Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian „The Legend“ Stoica, luptător la Tai-Chi-Do-Ryu Lucrează ca pizza delivery driver şi are victorii la Superkombat (galerie foto + video)

ro

16 Nov, 2016 00:00 12268 Marime text
Sportiv cu două victorii în trei meciuri la Superkombat, constănţeanul Cristi Stoica (24 de ani) are o poveste de viaţă în care împleteşte munca, ambiţia şi spiritul de învingător.

Cel mai bun luptător pe care-l are actualmente antrenorul Marcel Ilaşcu la clubul Tay-Chi-Do-Ryu Constanţa, Cristi Stoica se împarte între studiile universitare, serviciu, antrenamente şi meciurile de kickboxing, reuşind, strângând din dinţi să facă faţă în toate direcţiile. Admis la Superkombat în această vară, cel căruia i se spune „The Legend“ a câştigat două dintre cele trei meciuri susţinute până acum în promoţie, dovedind că ambiţia şi îndârjirea pot rupe toate barierele atunci când urmezi un ţel bine stabilit.
 
Cristi Stoica a început sportul de contact la vârsta de opt ani, fiind dus la Karate Kyokushin de tatăl său, care dorea ca puştiul să nu le mai cadă victimă băieţilor din cartier. Astfel a ajuns Cristi la clubul Shobu, intrând pe mâna antrenorului Aurel Potcovuţă. Cristi a făcut Karate Kyokushin timp de trei ani, lucrând în special pe kata (luptă imaginară).
 
„Am fost şi la kumite (n.r. luptă directă între doi adversari), dar nu era de mine, nu se lega la acea vârstă“, povesteşte luptătorul. La 11 ani, a trecut la kickboxing, la clubul Tai-Chi-Do-Ryu, pregătindu-se de atunci cu antrenorul Marcel Ilaşcu. Nu a avut un start facil în acest sport, dar, odată cucerită prima medalie, Cristi s-a descătuşat, iar după ani de muncă susţinută, a ajuns, la 24 de ani, luptător Superkombat.

„Pierdeam şi în sală, şi la concurs”

„În primii trei - patru ani în kickbox, luam bătaie la fiecare competiţie. Nu am câştigat nimic. Pierdeam şi la sală, şi la concurs. Aceasta însă numai până la prima mea medalie, una de bronz. De atunci, am tot urcat, am ajuns şi cel mai bun din sală, iar la competiţii nu prea am mai pierdut“, arată Cristi Stoica.
 
„The Legend“ se pregăteşte în timpul săptămânii la sala de la Valu lui Traian pe care o are Marcel Ilaşcu (chiar în curtea casei sale), iar în weekend antrenamentele se desfăşoară în Constanţa, la sala „Tomis”. Văzându-i puterea de luptă şi potenţialul deosebit, Ilaşcu i l-a prezentat lui Eduard Irimia, preşedintele Superkombat, care a rămas impresionat de ce a văzut la Valu lui Traian.

La Valu lui Traian, ca în Thailanda

„Ei (n.r. cei şapte luptători constănţeni care au evoluat la gala Superkombat de la Mamaia, de astă vară) sunt o parte din noua generaţie, trebuie priviţi ca noii Moroşanu şi Iftimoaie de la Constanţa. Toţi au câte o poveste incredibilă. Antrenorul Marcel Ilaşcu are o sală la Valu lui Traian. La curtea lui, am găsit un măgăruş la poartă, în curte, câteva găini şi nişte pisici, iar în spate, un club sportiv bine închegat, cu ring de box. Am fost încântaţi. Ne-am simţit ca în Thailanda, unde vezi curent un elefant sau un tigru. Marcel Ilaşcu pregăteşte copii care vin din toate localităţile limitrofe. Cristian Stoica este student şi, ca să fie pe picioarele lui şi să-şi menţină cariera sportivă, are şi o slujbă“, a declarat Eduard Irimia, prefaţând gala de la Mamaia, de acum cinci luni.

„Hai să încercăm!“

„L-am chemat pe Eduard Irimia la sala de la Valu lui Traian. I l-am prezentat pe Cristi ca pe un posibil campion Superkombat. L-a văzut şi a zis «hai să încercăm!». L-a băgat în primul meci, la Mamaia, i-a plăcut de el şi a zis că e bun, iar, cu pregătire mai multă, poate să ajungă sus. Cristi lucrează cu mine de 13 ani. La 17 ani, l-am scos campion mondial de juniori, în Ungaria. A avut apoi o perioadă bună la semi-profesionişti, unde a bifat şapte meciuri prin KO. După care trei ani a făcut pauză, fiind student şi trebuind să se întreţină. I-a părut rău apoi că pe cei pe care îi bătea i-a văzut prin Superkombat şi prin alte gale, iar acest lucru l-a ambiţionat“, spune şi Marcel Ilaşcu.

Idolul său e Daniel Ghiţă

Cristi Stoica a debutat în Superkombat cu o victorie la Valerian Traistă (la Mamaia). După aceea l-a întâlnit, la Iaşi, pe ucraineanul Maksim Pleşko, în faţa căruia a pierdut. Al treilea meci a fost, de curând, la Bucureşti, cu Cristian Rotar, constănţeanul bifând a doua victorie în promoţie. „Cea mai grea partidă dintre cele trei a fost prima, întrucât veneam după o pauză de trei ani. A trebuit să muncesc şi să fac şi facultatea şi nu îmi mai permitea timpul. Sunt student în ultimul an la Universitatea «Ovidius», la Kinetoterapie, iar în paralel am şi un job, ca delivery pizza driver (n.r. aduce comanda de pizza), la Constanţa. E destul de greu să fac faţă în toate părţile, dar nu imposibil. Pentru meciul din capitală, am avut concediu de la serviciu şi m-am pregătit bine. Îmi doresc să urc cât mai sus în Superkombat. Cea mai preţioasă victorie a mea de până acum din promoţie e cea cu Cristian Rotar. A venit după eşecul cu ucraineanul şi aveam nevoie de acest succes“, a spus Cristi, al cărui idol în kickboxing este Daniel Ghiţă.

Punctul său forte

Marcel Ilaşcu spune că elevul său e deosebit şi în afara ringului. „Pune suflet pentru copii, îi ajută pe colegii mai mici de la sală. Nu e vedetă, nu suferă de vedetism. Este foarte bun ca sportiv, dar îi trebuie mult mai mult antrenament. Performanţa sa este una extraordinară, raportat la cât a reuşit să se pregătească până acum. Lui îi trebuie două antrenamente pe zi. Dar are serviciu, n-avem sponsori şi trebuie să se întreţină. Cristi are o tehnică de picioare deosebită, are forţă pe picioare, dar şi braţele îi merg. La ora actuală, e cel mai bun elev al meu şi singurul care a ajuns în Superkombat“, arată Marcel Ilaşcu.
 
„Într-adevăr, punctul meu forte sunt picioarele. Marcel Ilaşcu e un antrenor foarte bun, care te face să gândeşti. Are ochiul format. Facem o pereche foarte bună“, a menţionat şi „Legenda”, care luptă ca un leu în ring, încheind partidele epuizat şi cu tibiile vinete şi umflate. „Nu există meci uşor! Chiar dacă, de pe margine, a părut o partidă light, doar sportivii ştiu greutăţile şi intensitatea prin care trece un luptător în cele trei reprize“, a explicat Cristi.

Centura mondială a lui Ştefan Ilaşcu

Cristian este singurul sportiv adevărat al familiei sale. Părinţii n-au făcut sport, iar fratele său mai mic a cochetat cu fotbalul, dar nu la nivel de performanţă. Pe lângă luptătorul Superkombat, Tai-Chi-Do-Ryu are o pepinieră foarte bună, la cele două săli pregătindu-se în jur de 60 de sportivi de toate vârstele, dintre care cam 20 merg spre performanţă. Clubul constănţean a participat cu 17 luptători la Cupa Mondială Judgement Day, de la Bucureşti, obţinând rezultate frumoase. „În clasamentul pe echipe, Tai-Chi-Do-Ryu a ocupat locul întâi în probele Kick Light şi K1 Light şi a obţinut o centură mondială, prin Ştefan Ilaşcu (n.r. fiul antrenorului). Au participat 800 de sportivi, de la 60 de cluburi din 11 ţări. De şapte ani, suntem mereu pe podiumul cluburilor la această întrecere“, a precizat Marcel Ilaşcu.

Sursa foto: Facebook
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anonim 16 Nov, 2016 08:18 Il cunosc pe Cristi si pot spune ca este o mandrie cand il salut , si a doua zi il vad la meciuri