Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pickleball. Cum se joacă. „Devii dependent!” Eden Lică aduce la Constanţa, în premieră naţională, sportul care a luat avânt în SUA (galerie foto)

ro

05 Dec, 2018 00:00 6376 Marime text
Noul sport, care a luat o amploare deosebită în SUA, Pickleball, va fi adus pentru prima dată în România, la Constanţa, de Eden Lică, fost jucător de tenis, fiul cel mare al preşedintelui executiv al SSC Farul, Marcel Lică.

În vârstă de 34 de ani, Eden este în SUA din toamna anului 2013, lansându-se peste Ocean ca antrenor de tenis. A pregătit (cu rezultate) copii de diferite vârste, dar a lucrat şi cu vedete, precum Brooke Shields. În urmă cu doi ani însă a descoperit un nou sport, care era într-o continuă ascensiune şi făcea furori în SUA. Pickleball. O combinaţie între tenisul de masă, tenisul de câmp şi badminton, care l-a sedus pe Eden. Constănţeanul a învăţat acest sport şi a început să şi concureze, iar la scurt timp au apărut şi rezultatele. Convinşi că Pickleball se va bucura de un succes deosebit şi în România, fiul lui Marcel Lică şi managerul său, Riley Burges, au decis să aducă acest sport şi în ţara noastră, prima dată la Constanţa.

E un fel de mini-tenis

„Am început Pickleball profesionist în urmă cu doi ani, la clubul unde antrenam la tenis. Vedeam mereu oameni care jucau şi mi s-a părut interesant. Am întrebat care e istoria acestui sport şi am cerut mai multe detalii. Mi s-a spus că e sportul cu cea mai mare ascensiune din SUA, fiind practicat la ora actuală de peste cinci milioane de americani. Iar, de la an la an, cifrele cresc. Pickleball e o combinaţie între tenisul de câmp, tenisul de masă şi bandminton. Dimensiunile terenului sunt de 13 m / 6 m. E un fel de mini-tenis. Am zis că e interesant şi, de cum am jucat prima dată, am ştiut că acesta e sportul meu de atunci“, povesteşte Eden cum a decurs primul său contact cu Pickleball. 

A învins doi jucători din top 5 în America

Flacăra pasiunii sportive fiind astfel aprinsă, tânărul constănţean a început să se antreneze serios, să se documenteze, să urmărească meciuri ale jucătorilor profesionişti de Pickleball din SUA şi să participe la turnee locale în Connecticut. Uşor-uşor, au venit şi rezultatele. „Se joacă pe aproximativ jumătate de teren de tenis, cu palete mai mici, numite «paddle», şi cu o minge de plastic destul de uşoară, astfel că punctele sunt destul de lungi. Ai nevoie de răbdare, talent şi îndemânare. Ca fost jucător de tenis, mie mi-a fost puţin mai uşor, deoarece eram genul de tenismen creativ, mereu la fileu, ceea ce m-a ajutat mult în Pickleball. Foarte mulţi foşti jucători de tenis practică acum acest sport, printre care şi Andy Roddick, fost număr 1 ATP. Eu am câştigat toate turneele la simplu, dublu şi dublu mixt şi am devenit cel mai bun jucător din statul Connecticut, iar mai apoi şi din New York şi Boston. Apoi am participat la primul meu turneu profesionist, în Philadelphia, unde am învins doi jucători din top 5 în America, făcându-mă remarcat. Am ocupat locul doi, după ce în finală am ratat două mingi de meci“, menţionează Eden Lică, cel care, pe când era jucător de tenis, cu mai mulţi ani în urmă, pe lângă alte victorii, a câştigat turnee de dublu, şi alături de Horia Tecău, cu care a fost şi coleg de clasă la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa.

Minge de meci contra numărului 2 din SUA

După rezultatele deosebite din Connecticut, pentru Eden a venit şi un contract de sponsorizare! „Imediat după finală, managerul Dick`s Sporting Goods (Monarch), cea mai mare firmă de echipamente sportive din SUA, cu o cifră de vânzări de 3,6 miliarde de dolari, a venit la mine şi mi-a propus un contract, pe care, în cele din urmă, l-am semnat, astfel că, la momentul actual, sunt sponsorizat de această firmă. Am participat la Campionatele Naţionale din California, în complexul sportiv din Indian Wells, unde se ţine şi turneul de tenis. În primele trei tururi, am avut trei victorii la doi jucători din top 6 în America, ceea ce a fost incredibil! În sferturi, am jucat contra celui mai bun jucător din lume, Ben Johns, pe care l-am condus cu 9-2 în primul set şi 7-4 în cel de-al doilea. Am pierdut însă, pe muchie de cuţit, la mare luptă, cauza fiind pregătirea mea fizică, pe care trebuie să o îmbunătăţesc. După turneul din California, am evoluat într-o competiţie puternică în Miami, unde am cucerit două medalii de argint, la simplu şi la dublu, pierzând în finală la Kyle Yates, jucătorul numărul doi al Americii, după ce am avut 10-9 în setul decisiv şi o minge de meci. A fost un turneu excelent, care m-a adus în top cinci în America. Obiectivul meu pentru sezonul 2019/2020 este de a deveni numărul 1 în SUA”, a punctat Eden Lică.

„Excelent pentru toate vârstele“

După toate aceste turnee şi după meciurile reuşite pe care le-a avut, Eden a decis împreună cu managerul său, Riley Burges, să aducă Pickeball, „acest sport minunat“, şi în România, la Constanţa. „E un sport excelent pentru toate vârstele, foarte atrăgător. Oricine poate juca. O spun din propria experienţă, după prima partidă jucată, devii dependent. Este cel mai în creştere sport din America şi tot creşte. În maximum zece zile, vom avea Pickeball şi la Constanţa, pentru prima dată în România. Fratele meu, Iurgen, şi unchiul meu, George Lică, se vor implica şi se vor ocupa de dezvoltarea acestui sport. Ambii au jucat tenis de câmp şi tenis de masă şi bineînţeles că le-am oferit toate detaliile despre regulament, scor etc., iar ei le vor împărtăşi mai departe doritorilor. Vom avea trei terenuri profesionale, palete profesionale Monarch şi mingi. În ziua deschiderii oficiale şi a doua zi, sala «Eden» din Constanţa va fi disponibilă pentru toată lumea, să vină, să joace gratuit şi să facă cunoştinţă cu Pickleball-ul“, a mai spus Eden Lică.  

Citeşte şi:

Fiul cel mare al lui Marcel Lică Eden Lică şi sora Monicăi Niculescu au câştigat la dublu mixt, în SUA, un turneu de Pickleball (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii