Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii dulci Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce îl iubeşte toată lumea

ro

14 Feb, 2018 00:00 4186 Marime text
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni.
 
Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr. Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată. Un singur preot, pe numele lui Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. A fost însă descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin. Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească şi în ţara noastră.
 
Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de iubire. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine“. Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată. O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ. Pe 14 februarie, în fiecare an, în casa Julietei din Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera lui Shakespeare. 

Obiceiuri de Valentine’s Day în lume 

În majoritatea ţărilor din lume, Valentine’s Day reprezintă o celebrare a iubirii. În trecut, americanii îşi trimiteau de Ziua Îndrăgostiţilor scrisori cu umor rece sau uneori cu mesaje politice, însă, în prezent, ei trimit cadouri persoanei iubite, oferă flori şi orice lucruri care simbolizează dragostea şi respectul pentru persoana dragă. În Australia, oamenii obişnuiesc să dăruiască cadouri dintre cele mai rafinate, decorate într-un stil special. În ajun de Valentine's Day, britanicele obişnuiau să pună patru frunze de dafin sub pernă şi să mănânce ouă cu sare, iar potrivit tradiţiei, în acea seară, ele îşi visau alesul.
 
În timp, astfel de tradiţii au fost înlocuite de cadourile moderne. În Spania, obiceiurile sunt clasice: partenerii îşi dăruiesc felicitări, ciocolată şi buchete de trandafiri. Pe 14 februarie, în Japonia se obişnuieşte ca femeia să îi ofere bărbatului un dar din ciocolată. Astfel, giri-choko (ciocolata normală, oferită „din obligaţie“) este dăruită şefilor, colegilor şi prietenilor apropiaţi, în timp ce honmei-choko (ciocolată de calitate superioară) este pentru iubit, logodnic sau soţ. Multe dintre darurile din ciocolată sunt realizate chiar de cele care le oferă.
 
În Taiwan, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită atât pe 14 februarie, cât şi în ziua a şaptea din luna a şaptea. Bărbaţii obişnuiesc să cumpere trandafiri care, în funcţie de număr, au anumite semnificaţii. Un trandafir roşu, spre exemplu, înseamnă „o singură dragoste“, 99 de trandafiri reprezintă „pentru totdeauna“, iar 108 trandafiri poartă mesajul „Căsătoreşte-te cu mine!“.
 
Chinezii sărbătoresc această zi vizitând temple şi rugându-se pentru dragoste, fericire şi căsătorie. Ziua Îndrăgostiţilor este pentru finlandezi, de fapt, Ziua Prieteniei, reprezentând astfel un prilej de reuniri între prieteni. Se oferă felicitări şi cadouri simbolice. Cu mulţi ani în urmă, în Franţa, femeile şi bărbaţii singuri strigau către cel care urma să le devină pereche, în faţa casei acestuia. Cei care erau respinşi de potenţialul partener reveneau a doua zi, în acelaşi loc, şi ardeau fotografiile cu cel care nu l-a dorit. Obiceiul a fost interzis între timp.

Scrisori amuzante, în Danemarca  

De Valentine’s Day, danezii îşi trimit scrisori amuzante, cu expeditor anonim. Dacă cei care primesc scrisoarea ghicesc numele expeditorului, vor trebui să îi dăruiască acestuia un ou de Paşte. Italienii oferă daruri de Sfântul Valentin, care variază de la ciocolată până la ieşiri la restaurant. În Torino, tinerii obişnuiesc să-şi anunţe logodna în această zi. „Dia dos Namorados“, aşa cum este cunoscută sărbătoarea Valentine’s Day în Brazilia, este celebrată pe 12 iunie, deoarece în luna februarie atenţia este îndreptată către Carnavalul de la Rio.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii