Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei familii distruse de TBC, in Lumina

ro

22 Jul, 2009 03:12 1467 Marime text
Primele rezultate ale anchetei în cazul suspiciunii de epidemie din comuna Lumina arată că aproape toţi membrii a trei familii din localitate sunt infectaţi cu bacilul Koch. Doi dintre ei au decedat în anul 2007. Medicii atrag atenţia că, în cazul lor, nu există riscuri, dat fiind faptul că nu mai sunt contagioşi. 

La prima familie, boala s-a manifestat în 2002. Primul care s-a îmbolnăvit, în 2002, a fost tatăl, care, după ce boala a recidivat în mod repetat, a murit în 2007. La fiica sa, de numai 25 de ani, boala s-a manifestat în primăvara lui 2009. Tânăra este în prezent la Sanatoriul TBC de la Moroieni. Dar ea nu este singura victimă a inconştienţei tatălui său. Alte două rude de vârsta a treia au fost infectate cu bacilul Koch de la acelaşi purtător. În cazul celei de a doua familii, există două persoane cu TBC. Mama şi fiica, elevă în clasa a XI-a, la un liceu din Constanţa, au tuberculoză.

Cea din urmă familie pare de-a dreptul distrusă de bacilul Koch. Cinci cazuri de TBC s-au manifestat de-a lungul anilor. Primul caz debutează în 1995, când capul familiei contractează bacilul Koch, care avea să-i fie fatal. După recidive repetate, moare în decembrie 2007. În următorii ani, boala se transmite la alte trei rude, printre care un tânăr de 23 de ani. Acestea sunt însă doar nişte rezultate parţiale, pe care echipa de la Dispensarul TBC din Constanţa, care este coordonată de medicul Emanoil Vasiliu, se străduieşte să le afle. Ancheta continuă pentru a se vedea câte alte familii au contractat bacilul Koch şi dacă se poate vorbi despre o epidemie de TBC în comuna Lumina. De la începutul lui 2009, 27 de persoane au fost diagnosticate cu TBC, dintre care şapte sunt elevi. Rata îmbolnăvirilor a crescut simţitor, dat fiind faptul că, dacă în primul semestru al anului 2006, în Lumina, au existat doar trei cazuri de TBC, în aceeaşi perioadă a anului în curs, cazurile au ajuns la 14.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii