Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coleg la FK Csikszereda cu fostul rapidist Robert Ilyeş Fotbalistul Ionel Boghiţoi, din Constanţa, dă goluri în campionatul Harghitei (galerie foto)

ro

21 May, 2014 00:00 7802 Marime text
Mijlocaşul care, acum opt ani, evolua cu FC Farul în Cupa UEFA-Intertoto, este legitimat în prezent la formaţia care a câştigat Liga a IV-a a judeţului Harghita, urmând să susţină baraj pentru promovarea în Liga a III-a 

Echipa de fotbal FK Csikszereda, campioana Harghitei, are în componenţă şi un constănţean, mijlocaşul de 31 de ani Ionel Boghiţoi. Acesta joacă la Miercurea Ciuc de puţin timp, de la finele lunii februarie a anului curent, şi se declară mulţumit din toate punctele de vedere. Într-un „11“ în care fostul jucător al Rapidului, Robert Ilyeş (40 de ani), este antrenor-jucător, Ionel evoluează mijlocaş central (făcând pereche chiar cu Ilyeş) şi se numără printre marcatorii formaţiei.

Cum a ajuns însă Ionel Boghiţoi să joace în Liga a IV-a a judeţului Harghita, la Miercurea Ciuc, un oraş aflat la 493 de kilometri distanţă de Constanţa? „Prin intermediul unui impresar din Bucureşti“, explică jucătorul, care continuă: „Sunt mulţumit de cele întâlnite aici, atât din punct de vedere financiar, cât şi în privinţa celorlalte condiţii (cazare, masă, pregătire). FK Csikszereda este o grupare serioasă, cu o bază sportivă deosebită. Are şi toate grupele de juniori. Facem antrenamente zilnic, chiar şi în nocturnă, iar când plouă, ne pregătim pe teren sintetic. Şedinţele de pregătire sunt foarte bune. Eu locuiesc într-un apartament pus la dispoziţie de club. Proiectul este unul îndrăzneţ şi serios şi n-am vrut să-l ratez, având în vedere că obiectivul este promovarea. Avem echipă foarte bună“.

Au pierdut barajul doi ani la rând

Din campionat mai sunt de jucat două etape, dar FK Csikszereda este deja campioană, având 11 puncte avans faţă de ocupanta locului secund, AFC Odorheiu Secuiesc. Cu cel mai bun atac şi cea mai bună apărare, echipa lui Boghiţoi are 18 victorii, un egal şi o înfrângere, 55 de puncte şi golaveraj 105-12, dominând cu autoritate Liga a IV-a, în care a câştigat multe dintre meciuri la scoruri-fluviu. În ultima etapă, s-a impus cu 10-0 în meciul cu AS Lunca de Sus, iar acum patru runde a dispus de Unirea Cristuru Secuiesc cu 12-0. Următorii paşi pentru FK Csikszereda sunt câştigarea fazei locale a Cupei României (ţel de care o mai despart trei meciuri) şi triumful în Cupa Secuilor (unde joacă, la Sovata, împotriva echipelor din judeţele Mureş şi Covasna, după ce a câştigat faza judeţeană). Pe lângă cele două obiective, campioana Harghitei are în vedere şi promovarea în Liga a III-a, pe care speră ca, de data aceasta, să o realizeze. „Doi ani la rând, FK Csikszereda a pierdut barajul pentru accederea în eşalonul trei. Avem însă formaţie valoroasă şi trebuie să promovăm. În echipă, pe lângă Robert Ilyeş, a cărui carte de vizită e arhicunoscută, joacă şi fotbalişti cu prezenţe în Ligile a II-a şi a III-a, precum Dragoş Surducan (apărător, a evoluat şi la Corona Braşov, şi la FC Zalău), Viorel Şaim, Laurenţiu Husar (un portar cu reflexe foarte bune) sau Sergiu Ionuţ Pop (un fundaş central de 21 de ani, care a fost şi la echipa din Gherla). Şi eu am multe meciuri la eşaloanele superioare. M-am acomodat la Miercurea Ciuc şi mă simt foarte bine la această echipă, în care joacă şi mulţi băieţi de la futsal“, arată fostul jucător al Farului. „Ionel e un jucător bun, cu experienţă.  Sperăm ca, şi cu ajutorul său, să promovăm“, a spus şi Robert Ilyeş.

Interes al Farului pentru „Bebeto“?

Din câte se pare, Viorel Şaim, despre care colegul său constănţean spune că e „un jucător de bandă stângă de 23 de ani, foarte bun, mijlocaş sau extremă, cu peste 100 de meciuri la Liga a II-a“, a fost şi în atenţia Farului, de el interesându-se un impresar, însă fotbalistul a continuat la Miercurea Ciuc. Născut la Tg. Mureş, Şaim a mai jucat la echipe precum FCM Tg. Mureş, Arieşul Turda sau Gaz Metan Severin, şi i se spune şi „Bebeto”. „Eu joc mijlocaş central şi fac pereche cu Robert Ilyeş. Sunt titular şi am dat şi goluri. Dacă vom promova, cred că vom face faţă fără probleme la Liga a III-a. De la locurile 3-4 în jos, ne putem bate cu oricine din al treilea eşalon. În amicale, FK Csikszereda a învins cu 8-2 FC Păpăuţi (Liga a III-a) şi a pierdut cu 2-3 cu Unirea Tărlungeni (Liga a II-a), înfrângerea venind însă în  minutul 90+3, toate golurile primindu-le pe greşeli personale. Din câte am înţeles, între actuala mea echipă şi Academia Ferenc Puskas există o colaborare, iar fotbaliştii de perspectivă care se vor ridica de la Csikszereda vor ajunge în Ungaria. Robert Ilyeş este antrenor şi la Academie“, mai spune Ionel Boghiţoi.

S-a distrat la nunta lui Emil Măgirescu

Intrat în familia FK Csikszereda, fotbalistul constănţean a participat şi la o nuntă la Miercurea Ciuc, cea a colegului său de echipă, Emil Măgirescu. Acesta şi-a unit destinele cu Simona, iar fotbaliştii, ca şi toţi ceilalţi nuntaşi, s-au distrat pe cinste. „A fost o nuntă extrem de reuşită. Mireasa n-a fost furată de noi, jucătorii, ci de prietene ale sale“, a povestit Ionel Boghiţoi. „Am deprins câteva cuvinte în maghiară însă în general, la echipă se vorbeşte româneşte. Acasă vin o dată la două - trei săptămâni“, arată jucătorul.

Profesor de sport şi diriginte la Nisipari

Ionel Boghiţoi, care s-a născut pe 24 decembrie 1982, a practicat lupte greco-romane la nivel de performanţă înainte să se apuce de fotbal. A început luptele cu antrenorii Valentin Dobrin şi Marian Rada, iar apoi a lucrat şi cu Ioan Giuglea. Tehnicianul cu care a debutat în fotbal a fost Ilhan Mustafa, la Clubul Elevilor. „Ilhan Mustafa m-a învăţat tot ce ştiu. Lucra cu mine şi suplimentar. Este antrenorul care mi-a marcat cariera fotbalistică“, a spus Ionel Boghiţoi, care, la Clubul Elevilor, juca şi la grupa lui Costel Costin. Următorul club în care a evoluat a fost FC Farul, Ionel făcând parte din grupa de juniori pregătită de Eugen Şovăilă. A fost apoi promovat la echipa mare, jucând pe timpul antrenorului sârb Momcilo Vukotic şi în Cupa UEFA-Intertoto. La Liga I, a fost oprit în lotul de 18. Pe lângă Vukotic, mijlocaşul a lucrat la prima echipă a Farului şi cu Ion Marin, Basarab Panduru sau Lucian Marinof (la Liga I), dar şi cu Ioan Sdrobiş şi Gică Butoiu (la Liga a II-a). În afară de Farul, a mai activat la formaţii precum FC Snagov (cu care a promovat în Liga a II-a), Victoria Brăneşti, Gloria Buzău (la unele meciuri a fost şi căpitan), Rocar, CF Brăila, Delta Tulcea, Eolica Baia, iar două săptămâni s-a aflat şi în curtea Ceahlăului. În judeţul Constanţa a mai jucat la Ovidiu, Rasova şi Agigea, de la această echipă plecând la Miercurea Ciuc. Timp de un şi jumătate, a activat ca profesor de educaţie fizică la Şcoala Gimnazială „Iuliu Valaori“ din Nisipari, unde a fost şi diriginte, la clasa a şaptea.     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii