Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judoka Georgii Zantaraia În 2018, ieșea vicecampion al României cu CS Pantheon Constanța, acum e în vâltoarea războiului din Ucraina (GALERIE FOTO)

ro

10 Mar, 2022 00:00 3815 Marime text

 

 Georgii Zantaraia, într-o dublă ipostază: sportiv, dar și apărător al patriei sale, Ucraina.
  • Campion mondial și triplu campion european, Georgii Zantaraia a concurat în 2018 pentru CS Pantheon la Naționalele de la Iași.
  • În vârstă de 34 de ani, George Zantaraia este ucrainean de origine georgiană, politician local la Kiev și deține și o școală de judo.
  • Proprietar al unui grup hotelier pe litoral, George Teșeleanu este implicat puternic, în această perioadă, în campania de ajutorare a refugiaților din Ucraina.
 
Acum patru ani, Clubul Sportiv Pantheon Constanța a reușit o performanță unică pentru judo-ul de la malul mării, cucerind prima medalie constănțeană la nivel național în competițiile de seniori pe echipe. 
 
Astfel, echipa formată din Sasha Goncearenco (cel care a îndeplinit și rolul de antrenor), Vlad Vișan, Dimitrys Kanivets, Georgii Zantaraia și George Lozovanu, coordonată de președintele clubului, George Teșeleanu, și directorul sportiv Alexandru Chirilă, a devenit vicecampioană a României, cu ocazia Campionatului Național de Judo pe Echipe Divizia A, desfășurat în luna octombrie 2018, în Sala Polivalentă din Iași. Unul dintre componenții de atunci ai formației, ucraineanul Georgii Zantaraia, sportiv de mare valoare, campion mondial, triplu campion european și participant la Jocurile Olimpice, este acum în vâltoarea războiului din Ucraina, la Kiev, apărându-și țara. 
 
„Un mare sportiv și un caracter pe măsură“
 
„Zantaraia 2022 - în 2018 C.S. Pantheon din Constanța câștiga medalia de argint la naționalele de seniori - echipe! Zantaraia, un mare sportiv și un caracter pe măsură“, este mesajul de pe pagina de Facebook a CS Pantheon Constanța, unde s-a dat share unei postări de pe rețeaua de socializare a lui Carmen Solana Carballo (de pe 6 martie).

„Dragă prietene Zantaraia, ai mare grijă, sper să te revăd când se termină acest război crunt. Te iubim, de aici, din Bilbao, îți dăm putere și multă iubire!“, este mesajul de pe Facebook „Carmen Solana Carballo“, care însoțește un colaj din două fotografii cu Georgii Zantaraia (una cu el echipat ca judoka, iar cealaltă cu el purtând accesorii de luptă).

Mesajul campionului
 
Pe Facebook (postare de pe 3 martie) este și un video scurt, de 15 secunde, al campionului ucrainean, în care acesta spune: „Sunt Georgii Zantaraia, de trei ori campion european și campion mondial. În urmă cu o săptămână, Rusia a atacat țara mea. Poporul este acum în pericol. Eu stau acasă și sunt gata să-mi apăr țara“. „Eforturile comune au dus la evacuarea a peste 70 de locuitori ai capitalei la granița de vest a Ucrainei. Continuăm să lucrăm la asta!“, este un mesaj, de pe 6 martie, și de pe pagina de Facebook „Georgii Zantaraia“.
 
Familia sa a părăsit Ucraina
 
„Din ce am înțeles, Georgii e sub arme, voluntar, la Kiev. Familia sa a reușit să părăsească Ucraina. Ne-am oferit să o găzduim noi, la Constanța, dar plecase deja în altă parte“, a declarat George Teșeleanu. Acesta a precizat cum a intrat Georgii Zantaraia în echipa CS Pantheon Constanța vicecampionă națională în 2018. „Ne cunoșteam și l-am invitat pentru acea competiție, iar el a acceptat. Un sportiv extraordinar! A defilat la categoria sa la Campionatul Național. Acum era pe final de carieră, dar încă în activitate. A participat și la ultima ediție a Jocurilor Olimpice“, a menționat George Teșeleanu. Vicepreşedinte al Federației Române de Judo între 2014 şi 2017, George Teşeleanu este om de afaceri, președintele Clubului Sportiv Pantheon Constanța. Membru titular al Academiei de Ştiinte Tehnice din România, George Teşeleanu a fost şi consul onorific al României la Ancona (în perioada 2009-2012), iar în februarie 2021 a candat la funcția de președinte al FRJ. 
 
Șase medalii la Campionatele Mondiale
 
În vârstă de 34 de ani, George Zantaraia este ucrainean de origine georgiană, politician local la Kiev și deține și o școală de judo. Între 2009 și 2018, a cucerit șase medalii la Campionatul Mondial, una de aur (în 2009, la Rotterdam, la categoria 60 kg), una de argint (în 2010, la Tokyo) și patru de bronz. La Campionatele Europene a obținut patru medalii (între 2009 și 2020): trei de aur (în 2011, 2017 și 2019) și una de argint. La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, campionul ucrainean s-a oprit în 16-imile de finală ale categoriei 66 kg.
 
Centru de referință pentru judoul românesc
 
La Campionatul Național din 2018, CS Pantheon a învins CSU FC Argeș Pitești și U CSM Cluj Dinamo, cedând la mare luptă în finala cu gazdele de la CS Politehnica Iași, cu scorul de 2-3. „Este cea mai importantă performanță realizată de judoul constănțean în competițiile de seniori pe echipe. După ce am organizat Cupa Mării Negre, la care am avut participare internațională, etapa de Euroregiune și stagiul de pregătire de la Venus, unde au participat peste 250 de sportivi, alături de invitatul special, celebrul sensei japonez Eiji Kikuchi, ultimul obiectiv important al anului era o clasare pe podium la Campionatul Național pe echipe și am reușit să-l îndeplinim. Ne dorim să facem la Constanța un centru de referință pentru judoul românesc”, declara atunci George Teșeleanu. 
 
Cazare și judo pentru copiii din Ucraina
 
Proprietar al unui grup hotelier pe litoral, George Teșeleanu este implicat puternic, în această perioadă, în campania de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Astfel, mame și copii din țara vecină, care au fugit din calea războiului, au fost cazați la hoteluri din Constanța, Neptun și Venus ale lanțului hotelier menționat, iar, în plus, copiii participă și la lecții de judo în dojo-urile CS Pantheon. „Tehnicienii noștri lucrează de trei ori pe săptămână cu copiii. Am vrut să-i și scoatem puțin pe cei mici din rutina aceasta a statului în camera de hotel, după mersul obositor cu autocarul. Abia așteptăm să se facă vreme mai bună, pentru a-i putea duce la pregătire și pe plajă“, a declarat George Teșeleanu. „În aceste momente dificile, fiecare avem datoria de a aplica principiile judoului și anume: solidaritate, prietenie, curaj“, este mesajul CS Pantheon Constanța.
    
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: preluare Facebook (Carmen Solana Carballo), captură Facebook (Alim Sheykhisliam), Facebook Georgii Zantaraia și CS Pantheon (foto grup).
 
Citește și:
 
Medalie de argint pentru CS Pantheon Constanța. Gruparea de pe litoral a cucerit titlul de vicecampioană națională la judo în competiția pe echipe la seniori
 
Clubul Sportiv Pantheon Constanța a inaugurat școala de arte marțiale, Black Sea Dojo
 
UPDATE. Președintele CS Pantheon Constanța
Ce scor a înregistrat George Teşeleanu la alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Judo
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii