Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)

ro

24 Mar, 2018 00:00 12800 Marime text
Începutul anilor '90 a fost unul foarte bun pentru sectorul juvenil al FC Farul Constanţa, care, doi ani la rând, s-a calificat, cu două echipe, în finalele Campionatului Naţional!

ZIUA de Constanţa a intrat în posesia unei fotografii cu una dintre acele formaţii, formată din jucători născuţi în anii 1974 şi 1975 şi pregătită de Ion Constantinescu. Din lot făceau parte jucători precum Tiberiu Curt, Stelian Carabaş, Cristian Munteanu, Cătălin Anghel, Cătălin Plăcintă, Cristian Poşircă sau Claudiu Şoptelea, mulţi dintre ei jucând şi la loturile naţionale de juniori ale României, cu care au participat la turnee finale de Campionat European, şi fiind promovaţi la echipa mare a FC Farul.
 
Doi ani la rând, această echipă a devenit vicecampioană naţională, iar în al treilea an s-a oprit în turneul semifinal. „Am reuşit să urcăm pe podiumul naţional după foarte mulţi ani în care echipele de juniori ale Farului nu mai realizaseră o asemenea performanţă. Grupa 1974/1975 era una foarte puternică, cu jucători valoroşi“, arată Ion Constantinescu, fost mare fotbalist al FC Farul, iar apoi antrenor, la toate nivelurile şi conducător. În prezent, „Noadă“ este coordonator la grupele de juniori ale ACS Performer Constanţa.
 

Tablou de familie

 
În fotografie apar: în rândul de sus, de la stânga la dreapta - Laurenţiu Târşoagă, Răzvan Cadar, Ionel Crăciunescu, Marian Franga, Răzvan Tapangea, Robert Rusu, Gabriel Dărăscu, Cristian Munteanu; în rândul din mijloc, de la stânga la dreapta - Ion Constantinescu (alături de fiica sa, Dana), Cătălin Plăcintă, Mihai Mihu, Marius Panait, Cristian Poşircă, George Hagimasuri, doctorul Davidescu; rândul de jos, de la stânga la dreapta - Tiberiu Curt, Cornel Jianu, Claudiu Şoptelea, Cornel Neacşu, Cătălin Anghel şi Cornel Buică.
 

Şi-a rupt mâna în prima repriză

 
În sezonul 1990/1991, după ce a câştigat campionatul judeţului Constanţa, FC Farul a întâlnit la baraj, în dublă manşă, echipa din Măcin, campioana judeţului Tulcea. „Marinarii“ au câştigat la scor ambele partide, în deplasare impunându-se cu 5-0. „În meciul de la Constanţa, eu mi-am rupt mâna în prima repriză. La pauză, era 2-0. I-am bătut tot rău, cred că 6-0 a fost scorul. Am însoţit apoi echipa şi la faza următoare, dar am mai jucat abia în finală, 15 minute, când mi-am dat ghipsul joc şi mi-am pus o faşă. În meciul pentru titlu, am întâlnit Poli Timişoara, pe stadionul Dinamo. Am pierdut cu 0-2“, povesteşte Cristian Poşircă, în prezent antrenor la grupa 2003/2004 de la ACS Performer Constanţa.
 

„Mă încântă, sigur ajunge fotbalist“

 
În faza semifinală, FC Farul a jucat la Tg. Mureş, realizând, în ordine, rezultatele: 2-0 cu UTA, 1-0 cu ASA Tg. Mureş şi 0-0 cu SC Bacău, constănţenii clasându-se pe primul loc şi calificându-se în finală. Preşedintele lui SC Bacău a remarcat atunci în mod deosebit de la Farul un jucător: Stelian Carabaş. „Eu, nejucând la Tg. Mureş, din pricina accidentării, am stat pe bancă, iar la meciul cu SC Bacău, preşedintele acestei echipe era în preajma mea şi spunea mereu, referindu-se la Stelică: «De unde e copilul acesta? Mă încântă, sigur ajunge fotbalist». Stelică era bine făcut de atunci, avea picioare puternice şi dădea tare la poartă, de la 25 - 30 de metri, de făcea mingea păstrată“, povesteşte Cristian Poşircă. Ion Constantinescu dezvăluie şi un episod amuzant de la meciul cu SC Bacău: „Jucam contra campioanei en-titre. Arbitrajul a cam fost în favoarea sa. Anghel a fost eliminat de timpuriu şi am făcut 0-0 în zece oameni. În tribună, şoferul autocarului nostru, Jean Podaru, era revoltat la adresa arbitrilor şi, încercând să ajungă repede spre ei, era să cadă de sus!“
 

De pe stânga în centru

 
Acesta nu a apucat să debuteze pentru echipa mare a Farului într-un meci oficial, a făcut doar pregătire cu seniorii. După încheierea junioratului, a mai jucat la echipe precum CFR Constanţa (în Liga a 3-a), Conpref Constanţa (în Liga a 3-a), Portul Constanţa (în Liga a 2-a, alături de fotbalişti precum Fedea, Toşa sau Arăpaşu), Medgidia (cu care a promovat în Liga a 2-a) sau Metalul Plopeni (Liga a 2-a). La juniori, Cristian Poşircă a jucat cel mai mult ca fundaş stânga, abia în ultimul an a fost mutat în centrul apărării, ca stoper sau libero.
 

Cu portarul Munteanu în careul advers

 
În finala cu Poli Timişoara, golurile bănăţenilor le-au aparţinut lui Covaci şi Simedru, îşi aminteşte Stelian Carabaş. „Am primit primul gol în minutul 40, iar al doilea a venit în prelungirile partidei. Înainte, forţam egalarea, iar la o fază a venit în careul advers şi portarul Cristian Munteanu!“, povesteşte Ion Constantinescu. „Au fost ani foarte buni pentru juniorii Farului. Pe lângă noi, în finalele din sezoanele 1990/1991 şi 1992/1993, s-a calificat şi grupa mai mică a clubului, pregătită de Constantin Tâlvescu, care-i avea în componenţă, printre alţii, pe Dennis Şerban, Stere sau Pitu. În al doilea an, au avut ghinionul să dea peste Dinamo, care avea echipa aceea bună, cu Florentin Petre, Tararache şi toţi ceilalţi, antrenor fiind Ionuţ Chirilă. Totodată, într-unul din aici ani, a fost calificată în finala pe ţară şi o echipă a Portului Constanţa, meciul jucându-se în deschiderea Cupei României“, mai spune Cristian Poşircă.
 

„Dacă l-ai păcălit şi pe Porumboiu, înseamnă că eşti bun“

 
În sezonul 1991/1992, după faza judeţeană, Farul pregătit de Ion Constantinescu a eliminat la baraj Petrolul Ploieşti: 1-1 în deplasare, 1-0 (gol Cătălin Anghel) la Constanţa. A urmat faza semifinală de la Vaslui, la care au participat mai multe echipe, printre care şi campioana en-titre, Poli Timişoara, pe care Farul a învins-o cu 2-0, luându-şi astfel revanşa faţă de eşecul din finala din sezonul precedent.
 
„Meciul cu echipa bănăţeană a fost arbitrat de Adrian Porumboiu, care ne-a acordat un penalty la 0-0. Lovitura de la 11 m, scoasă de Franga, nu a fost însă foarte clară, astfel că noi, colegii, l-am tachinat pe Franga: «Dacă l-ai păcălit şi pe Porumboiu, înseamnă că eşti bun»“, râde Cristian Poşircă. Turneul final s-a jucat tot pe „Dinamo“, participând trei formaţii: Farul, Olimpia Satu Mare şi Aripile Piteşti. Constănţenii au obţinut, ca şi în anul precedent, medalia de argint.
 

Contra lui Ciocoiu şi a lui Laurenţiu Roşu

 
În stagiunea 1992/1993, FC Farul nu a mai prins turneul final, oprindu-se în faza semifinală, care s-a disputat la Bacău. „La turneul final mergeau primele două clasate. În primul meci, am cedat la scor, cu 2-6, în faţa Bacăului Bacău (la care juca Cristian Ciocoiu), apoi am bătut Iaşiul cu 1-0 (avându-l ca adversar, printre alţii, pe Laurenţiu Roşu), iar în ultimul meci, cu UTA, ne trebuia neapărat victoria, dar am pierdut cu 0-1. Am avut ocazii, dar au câştigat adversarii“, arată Cristian Poşircă.
 

Amintiri frumoase

 
„Echipa noastră a fost una dintre grupele de juniori ale Farului care au dat cei mai mulţi jucători la echipa mare. Am jucat finala pe ţară doi ani la rând şi eram mereu patru - cinci la lotul de juniori al României. Am prins şi două turnee finale de Campionat European, în Anglia şi Elveţia, cu antrenorul Gigi Staicu. Am amintiri frumoase alături de colegii mei. În ţară nu prea aveam adversari. Păcat că nu am triumfat şi în cele două finale“, a spus Tibi Curt (fost fundaş sau mijlocaş), în prezent manager la SSC Farul. În vârstă de 42 de ani, Tibi a debutat în Liga 1, la Farul, în 1992, ulterior jucând şi la echipe precum Rapid, U Craiova, FC Naţional, Steaua şi Dinamo. În prima divizie are 319 meciuri şi 13 goluri. A evoluat şi în cupele europene, dar şi pentru echipa de seniori a României.
 

„Eram fascinaţi de fotbal“

 
„A fost o perioadă foarte frumoasă din viaţa noastră. Alcătuiam o echipă şi un grup foarte unite. Am legat prietenii care durează de mulţi ani. Eram fascinaţi de fotbal. Ca mijlocaş, eu aveam un şut periculos şi eram un bun pasator pentru atacanţi. Eram o mică generaţie de aur“, a spus şi Marius Panait, al cărui fiu, Alex, face rugby şi e dublu campion naţional.
 

Au ajuns şi în străinătate

 
În 1992 a debutat la Farul, în Liga 1, şi Stelian Carabaş (fundaş sau mijlocaş dreapta), jucător cu 273 de meciuri şi 21 de goluri în prima divizie a României. În afară de Farul a mai jucat la formaţii precum FC Naţional, Steaua, Ankaraguku, AEL Limassol, Skoda Xanthi sau Anorthosis Famagusta. Are partide şi în cupele europene, dar şi o selecţie la echipa mare a României. Actualmente antrenor secund la campioana României, FC Viitorul, Cătălin Anghel (fost atacant) a fost şi principal la echipa constănţeană, pregătind şi Săgeata Năvodari. În afară de Farul, a jucat şi la echipe din Ungaria (BVSC Budapesta sau Kaposvari Rakoczi FC) ori Ucraina (Stal Alchevsk).
 
Cristian Munteanu a jucat portar, evoluând, pe lângă Farul, şi la Dinamo, Progresul, Oţelul Galaţi, AEK Larnaca, CS Otopeni sau Astra. A activat şi în schema de conducere a FC Farul. La echipa mare a „marinarilor“ a ajuns şi Cătălin Plăcintă. Profesor de educaţie fizică, Claudiu Şoptelea este şi arbitru de fotbal.
 
Citeşte şi:
 
Poveşti cu striptease, actriţe din Rusia şi goluri de la centrul terenului Ce fotbalist de la Farul avea cel mai mare succes la femei​

„Clubul prinde viteză“ Adrian Pitu şi Tiberiu Curt, cooptaţi în conducerea SSC Farul Constanţa. Sunt aşteptaţi şi alţi foşti fotbalişti (galerie foto)
 
Fiul lui Stelian Carabaş a dat startul meciului SSC Farul - Ştiința Poarta Albă (galerie foto)
 
Are şapte ani şi e topit după balonul oval O forţă a naturii se ridică în rugbyul constănţean (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Robert Rusu 24 Mar, 2018 11:30 Simt o mare bucurie sa revad dupa aproape 25 de ani poze cu fostii mei colegi! Am trait momente unice pe care mi le amintesc cu mare placere! Intr-adevar a fost o echipa de exceptie, care a fost condusa de un antrenor fenomenal in persoana lui Ion Constantinescu! Dupa 25 de ani pot spune cu recunostinta ca sunt MANDRU ca am jucat in acea echipa. Deasemenea, MULTUMESC tuturor colegilor care au facut parte din acel lot, pentru efortul depus atunci ca sa ajungem vice-campioni ai Romaniei. MULTUMESC antrenorului Ion Constantinescu pentru modul cum ne-a ambitionat sa fim cei mai buni! Multumesc si reporterilor de la Ziua de Constanta pentru acest reportaj! Sa aveti parte de tot ce este mai bun !!! Robert Rusu