Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militar rănit în Afganistan Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, participă la Jocurile Invictus de la Sydney

ro

18 Oct, 2018 00:00 3641 Marime text
Ediţia 2018 a Jocurilor Invictus (cel mai mare eveniment sportiv ce reuneşte delegaţii naţionale alcătuite din veterani şi militari răniţi în teatrele de operaţii sau cu diverse afecţiuni) se desfăşoară în Australia, la Sydney, între 20 şi 27 octombrie a.c. România participă cu un lot de 15 sportivi, între care se află şi un constănţean, plutonierul adjutant în rezervă Ionel Eugen Bida.
 
În vârstă de 47 de ani, Ionel Eugen Bida a evoluat, ca membru al echipei Invictus România, şi la Invictus Games Toronto, în 2017. În Canada, constănţeanul s-a calificat în două finale de la nataţie, obţinând două preţioase locuri cinci, la 50 m bras şi 50 m spate. El a fost rănit pe 7 aprilie 2010, în Afganistan. Militarul făcea parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură (OMLT) nr. 1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan. Echipa mixtă româno-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie în timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul. Ionel Eugen Bida a fost împuşcat de un lunetist. În urma incidentului, militarul constănţean a fost rănit la piciorul drept, suferind o fractură multiplă a tibiei, care a necesitat un implant de os. În nervul sciatic încă are cinci schije, Ionel Eugen Bida deţinând gradul III de invaliditate.
 
Pe 31 octombrie 2016, cei 25 de consilieri locali care au alcătuit cvorumul şedinţei de Consiliu Local Municipal au votat în unanimitate pentru ca plutonierul Ionel Eugen Bida şi plutonierul adjutant Florin Bolovan (şi el rănit în Afganistan) să primească titlurile de cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. Ionel Eugen Bida este căsătorit şi are un copil.
 
Veteran al Armatei Române, pensionar militar, plutonierul adjutant în rezervă Ionel Eugen Bida a început să facă sport în cadru organizat la 46 de ani şi jumătate, la începutul anului trecut. Până în ianuarie 2017, nu practicase sport la un club, cu un antrenor. Însă, după ce a întâlnit lotul Invictus România, format din militari sportivi răniţi, a decis să li se alăture. Practică volei din şezut şi înot (la care va concura şi la Sydney) şi a obţinut rezultate deosebite şi la alte competiţii în afară de Jocurile Invictus din 2017. Tot în 2017 a fost legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, la secţia destinată sporturilor paralimpice.  
 
Cei 15 reprezentanţi ai României la Sydney vor participa la şase discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism şi înot), la care se adaugă, ca sport de echipă, volei din poziţia şezând. În afară de Eugen Ionel Bida, ceilalţi 14 componenţi ai lotului României pentru Sydney sunt: caporal Eugen Pătru (născut în judeţul Olt), caporal Valentin Ciolan - Uţă (judeţul Argeş), plutonier Bogdan Dragomir (judeţul Buzău), plutonier major Cătălin Pătru (Bucureşti), plutonier major Doru Hamza (judeţul Galaţi), plutonier major Ionuţ Butoi (judeţul Argeş), plutonier adjutant Vasile Zbâncă (judeţul Bistriţa-Năsăud), plutonier adjutant Doru Paraschiva (judeţul Braşov), căpitan Ciprian Iriciuc (judeţul Suceava), maior Dănuţ Nicola (judeţul Mehedinţi), locotenent colonel Laurenţiu Şerban (Bucureşti), locotenent colonel Nicolae Grigore (judeţul Olt), colonel în retragere Dorin Petruţ (Bucureşti) şi colonel Augustin Pegulescu (judeţul Mehedinţi).  
 
Sursa foto: Facebook (Armata României)
 
Citeşte şi:
 
Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei Un militar rănit în Afganistan, de un lunetist, a urcat pe podium la Campionatul Naţional de nataţie (galerie foto)

Militarii Ionel Eugen Bida şi Florin Bolovan, răniţi în Afganistan, devin cetăţeni de onoare ai Constanţei 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii