Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE ITIA a publicat decizia integrală a tribunalului independent în cazul Simona Halep. Cine i-a recomandat suplimentul incriminat (DOCUMENT)

ro

14 Sep, 2023 16:01 1572 Marime text


Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia completă a tribunalului independent (Sport Resolutions) în cazul Simonei Halep, prin care jucătoarea de tenis din Constanța a fost suspendată patru ani.

Documentul se întinde pe 126 de pagini și se găsește în secțiunea „Documente“ a acestei știri.

Suspendarea de patru ani nu e definitivă, Simona Halep urmând a o ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. 

În ce privește suplimentul despre care Simona Halep a menționat că a fost contaminat cu substanța interzisă Roxadustat, în decizie se menționează, printre altele:  

Doamna Halep a descris sezonul ei 2022. La Citi Open, în Washington DC, între 1 și 7 august, s-a luptat cu căldura, cu umiditatea și cu probleme nazale și nu a putut termina meciul din optimi. Dar apoi s-a îngrijit pentru problemele nazale și a câștigat la simplu la National Bank Open în Toronto, turneu care s-a desfășurat între 8 și 14 august. Pe 17 august, s-a retras de la Western & Southern Open, din Cincinnati, din pricina unei accidentări la coapsa dreaptă, înaintea meciului din turul doi, dar avea încă speranțe mari pentru US Open.

În acel moment, fizioterapeutul doamnei Halep, doamna Candice Gohier, a recomandat adăugarea unui supliment de colagen în nutriția ei, întrucât nu lua niciunul.

Ea a descris cum a ajuns să folosească trei suplimente de la un furnizor. La o recomandare adresată doamnei Gohier de Frederic Lefebvre (care era director de pregătire fizică la Academia Mouratoglou), doamna Gohier a recomandat trei produse de la un furnizor (pentru a-și înlocui băutura cu electroliți, pentru a-și înlocui băutura de recuperare și Keto MCT).

Doamna Halep nu auzise niciodată de aceste suplimente. A întrebat-o pe doamna Gohier dacă le-a verificat și ea a spus că da. Totodată, doamna Halep și doamna Gohier au verificat împreună recipientul și nu era listată nicio substanță interzisă. Doamna Halep a verificat, de asemenea, cu antrenorul ei, dl. Mouratoglou, care a spus că toate cele trei produse sunt sigure de utilizat, deoarece nu erau indicate substanțe interzise pe etichetă și nu părea a fi riscante. Doamna Halep era conștientă de posibilitatea contaminării suplimentelor, așa că avusese întotdeauna grijă să se asigure că produsele sunt verificate și recomandate de specialiști în domeniu.


Toate cele trei suplimente au fost comandate de doamna Gohier la 16 august 2022 și trimise direct de furnizor către doamna Gohier din New York. Jucătoarea a început apoi să folosească cele trei suplimente la mijlocul lunii august 2022 (Tribunalul remarcă că doar suplimentul Keto MCT trebuie analizat în continare, deoarece celelalte două produse erau aparent inofensive).

Doamna Halep a luat Keto MCT în cinci zile, între marți, 23 august, și duminică, 28 august 2022, lipsind doar miercuri, 24 august 2022, deoarece era o zi liberă de la antrenament, și, în mod normal, nu lua suplimente într-o zi fără antrenament. Duminică, 28 august 2022, a fost ultima zi în care a luat Keto MCT. Asta a fost cu o zi înainte de meciul ei de la US Open, pe care l-a pierdut în mod neașteptat.
 
Ea nu a fost preocupată atunci când a fost selectată pentru colectarea de probe în cadrul competiției, pe 29 august, deoarece zecile ei de teste anterioare (inclusiv pe 26 august 2022) fuseseră toate negative.        


După cum se arată în document, ITIA ceruse o suspendare de șase ani și anularea rezultatelor Simonei începând cu martie 2022, dar tribunalul nu a fost de acord.

UPDATE:

După cum se arată pe contul său de Linkedin, Frédéric Lefebvre este director de pregătire fizică la Academia Mouratoglou din septembrie 2019. În prezent, este preparatorul fizic al lui Stefanos Tsitsipas (cu care lucrează din mai 2017), iar între noiembrie 2015 și 2017, i-a fost preparator fizic Serenei Williams! Alți jucători din circuitul profesionist de tenis cu care a lucrat sunt Daria Gavrilova, Yulia Putintseva, Jérémy Chardy sau Renzo Olivo.

Potrivit Linkedin, Candice Gohier lucrează ca fizioterapeut la Academia Mouratoglou din mai 2020. Între octombrie 2017 și ianuarie 2020, a activat la Federația Franceză de Baschet.  
   
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:


Simona Halep, suspendată patru ani. Declarații la Constanța
„Sunt șocată și dezamăgită. E o mare nedreptate. Voi lupta până la capăt!“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii