Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:05 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campion naţional şi şef de clasă la Liceul „Telecom“ Toţi membrii familiei rugbystului Radu Corcheş au pasiunea motoarelor (galerie foto)

ro

24 Jul, 2015 00:00 2963 Marime text
În familia Corcheş din Constanţa guvernează rugby-ul şi motocicletele. Cei doi copii, Radu şi Vlad, practică sportul cu balonul oval, iar rugbyst a fost şi tatăl lor, Adrian. Cei trei bărbaţi Corcheş, împreună cu mama, Daniela, se dau în vânt însă şi după motoare.

Radu, care astăzi împlineşte 18 ani, a obţinut până acum cele mai mari performanţe din familie ca rugbyst, fiind multiplu campion naţional cu Tomitanii Constanţa. Tânărul sportiv, care a trecut în clasa a 12-a, e foarte bun şi la carte, numărându-se printre elevii de valoare ai Liceului Telecom. Fratele mai mic al lui Radu, Vlad, face rugby la Victoria Cumpăna, iar, în tinereţe, mama lor a jucat câţiva ani baschet. În familia Corcheş, pasiunea pentru sport, dar şi pentru motociclete s-a transmis din om în om.

Fost jucător de rugby, Adrian Corcheş (47 de ani) i-a rămas fidel sportului cu balonul oval şi după ce nu l-a mai practicat. Astfel că, atunci când a venit timpul, l-a îndemnat pe fiul său cel mare, Radu, să se orienteze către rugby. „Tata m-a sfătuit ca, dacă vreau să fac sport, să încerc şi rugby-ul“, povesteşte Radu. Acesta l-a ascultat pe părintele său şi, pe la 12 ani, a început antrenamentele, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. Primul său antrenor a fost Sorin Trancă, după care Radu a mai lucrat la LPS cu Emil Dumitrescu, iar apoi cu Adrian Pllotschi. Din perioada LPS a jucătorului datează şi un concurs, la Mangalia, „Iepuraşul joacă rugby“, în care echipa lui Radu Corcheş s-a clasat pe locul secund. În 2011, rugbystul a trecut de la LPS la Tomitanii Constanţa, unde avea să devină om de bază în echipă. „La LPS nu era echipă la categoria mea de vârstă, 1997. Astfel că activam la o grupă mai mare, unde doar mă pregăteam însă, nu puteam să şi joc“, arată sportivul.

Petrecere la Costineşti

Cu Tomitanii, Radu Corcheş a cucerit trei titluri naţionale consecutive, la Under-16 (în sezonul 2012/2013), la Under-17 (2013/2014) şi, recent, la Under-18 (2014/2015). Evoluţiile sale, din linia a III-a, de la închidere, l-au fixat ca titular indiscutabil în echipă, dar i-au adus şi convocări la lotul naţional. „Radu Corcheş e un jucător foarte serios. A avut o creştere valorică deosebită în ultimii ani“, a declarat Cristian Cojocaru, antrenor la Tomitanii, alături de Adrian Tinca. Dacă, la echipa de club, Radu a fost folosit ca număr 8, la formaţia reprezentativă a jucat în general în linia întâi, ca pilier. Astăzi, jucătorul are parte de un eveniment deosebit, împlinind vârsta de 18 ani. Petrecerea de majorat va avea loc sâmbătă, la Costineşti. De curând, de la Tomitanii au mai devenit majori încă trei rugbyşti: Enghin Sali, Cătălin Mişcoci şi Liviu Colceru.

Materia sa preferată este fizica

Radu Corcheş este elev al Liceului Telecom din Constanţa şi tocmai ce a încheiat clasa a XI-a. În cazul său, sportul se împacă bine cu cartea, astfel că, în cei trei ani de liceu de până acum, jucătorul a avut de fiecare dată media peste 9, fiind primul în clasă. În aceeaşi perioadă, s-a situat mereu în primii cinci pe liceu, într-un an fiind şi al doilea. Este şef de clasă, dar face parte şi din comitetul elevilor de la Telecom. Materia sa preferată este fizica, iar după încheierea studiilor liceale doreşte să aprofundeze domeniul telecomunicaţiilor.

Vlad joacă la Victoria Cumpăna

Exemplul tatălui şi al fratelui a fost urmat şi de mezinul familiei, Vlad, care e şi el rugbyst. Puştiul merge pe 13 ani şi e component al echipei Victoria Cumpăna (antrenor, Florin Băcioiu). Vlad a început rugby-ul acum vreo doi ani, prima sa echipă fiind Perla Murfatlar. În momentul de faţă, Vlad se află la Câmpia Turzii, la o tabără la care participă peste 200 de copii din toată ţara de la categoriile de vârstă U-12 şi U-14. Stagiul, care cuprinde antrenamente şi activităţi distractive, este oferit de Federaţia Română de Rugby, prin programul Ministerul Tineretului şi Sportului „Pierre de Coubertin“.

Plimbări în familie

Atât Radu şi Vlad, cât şi părinţii lor au şi pasiunea motocicletelor, fiecare fiind cu motorul său (mai mic sau mai mare, ca putere, în funcţie de vârstă). „Motoarele sunt pasiunea mea cea mai mare. Tata este şi el motociclist de la 16 ani. Practic, m-am născut cu motocicleta în curte. Însă mă dau în vânt nu numai după motociclete, ci după tot ce are motor. Mama are permis de conducere de vreo opt ani, iar extrem de atras de domeniu este şi Vlad. Eu am obţinut carnetul la 16 ani, conducând o Yamaha Dragstar de 125 cmc. Atât mama, cât şi tata pilotează Suzuki. La 18 ani, voi da din nou examen, pentru a putea conduce o motocicletă mai puternică“, spune Radu Corcheş, care are şi plimbări în familie cu motocicleta, el, mama şi tatăl. „Cel mai lung drum al nostru, toţi trei, a fost până la Bucureşti. Eu, mama şi tata am condus fiecare motocicleta lui, iar fratele meu, fiind prea mic pentru a putea pilota pe drumurile publice, a fost luat de tata pe motorul său“, mai spune Radu Corcheş.

Ti-a placut articolul?

Comentarii