Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membri de onoare ai LMP Poveștile impresionante ale militarilor care au primit titlul Cetăţean de Onoare al Județului Constanța

ro

26 Sep, 2020 00:00 3617 Marime text
  • Cei șase militari sunt: Ionel Eugen Bida, Florin Bolovan, Metin Giumali, Marcel Neagu, Mihai Oprea și Costică Victor Tarnovschi.
  • Aceștia au participat la misiuni în teatrele de operaţiuni, având multiple distincții militare.
  • Toți cei șase militari au fost prezenți la decernarea titlurilor, însoțiți de o delegație din partea Ligii Militarilor Profesioniști.


Șase militari români, membri de onoare ai Ligii Militarilor Profesioniști, care au participat la misiuni în teatrele de operaţiuni, au primit din partea Consiliului Județean Constanța titlul Cetăţean de Onoare al Județului Constanța! Evenimentul a avut loc în cadrul ultimei şedințe a Consiliului Județean Constanța în formulă actuală, ca răspuns al demersurilor inițiate de Liga Militarilor Profesioniști.


Cei șase sunt: plutonier adjutant principal (rz)  (rz) Bida Ionel Eugen - rănit în TO Afganistan, membru al Lotului Invictus România, plutonier adjutant principal (rz)  Bolovan Florin - rănit în baza Kandahar, membru al Lotului Invictus România, caporal cl. II Giumali Metin - decorat de către preşedintele României cu medalia „Bărbăție şi credință“, clasa a II-a, cu însemn pentru militari de război şi medalia NATO-OTAN, cu multiple misiuni la activ în Afganistan, Georgia, Germania, caporal cl. II Neagu Marcel - rănit în TO Afganistan, component al lotului lărgit al Invictus România, caporal. cl. II Oprea Mihai - rănit în TO Afganistan, cu multiple distincții militare, fruntaș Tarnovschi Costică Victor - rănit în TO Afganistan, component al lotului lărgit al Invictus România.


Toți cei șase au fost prezenți la decernarea titlurilor, însoțiți de o delegație din partea Ligii Militarilor Profesioniști.


 

Poveștile impresionante ale celor șase militari

Plutonier adjutant principal (rz)  (rz) Bida Ionel Eugen (cetățean de onoare al municipiului Constanța din octombrie 2016), a făcut parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură (OMLT) nr. 1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan.

El a fost rănit pe 7 aprilie 2010. Echipa mixtă româno-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie în timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul.

În urma incidentului, plutonierul a fost rănit la piciorul drept. El a fost evacuat de urgenţă cu un elicopter la Spitalul din baza Lagman, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, ulterior fiind transportat la Spitalul bazei americane Landstuhl din Ramstein, Germania.


Plutonier adjutant principal (rz) Bolovan Florin, (cetățean de onoare al municipiului Constanța din octombrie 2016), subofiţer sanitar în cadrul Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“ Topraisar a fost rănit pe 31 martie 2006, în timpul unei misiuni executate în apropierea bazei militare din Kandahar. La acea vreme, militarul a fost şi el tranferat de la spitalul de campanie din Kandahar la o clinică din Germania, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.


Caporal cl. II Giumali Metin, pe timpul misiunii din Afganistan, într-o misiune de tip Guardian Angel, fiind top-cover pe M-Rap, a neutralizat prin foc direct doi insurgenți deghizați în militari afgani, care deschiseseră focul asupra militarilor aliați. Prin fapta sa a salvat de la moarte mai mulți militari. Giumali Metin a fost decorat de către preşedintele României cu medalia „Bărbăție şi credință“, clasa a II-a, cu însemn pentru militari de război şi medalia NATO-OTAN, cu multiple misiuni la activ în Afganistan, Georgia, Germania.





Caporal cl. II Neagu Marcel este unul dintre cei răniți în teatrul de operațiuni din Afganistan, pe 25 septembrie 2016, alături de alți trei colegi, în timp ce executau o misiune de patrulare.


În ziua respectivă, caporalul Neagu se afla în patrulă în vehiculul de tip MRAP, moment în care a inițiat un dispozitiv explozibil improvizat. În urma accidentului a fost rănit grav și evacuate de urgență cu elicopterul la spitalul din Baza Militară Kandahar, iar ulterior transportat în spitalul american din Launsthul Germania. Accidentul a lăsat urme adânci asupra militarului care a suferit multiple fracturi la piciorul stâng, pierdere masivă de țesut la ambele picioare, 3 vertebre toracale rupte fără întrerupere de măduvă și un deget parțial amputat. Din cauza complicațiilor de la spitalul american a fost transferat la Spitalul Universitar din Hamburg unde a suferit multiple intervenții chirurgicale, 16 în total. A fost repatriat pe 15 mai 2017. Mai mult, pentru profesionalismul și curajul său, militarul a fost medaliat, în 2017, de președintele României cu Medalia Națională 'Serviciul Credincios' Clasa a III-a, cu însemn pentru militari, de război.

De asemenea, caporal. cl. II Oprea Mihai a fost rănit în teatrul de operațiuni din Afganistan, având multiple distincții militare.


În octombrie 2016, Ministerul Apărării Naționale anunța că „soldatul Mihai Oprea este unul dintre militarii Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" care participă pentru prima dată în teatrul de operații din Afganistan“.


„Visul său este să ajungă campion olimpic și până acum se poate mândri cu rezultate foarte bune: de patru ori vicecampion național, de două ori locul 2 în Cupa României, component al lotului național în 2010, la juniori și de trei ori medaliat cu bronz la Campionatele Naționale de seniori. Este antrenat de tatăl său, practică boxul de 12 ani, din care 10 a fost legitimat la clubul Farul Constanța și în ultima perioadă la Axiopolis Cernavodă. Se antrenează zilnic, chiar și în baza militară din Kandahar“, se mai arata în mesajul Ministerului Apărării Naționale.


Caporalul Dragoş Mihai Oprea
Militar cu misiune în Afganistan, cu „Rechinii Albi“, antrenor de box la Cernavodă. Elevul său, campion! (galerie foto + video)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/caporalul-dragos-mihai-oprea-militar-cu-misiune-in-afganistan-cu-rechinii-albi-antrenor-de-box-la-cernavoda-elevul-sau-campion-galerie-foto-video-676417.html


În septembrie 2016, fruntaș Tarnovschi Costică Victor, alături de alți rei miliari români, au fost răniți în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv explozibil improvizat, potrivit Ministerului Apărării Naționale. Cei patru români se aflau într-o misiune de patrulare în provincia Kandahar.


Revenind la sedința de Consilu Județean, la final, cei șase militari au mulțumit în primul rând Ligii Militarilor Profesionişti, care a făcut demersurile necesare pentru a le fi acordate titlurile de Cetățeni de Onoare.


Citește și

Militarii Ionel Eugen Bida şi Florin Bolovan, răniţi în Afganistan, devin cetăţeni de onoare ai Constanţei

Militari de elită din județul Constanța. Caporal Giumali Metin, militar veteran în cadrul B 911 Infanterie "Centauri" - Medgidia (galerie foto)

Militari de elită din Constanța. Caporal Marcel Neagu, militar veteran din cadrul Batalionul 341 Infanterie Topraisar (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii