Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:49 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetăţean de onoare al Constanţei Astăzi e ziua de naştere a militarului Ionel Eugen Bida, finalist la Jocurile Invictus

ro

22 Jan, 2019 10:00 836 Marime text
Astăzi e ziua de naştere a plutonierului adjutant în rezervă Ionel Eugen Bida, cetăţean de onoare al Constanţei, rănit în Afganistan, în 2010.

Militarul constănţean a ajuns la vârsta de 48 de ani.

El se remarcă şi în competiţiile sportive paralimpice.

La ediţia 2018 a Jocurilor Invictus (cel mai mare eveniment sportiv ce reuneşte delegaţii naţionale alcătuite din veterani şi militari răniţi în teatrele de operaţii sau cu diverse afecţiuni), care s-a desfăşurat în Australia, la Sydney, Ionel Eugen Bida şi-a depăşit performanţele de la Jocurile Invictus din 2017, de la Toronto, la nataţie, la 50 m bras şi 50 m spate, când s-a clasat pe locul cinci.

Anul trecut, militarul a obţinut clasări superioare, poziţia a patra la ambele probe!

Veteran al Armatei Române, pensionar militar, Ionel Eugen Bida a fost rănit pe 7 aprilie 2010, în Afganistan. Militarul făcea parte din Echipa Operaţională de Consiliere şi Legătură (OMLT) nr. 1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan. În timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul, echipa mixtă româno-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenţi cu foc de infanterie  Ionel Eugen Bida a fost împuşcat de un lunetist. În urma incidentului, militarul constănţean a fost rănit la piciorul drept, suferind o fractură multiplă a tibiei, care a necesitat un implant de os. În nervul sciatic încă are cinci schije, Ionel Eugen Bida deţinând gradul III de invaliditate.
 
Pe 31 octombrie 2016, cei 25 de consilieri locali care au alcătuit cvorumul şedinţei de Consiliu Local Municipal au votat în unanimitate pentru ca plutonierul Ionel Eugen Bida şi plutonierul adjutant Florin Bolovan (şi el rănit în Afganistan) să primească titlurile de cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa.
Ionel Eugen Bida este căsătorit şi are un copil.
 
Plutonierul adjutant în rezervă Ionel Eugen Bida a început să facă sport în cadru organizat la 46 de ani şi jumătate.

Până în ianuarie 2017, nu practicase sport la un club, cu un antrenor. Însă, după ce a întâlnit lotul Invictus România, a decis să li se alăture. Practică volei din şezut şi înot şi a obţinut rezultate deosebite şi la alte competiţii în afară de Jocurile Invictus. Tot în 2017 a fost legitimat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, la secţia destinată sporturilor paralimpice.

Sursa foto: Facebook (Ionel Eugen Bida)

Ti-a placut articolul?

Comentarii