Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au preluat ștafeta sportivă Fetele lui George Buricea și Laurențiu Toma sunt voleibaliste la Academia Tomis Constanța

ro

24 Nov, 2020 00:00 6671 Marime text
  • Sara Buricea și Alexia Toma sunt componente ale echipei de speranțe de la Academia de Volei Tomis Constanța.
  • Cele două au făcut deplasarea cu echipa de Divizie A2 la turneul de la Brașov.
  • Sara a împlinit acum câteva zile 12 ani, iar Alexia va ajunge și ea în curând la această vârstă, luna viitoare.
 
Handbaliștii de legendă ai Constanța George Buricea și Laurențiu Toma au marea bucurie că au lăsat și ei, asemenea altor jucători, talentul sportiv moștenire de familie. Fetele lor, Sara Buricea, respectiv Alexia Toma, fac volei și le place foarte mult. Sunt dedicate trup și suflet și au o frumoasă perspectivă în sportul la fileu.   
 
Sara și Alexia sunt coechipiere în echipa de speranțe a Academiei de Volei Tomis Constanța, dar participă și la antrenamente ale echipei din Divizia A2 (eșalonul secund al voleiului românesc), la categorie de vârstă mult mai mare! Mai mult, în weekend-ul trecut, au făcut deplasarea cu această formație la turneul de la Brașov, nu pentru a evolua, ci ca să se familiarizeze cu atmosfera de competiție și la acest nivel. Pe parcursul turneului de sub Tâmpa, Sara și-a serbat ziua de naștere, împlinind 12 ani, iar Alexia va ajunge și ea în curând la această vârstă, luna viitoare.
 

La 12 ani, are 1,72 m înălțime

 
Sara și Alexia sunt antrenate la grupa de speranțe a Academiei Tomis de Bianca Cojocaru (cea care și joacă la Divizia A2), iar, când sunt chemate la pregătirea echipei mari, fetele lui Buricea și Toma lucrează cu Radu Began și Gheorghe Brânză. Sara Buricea a început voleiul, acum trei ani și jumătate, chiar la Academia Tomis, primul ei antrenor fiind aceeași Bianca Cojocaru. Sara evoluează pe postul de secund și deține calități fizice evidente pentru volei, la 12 ani având înălțimea de 1,72 m!
 

Moment important pentru ele

 
„Sara e înnebunită după volei. Se uită și pe Youtube la meciuri și la antrenamente. Important e să fie serioasă și să muncească foarte mult, pentru că de la natură este înzestrată pentru acest sport. Sara și Alexia au participat acum la prima lor deplasare cu echipa mare, un moment important pentru ele. Făcând o paralelă cu handbalul, e ca și cum junioarele 4 ar fi fost luate la senioare, la liga secundă. Au văzut cum e și probabil că în turneele viitoare vor și juca puțin, aceasta depinzând, bineînțeles, de antrenori”, a declarat George Buricea, legendă a HCM Constanța și a HC Dobrogea Sud, actualmente fiind antrenor secund, dar și jucător la HCDS. De asemenea, George pregătește (alături de Enis Murtaza) HC Dobrogea Sud II (în Divizia A), dar și juniorii.
 

Titlul de MVP și tricou de la Jelena Nikolic

 
Sara Buricea a participat anii trecuți și la două campuri de volei în Serbia, la cel din vara trecută primind titlul de MVP. Un alt trofeu prețios cu care s-a ales tânăra în Serbia a fost tricoul de la Jocurile Olimpice al celebrei Jelena Nikolic. Sara este elevă în clasa a 6-a la Cambridge School of Constanța, unde studiază și mai multe limbi străine.
 

„Visează volei zi și noapte”

 
Alexia, fiica cea mare a lui Laurențiu Toma, a început voleiul acum trei ani la Flamingo Club Constanța, iar din vara anului trecut activează la Academia Tomis. Și ea joacă pe postul de secund. Tatăl ei, fostul căpitan al Constanței, în prezent oficial al HC Dobrogea Sud, a dus-o întâi la handbal, însă sportul care i se potrivește mai mult fetei este voleiul. „Visează acest sport zi și noapte. Mă moștenește în ce privește pasiunea pentru sport și sunt fericit că duce mai departe în arenă numele Toma”, spune Laurențiu.
 

Evoluează tot cu numărul 14

 
Fata sa i-a preluat la volei inclusiv numărul de pe tricou care l-a făcut celebru în handbal, 14, așa că moștenirea e completă! În luna ianuarie a acestui an, la meciul lui Laurențiu de retragere din activitatea de handbalist, care a avut loc exact în ziua în care fiica sa cea mică, Emma - Maria, a împlinit un an, aceasta, dar și Alexia au purtat tricouri cu numărul 14 pe spate, ca o predare simbolică de ștafetă. Alexia Toma este elevă în clasa a 6-a la Colegiul Național „Regina Maria” din Constanța, unde studiază pianul, o altă mare pasiune a sa, pe lângă volei.  
 

Ionuț Stănescu jr. și David Cutura, handbaliști

 
George Buricea și Laurențiu Toma nu sunt însă singurii actuali sau foști mari jucători ai HC Dobrogea Sud Constanța al căror nume este purtat mai departe de copii. Și președintele clubului, fostul celebru portar Ionuț Stănescu, se mândrește că băiatul său, Ionuț jr., e și el sportiv, handbalist chiar, la HCDS (aflându-se și în cercul primei formații). Totodată, în aceeași situație se află și fostul handbalist Dalibor Cutura (care, în prezent, are o carieră de antrenor în afara Constanței), al cărui fiu, David, joacă și el la clubul de pe litoral. Ambii tineri au evoluat cu HC Dobrogea Sud II inclusiv la turneul 1 al Diviziei A, seria B, de la Cluj-Napoca. Ionuț Stănescu jr. evoluează inter dreapta, în timp ce David Cutura este centru (postul pe care juca și tatăl său).
 
În prima imagine, în grupul celor patru, Sara Buricea este prima din stânga (cu haină vernil), iar Alexia Toma este a treia din stânga (cu haină roz). În a doua imagine a colajului sunt Alexia și Ema-Maria, la meciul de retragere al lui Laurențiu. 
      
Citește și:

Constanța. George Buricea, la 41 de ani „Important e să ai lângă tine pe cine trebuie - familia Buricea și familia HCD“

Constanța. "Mulțumim, căpitane!" Spectacol și emoții la meciul de retragere al handbalistului de legendă Laurențiu Toma (galerie foto+video)

„Inedit dialog al generaţiilor“ Ionuţ Stănescu, preşedintele HC Dobrogea Sud, coleg cu fiul său la antrenamentele echipei (galerie foto)

Tatăl în tribună, fiul pe teren Dalibor Cutura i-a predat ştafeta la HC Dobrogea Sud Constanţa lui David Cutura (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii