Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au participat 550 de „cavaleri“ Claudiu Marcu, din Constanţa, cel mai bun arbitru la un mega-turneu din SUA (galerie foto)

ro

05 Aug, 2015 00:00 4229 Marime text
Arbitrul constănţean de fotbal Claudiu Marcu a avut evoluţii deosebite la o competiţie de nivel mondial desfăşurată în SUA. Alături de un alt „cavaler“ român, Claudiu a fost desemnat arbitrul turneului.

12 arbitri de fotbal din România au fost delegaţi la un turneu uriaş în SUA, la Blaine (un oraş aflat la 21 de kilometri distanţă de Minneapolis, statul Minnesota). S-au întrecut fotbalişti de la vârsta de şase-şapte ani până la 19 ani, din 27 de ţări, în total participând 1.153 de echipe. Component al Lotului Naţional „Liga a II-a“, Claudiu Marcu a oficiat la aproximativ 30 de partide, iar evoluţiile sale i-au convins pe observatori să-i acorde titlul de arbitru al turneului, distincţie pe care a primit-o şi un alt român, Cristian Georgescu (din Bucureşti, şi el din lotul ligii secunde).
În vârstă de 29 de ani, Claudiu a avut parte de o experienţă deosebită în SUA, declarându-se impresionat de baza sportivă care a găzduit întrecerea, „National Sport Centre“. „Este cel mai mare centru sportiv din lume, intrat în Cartea Recordurilor. E uriaş, are 54 de terenuri gazonate, iar alte 16 sunt în construcţie. E foarte frumos. Îl parcurgi cu maşinuţa de golf. Întrecerea a durat opt zile, iar eu am oficiat la 28 de partide, şi la centru, şi la linie. După ce am primit titlul de arbitru al turneului, am fost delegat la finala de la Under-19, dintre o echipă din Suedia şi una din SUA, câştigată de nordici cu 3-0. La acest meci, am avut ca asistenţi o colegă din China, care a fost la tuşă şi în finala Campionatului Mondial de Fotbal Feminin, câştigată de SUA, şi un coleg din Jamaica“, a povestit Claudiu Marcu.

Comportamentul americanilor


Arbitrul constănţean a remarcat comportamentul şi atitudinea din teren ale jucătorilor şi antrenorilor americani. „Ne felicitau la decizii. «Good», «Thank you, ref!», spuneau. Din acest punct de vedere, a fost altceva faţă de cum eram obişnuiţi. Când am arbitrat însă echipe din Brazilia sau Mexic, mult mai vulcanice, ne-am lovit de altă atitudine, care ne-a adus aminte de fotbalul de acasă“, povesteşte Claudiu, care a rămas cu amintiri de neuitat din SUA, după ce a reuşit să viziteze şi multe obiective turistice din New York, Washington şi Chicago. A ajuns şi la Cascada Niagara.

A fost fundaş stânga la FC Farul


Claudiu Marcu este arbitru din anul 2007. Înainte a jucat fotbal, făcându-şi junioratul la FC Farul, club la care a activat la grupa 1986, pregătită de Constantin Mareş. Claudiu evolua fundaş stânga, iar în fotografia de mai sus, cu lotul formaţiei, se regăsesc: rândul de sus, de la stânga la dreapta - Dimciu Saricu, Adrian Grigoriu, Claudiu Marcu, Vlad Pavel, Constantin Ştefan, Ionus Erchian (care, actualmente, este şi el arbitru, în Lotul „Liga a III-a“), Sorin Scutelnicu, Daniel Parmac, Ionuţ Durbac, Costa Fălină, antrenorul Constantin Mareş; rândul de jos, de la stânga la dreapta - Cătălin Caramalău, Cosmin Ciocârlan, George Naciadis, Lucian Chirilă, Ştefănuţ Tudorache, Cosmin Damian, Robert Alexandru şi Tănase Tasenţe. Claudiu Marcu a jucat şi la Farul II, iar o perioadă şi la Oil Terminal Constanţa, şi la echipa de fotbal în sală Municipal Constanţa, după care a trecut la arbitraj. În viaţa de zi cu zi, Claudiu Marcu este broker de asigurare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii