar naţional. La o oră după ciocan greu, am concurat la greutate. Am realizat performanţe inferioare celor din antrenamente, dar una e pregătirea, alta concursul oficial. Oricum, sunt mulţumit de ce am realizat. Am concurat la cinci probe, ceilalţi au evoluat la una, maximum două. Mă pregătesc acum pentru Balcaniada de luna viitoare, în care mi-am propus să fac record“, a declarat Vicenţiu Culea (56 de ani), care este un fenomen sportiv. A făcut lupte greco-romane în tinereţe, iar apoi, după ani, s-a îndrăgostit de atletism, devenind multiplu campion naţional şi balcanic. A concurat şi la culturism, iar acum practică acest sport doar pentru întreţinere. Nu e străin nici de skandenberg, de haltere, iar anul trecut şi-a împlinit un vis: a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de lupte greco-romane rezervat veteranilor.

Gheorghe Romaşcanu e pompier

La competiţia din Bucureşti a stabilit un record naţional şi Gheorghe Romaşcanu (CS Farul Constanţa), la categoria de vârstă M50, în proba de 800 m, la care a devenit campion al României cu 2:15.83. În vârstă de 51 de ani, Gheorghe Romaşcanu este pompier, lucrând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa, ca şi conducător autospeciale. Este multiplu campion naţional şi recordman de veterani, dar a participat, cu rezultate notabile, şi la alte întreceri interne. De asemenea, a concurat la mai multe ediţii ale Campionatului Mondial al Poliţiştilor şi Pompierilor, la care a cucerit trei medalii de aur, la 5 km marş, în 2013 (la Belfast), în 2015 (la Washington) şi în 2017 (la Los Angeles), plus alte medalii, el concurând la aceste întreceri şi la probe de semifond (800 m, 1.500 m). La ediţia 2011 a Mondialelor, de la New York, a ieşit pe locul secund la 800 m.

Veronica Negreanu, campioană la aproape 88 de ani

Un alt reprezentant al CS Farul Constanţa, Alexandru Pop, a cucerit medalia de aur la această ediţie a Naţionalelor veteranilor la 1.500 m (M50), cu timpul de 5:17.40. Pe prima treaptă a podiumului a urcat şi Valentin Marius Saioc (Noua Generaţie Mangalia), la săritura în lungime (M40), performanţa care i-a adus aurul fiind 5,64 m. Marius Saioc este poliţist la Poliţia municipiului Mangalia. Cum sportul nu are vârstă, la Bucureşti a intrat în concurs şi constănţeanca Veronica Negreanu, la proba de 100 m a categoriei F85. A fost singura concurentă şi a alergat distanţa în 36,16 s, primind diploma şi medalia de campioană.
 
Veronica Negreanu a reprezentat clubul Locomotiva Bucureşti. La aproape 88 de ani (e născută pe 6 noiembrie 1930), Veronica Negreanu este o obişnuită a întrecerilor veteranilor, la care continuă să participe. În viaţa de zi cu zi, a activat ca medic. 

Au concurat şi soţii Ioan şi Coculeana Oltean

Competiţia din capitală a fost una în familie pentru soţii Ioan şi Coculeana Oltean, din Constanţa. Foşti sportivi, ambii sunt în prezent profesori de atletism la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Constanţa, iar la Naţionalele de veterani au reprezentat Politehnica Iaşi. Atât Ioan, cât şi Coculeana au concurat în câte două probe. La categoria de vârstă F60, Coculeana a evoluat la aruncarea greutăţii şi la 800 m, ieşind de fiecare dată campioană naţională, cu 9,66 m, respectiv 3:18.08. Ioan a participat la M60, la disc şi greutate, probe pe care le-a încheiat pe locul patru, cu 23,36 m, respectiv 8,96 m.
 
Sursa foto: Facebook    
 
Citeşte şi:
 
Uimitorul Vicenţiu Culea. „Hercule“ veteranul A concurat la Mondiale şi a luat medalie, deşi nu mai făcuse lupte de 30 de ani! (galerie foto)

E tatăl fotbalistului Darius Romaşcanu Cel mai rapid pompier! Record naţional pentru Gheorghe Romaşcanu, triplu campion mondial (galerie foto)

Atleţii veterani Vasile Apetroaie, Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu au urcat pe podium la Campionatul Balcanic (galerie foto)

Atleţi veterani din judeţul Constanţa Vasile Apetroaie, Gheorghe Romaşcanu şi Alexandru Pop, campioni naţionali (galerie foto)

Atletul Marius Saioc a devenit dublu campion balcanic

Atletul Marius Saioc, de la Noua Generaţie Mangalia, campion naţional (galerie foto)

Atleţi la Noua Generaţie Mangalia Ciprian Broască şi Marius Saioc, patru medalii de aur la Balcaniadă

Poliţist constănţean, medaliat cu argint la Campionatul de Atletism şi Cros al MAI (galerie foto)
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii