Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Ultimul meci pentru George Buricea! „Am avut norocul, onoarea și bucuria să fac parte din două grupuri fabuloase“

ro

02 Jun, 2021 00:00 5008 Marime text
  • Veteranul George Buricea a pus punct carierei de handbalist, la 41 de ani și după 24 de ani de prezență pe teren ca jucător. 
  • Legendarul sportiv constănțean a avut parte de un ultim meci de vis.
  • În continuare, George se va dedica exclusiv antrenoratului.
 
Meciul cu Steaua București, din semifinalele Cupei României, câștigat de HC Dobrogea Sud cu 33-28, a fost ultimul din cariera de jucător al legendarului handbalist al Constanței și al României George Buricea.
 
În vârstă de 41 de ani, acesta pusese stop activității de jucător în 2019, dar decisese apoi să revină, pentru a ajuta în continuare echipa și din teren, într-un moment greu pentru HCDS. Acum însă decizia este definitivă, iar George se va dedica exclusiv antrenoratului, el fiind secund al lui Djordje Cirkovic la prima echipă, dar lucrând și în Academia HC Dobrogea Sud. 
 

„Ne-a ieșit, iar eu am simțit că încă pot să ajut“

  
„Acum doi ani, în mai 2019, m-am retras din cariera de jucător. 5 luni după, în octombrie, când echipa avea doar 3 puncte după 7 etape și antrenorul plecase, am hotărât să mă întorc pe teren, pentru că știam că venirea lui Ciro la echipă va conta enorm și că vom putea să ne redresăm, aducându-mi și eu aportul prin revenirea mea ca jucător. Ce a urmat: de pe un loc de retrogradare am urcat până spre o nouă calificare în Europa și o nouă finală de Cupa României. Ne-a ieșit, iar eu am simțit că încă pot să ajut, așa că am continuat să joc ambele roluri: cel de antrenor (prin pregătirea echipei alături de Ciro) și cel de jucător (prin prezența pe teren ori de câte ori era nevoie de mine)“, a postat George pe Facebook.
 

Probleme în urma infectării cu Covid-19

 
Nici măcar infectarea cu coronavirus nu l-a împiedicat pe George Buricea să stea departe de meciuri. „Apoi a venit «sezonul covid», un context atât de dificil încât, efectiv, nu am putut sta deoparte și am răspuns «prezent» și din teren, de fiecare dată când Ciro a avut nevoie de mine. Echipa a trecut prin multe probleme; de la lipsa de adaptare a trei transferuri, până la accidentări sau coronavirus. Și eu am trecut prin boală, iar din dorința de a mă întoarce cât mai repede la antrenamente, am neglijat indicațiile pentru repaos și am avut probleme cardio-respiratorii. M-am speriat, recunosc, însă nici atunci nu am renunțat“, a dezvăluit legendarul handbalist, care are 24 de ani de carieră.
 

Retragerea perfectă

 
Ultima sa partidă oficială, semiifnala de Cupa României, a avut o însemnătate deosebită pentru George. „Nu aș fi vrut să fie nevoie de mine în Final Four-ul Cupei României și speram să avem un lot mai numeros, însă absențele m-au forțat să fac din nou ce știu mai bine, de o viață întreagă: să intru pe parchet și să dau totul pentru Constanța în semifinala cu Steaua. Meciul a fost ca un vis, băieții s-au mobilizat extraordinar, iar eu m-am simțit ca în tinerețe și am savurat fiecare fază. Acel ultim gol pe care l-am marcat și cu care am încheiat meciul îmi va rămâne în minte la fel ca marile victorii de pe vremea HCM-ului. Soarta a făcut ca ultimul meu meci să fie chiar între cele două echipe la care mi-am petrecut cariera de jucător, așa că, pentru mine, a fost retragerea perfectă și nu am vrut să stric acel momentׅ“, a punctat George.
 

Un zâmbet mare pe buze

 
În finala cu Dinamo, handbalistul de aproape 42 de ani nu a mai jucat. „M-am simțit rău și după semifinală și am fost sfătuit să nu mai risc și în finală, pentru că ar fi fost deja prea mult pentru organismul meu. Poate că finalul ideal era cu un aur la gât, însă eu m-am bucurat cu acel argint ca și cum aș fi fost campion, pentru că mi se derulau în minte toate momentele grele din cele două sezoane de la revenirea mea, iar medalia le făcea să pară doar niște amintiri într-o carieră lungă de 24 de ani, o carieră care se încheia cu un zâmbet mare pe buze“, a menționat George.
 

„Acum chiar e pe bune“

 
HCM și HC Dobrogea Sud sunt cele două mari iubiri constănțene ale sale. „Am avut norocul, onoarea și bucuria să fac parte la Constanța din două grupuri fabuloase: primul, HCM, cu care am obținut cele mai mari rezultate din handbalul românesc masculin, și al doilea, HCD, care reprezintă a doua mea familie, un colectiv unit și motivat plin de băieți extraordinari. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături pe acest drum lung, și un gând special din toată inima merge către familia mea, care mi-a suportat tot programul atât de încărcat și m-a sprijinit necondiționat, și către familia HCD, începând cu Ciro și băieții, continuând cu autoritățile locale care au investit în handbalul constănțean și încheind cu cei care nu au lăsat acest sport să moară, intrand în proiectul HCD: Elena Frîncu, Rudi Stănescu și Laurențiu Toma.
Vă mulțumesc! Hai, Constanța!
Al vostru pentru totdeauna, George Buricea.
P.S.: Acum chiar e pe bune“, a încheiat fostul, de acum, handbalist.
 

Dor de jucătorul Buricea

 
„Chiar nu știm ce am mai putea adăuga. Și noi îți mulțumim din inimă, George! Ai ajutat echipa enorm în ultimele două sezoane și asta s-a văzut din plin. O să ne fie dor de jucătorul Buricea, dar îl primim cu brațele deschise pe antrenorul Buricea. Știm că pasiunea nu are cum să dispară, deci totul va fi bine“, a fost mesajul de pe pagina de Facebook a HCDS.
 

Și-a încheiat cariera cu o medalie la gât

 
De asemenea, cariera deosebită a lui George a fost subliniată și pe site-ul oficial al clubului. „George Buricea și-a anunțat retragerea, după finala Cupei României. La aproape 42 de ani, veteranul echipei noastre a hotărît să își încheie cariera, după 24 de ani petrecuți pe terenul de handbal. George a jucat pentru ultima dată în semifinala cu Steaua și a făcut-o de o manieră entuziasmantă. A marcat, a pasat extraordinar, s-a apărat avansat, a interceptat, a jucat până la epuizare, ca de fiecare dată. A fost omul decisiv al victoriei Constanței împotriva Stelei, cealaltă echipă pentru care a jucat în carieră. Ultima victorie cu el pe teren… Duminică, la finala cu Dinamo, a fost pe bancă și și-a încurajat în permanență colegii. Și-a încheiat cariera cu o medalie la gât, cu zâmbetul pe buze, alături de coechipieri mai tineri cu 20 de ani, care au furat meserie de la el în aceste ultime două sezoane în care s-a hotărît să revină pentru a ajuta echipa. Cel mai titrat handbalist român în activitate se retrage. Nu putem decât să îl aplaudăm și să facem o reverență. Mulțumim, George!“, a fost mesajul.
 
Sursa foto: Facebook (George Buricea, HC Dobrogea Sud)
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
George Buricea ajută HC Dobrogea Sud şi ca antrenor, şi ca jucător
„Handbalul este pasiunea vieții mele. Fac totul din suflet“


Constanța. George Buricea, la 41 de ani
„Important e să ai lângă tine pe cine trebuie - familia Buricea și familia HCD“


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii