Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Onorat la Mihail Kogălniceanu de Tulcea Fostul fotbalist Dumitru Caraman - cetățean de onoare. Stadionul din comună îi poartă numele (GALERIE FOTO)

ro

15 Jun, 2022 00:00 5713 Marime text


 
  • În prezent în vârstă de 76 de ani, Dumitru Caraman a marcat 33 de goluri pentru Farul Constanța în 143 de meciuri susținute în tricoul „marinarilor“ (toate în Divizia A).
  • De loc din Mihail Kogălniceanu, fostul mare atacant a început fotbalul la Stuful Tulcea.
  • Evenimentul festiv care l-a avut ca figură centrală pe Dumitru Caraman a fost o adevărată sărbătoare pentru comunitatea tulceană.
 
Moment special în comuna Mihail Kogălniceanu din județul Tulcea, unde un fost mare fotbalist, fiu al localității, Dumitru Caraman, care a cunoscut consacrarea la Farul Constanța, a fost onorat pentru meritele sale sportive și pentru calitatea sa umană.
 
În vârstă de 76 de ani, Dumitru Caraman, fost atacant cu 33 de goluri pentru Farul Constanța, a primit, în temeiul Hotărârii Consiliului Local al comunei Mihail Kogălniceanu nr. 63/31.05.2022, titlul de cetățean de onoare al localității. În același timp, stadionul din comună a primit numele celebrului fost jucător și antrenor. Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare pentru comunitatea tulceană. Au participat și oficialități județene, de la Asociația Județeană Tulcea, a avut loc și un meci de old-boys, la care lovitura de start a fost dată de Dumitru Caraman, iar sărbătoritul zilei, alături de fiul său, Costin (și el fost fotbalist), au fost prezentați pe scenă, în fața locuitorilor comunei. Simbolic, Dumitru Caraman a plantat un brăduț în fața Primăriei Mihail Kogălniceanu.
 
„Un mare fotbalist al acestor meleaguri“
 
Fostului jucător, stabilit de mulți ani la Constanța, i s-a oferit și un tricou al echipei locale, cu numărul 9 (cel pe care l-a purtat el în carieră), după cum cadouri a primit și de la AJF Tulcea. „Un stadion din județul Tulcea a primit numele unui mare fotbalist al acestor meleaguri: Dumitru Caraman! Felicitări domnului primar Anastase Alexe din Comuna Mihail Kogălniceanu pentru inițiativa sa! Președintele AJF Tulcea, Petre Badea a oferit cu acest prilej un trofeu, o diplomă și o minge fostului fotbalist de la Stuful Tulcea și Farul Constanta!“, este mesajul AJF Tulcea.
 
Însoțit de fiu și de nepot
 
Emoționat, Dumitru Caraman a apreciat în mod deosebit inițiativa de la Mihail Kogălniceanu. El este al doilea cetățean de onoare al comunei, după omul de afaceri Teia Sponte, acesta fiind însă născut la Lăstuni, un sat aparținând de comună, pe când fostul atacant provine chiar din comună. La festivitățile din județul Tulcea, Dumitru Caraman l-a avut alături, pe lângă fiul său, și pe nepotul său (fiul lui Costin) - Dimitris, fotbalist și el, dar nu atacant (ca bunicul și tatăl), ci portar.  
 
A început la Stuful Tulcea
 
Dumitru Caraman a început fotbalul la Stuful Tulcea, de unde a fost transferat de Portul Constanța, ulterior ajungând la Farul Constanța. Fostul mare atacant a susţinut 143 de meciuri în tricoul „marinarilor“ (toate în Divizia A) şi a înscris 33 de goluri. Practic, toate partidele lui Dumitru în primul eşalon sunt pentru echipa de pe litoral, în sezoanele 1865/1966, 1966/1967, 1969/1970, 1970/1971, 1971/1972 (pe când se nume Farul), 1972/1973, 1973/1974 şi 1974/1975 (când purta numele FC Constanţa). Primul său meci în Divizia A a fost pe 26 septembrie 1965, Farul - Petrolul Ploieşti 1-1, iar ultimul în tricoul alb-albastru l-a disputat pe 6 aprilie 1975, FC Constanţa - Olimpia Satu Mare 0-0. Cele mai bună clasare a FC Farul în prima divizie e poziţia a 4-a, atinsă în trei campionate (1959/1960, 1966/1967 şi 1973/1974), iar la ultimele două pentru „marinari“ a jucat şi Dumitru Caraman. Mai mult, sezonul 1973/1974 a fost cel mai consistent al său la echipa constănţeană, susţinând 30 de meciuri şi înscriind de opt ori. După Farul, a jucat și la Brăila, iar ulterior a activat ca antrenor, inclusive la nivel divizionar, la mai multe echipe din județ, precum Eforie, Canalul Basarabi, Portul Constanța sau Mihail Kogălniceanu.
 
Costin a păstrat numele Caraman în gura porţii
 
Și fiul lui Dumitru, Costin, a păstrat numele Caraman în gura porţii, ambii fiind doi atacanţi masivi şi puternici. Costin a debutat în Divizia A la Farul Constanţa, pe 16 august 1992, în partida Progresul - Farul 2-2. La echipa de pe litoral a evoluat în acel sezon (încheiat de „marinari“ pe locul nouă în prim ligă), în care a susţinut 12 partide şi a marcat trei goluri, iar apoi mai are un meci în campionatul 2000/2001, când Farul s-a clasat pe poziţia secundă în Divizia B. În rest, a mai jucat în prima ligă din Bulgaria, la Dobrudja Dobrici, în sezonul 1993/1994, şi la alte echipe din ţară, atât în Divizia A (FC Braşov, Sportul Studenţesc, Astra), cât şi în Divizia B (Olimpia Satu Mare, Poiana Câmpina, Callatis Mangalia, Portul Constanța). În campionatul 1998/1999, a jucat 24 de meciuri şi a marcat de şapte ori pentru Astra Giurgiu. În total, în Liga 1 are 135 de meciuri şi 26 de goluri, iar în Liga a 2-a - 24 de partide şi 20 de goluri.   
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (AJF Tulcea, Cristian Enache, Costin Caraman)
 
Citește și:
 
Constanţa. Dumitru, Costin şi Dimitris!
A treia generaţie de fotbalişti în familia Caraman. După doi atacanţi, a urmat un portar! (galerie foto)

 
Fiul lui Dumitru Caraman
Fostul fotbalist constănțean Costin Caraman împlinește marți 49 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii