Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:42 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tabăra de pictură „Pontul Euxin“, la final Un vernisaj inedit la Muzeul de Artă Constanţa (galerie foto)

ro

06 Sep, 2014 00:00 2452 Marime text
Muzeul de Artă Constanţa a găzduit, ieri seară, vernisajul celei de-a doua ediţii a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, la care au participat 24 de artiști consacrați, tineri plasticieni, precum și critici de artă.
 
Participanții la tabăra care a avut în acest an ca temă „Creștinismul în Dobrogea” au dezbătut, joi seară, în cadrul unei conferinţe, tema „Experienţa estetică şi experienţa religioasă, intuiţie, epifanie, plasticitate (Pictorul şi gustul învierii)“. Conferința s-a desfăşurat în foișorul Scoica Land Mamaia și a fost moderată de coordonatorul artistic al Taberei de Pictură „Pontul Euxin“, conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu, de la Universitatea „Ovidius”, expert al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național Cultural în domeniul Conservare - investigații fizico-chimice aplicate patrimoniului cultural. Aceasta a vorbit despre bisericuţele de cretă de la Basarabi (Murfatlar), din perspectiva calităţii acestora de tezaur sacru al umanităţii. „Dobrogea este locul cel mai potrivit pentru o incursiune în artele plastice pe temele creştine, pentru că aici sunt paşii primilor martiri, sunt, practic, locurile cele mai autentice. Aici putem fi în faţa cerului, a mării, a nisipului, a dealurilor, aşa cum au fost de la crearea lumii“, a spus conf. univ. dr. Daniela Țurcanu-Caruțiu. În cadrul întâlnirii, au susţinut comunicări: directorul științific al Școlii Brâncovenești din Constanța, Ioan Vlăducă, jurnalistul cultural cu experiență internațională în managementul artistic şi cultural din Cluj-Napoca Mihai Hurezeanu, președintele Fundației „Sfânta Irina“ din București, Pavel Chirilă, dar și pictorul timișorean Sorin Scurtulescu, membru al grupului „Noima“. Au mai luat cuvântul: conf. univ. dr. Dacian Andoni, de la Universitatea de Vest din Timișoara, sculptorul Silvia Radu, precum și președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița, Mircea Oliv.

 Nume consacrate la cea de-a doua ediţie a taberei

 Cea de-a doua ediţie a Taberei de pictură „Pontul Euxin“, organizată la Constanţa de omul de afaceri Florin Cârstocea, s-a desfăşurat între 27 august şi 6 septembrie şi a reunit pictori consacraţi români, critici de artă și lectori, studenţi şi masteranzi. La cea de-a doua ediţie a taberei au participat: Mircea Oliv, Mihai Hurezeanu, Silvia Radu, Horea Paștina, Emilia Pop, Daniela Ţurcanu, Darie Dup, Gheorghe Caruţiu, Miruna Budișteanu, Zamfira Bârzu, Cristian Diaconescu, Andrei Tudoran, Mihaela Mihalache, Dragoș Bojin, Adrian Dica, Radu Augustin Răzvan, Laura Macri, Flondor Constantin, Ariana Nicodim, Mihai Sîrbulescu, Dacian Andoni, Sorin Scurtulescu. Reamintim că prima ediţie a taberei de pictură s-a numit „Briza mării“ şi s-a bucurat de participarea studenţilor la Arte din Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Constanţa. Tabăra de pictură „Pontul Euxin“ este organizată de Asociația Pontul Euxin Constanța, președinte Florin Cârstocea.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii