Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:04 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiţi semnificaţia culorilor? Cum comunică salvamarii cu turiştii prin intermediul steagurilor arborate pe plajă

ro

06 Jul, 2016 00:00 4633 Marime text


În fiecare sezon estival, în funcţie de condiţiile meteorologice, salvamarii care veghează asupra siguranţei persoanelor aflate pe plajă arborează steaguri în culorile galben, galben cu roşu sau roşu. Ieri, spre exemplu, scăldatul în mare a fost recomandat doar înotătorilor experimentaţi, deoarece salvamarii au arborat pe plajele din staţiunea Mamaia şi Constanţa steagul galben cu roşu.
 
Coordonatorul salvamarilor, Gabriel Culea, a declarat că, în funcţie de evoluţia vremii, se ia în calcul arborarea steagului roşu. Tot el a mai precizat că, în acest sezon estival, pe plajele din Mamaia şi Constanţa sunt prezenţi 143 de salvamari.
 
Un steag în roşu şi galben înseamnă că zonele de îmbăiere sunt supravegheate de salvamari. Un steag roşu-galben împreună cu un steag galben se arborează în zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvamari, dar înotul nu este recomandat.
 
Steagul roşu-galben împreună cu un steag roşu semnifică faptul că în zonele de îmbăiere în care acestea sunt arborate nu este permis accesul persoanelor în apă.
 
În principal, urmăriţi dacă pe lângă steagul galben-roşu mai este prezent şi unul galben (ceea ce înseamnă „mare agitată“) sau unul roşu (ceea ce înseamnă că este interzis accesul în apă, din cauza curenţilor puternici). Reamintim că în acest sezon estival deja şase persoane au murit înecate în apele Mării Negre.

Ti-a placut articolul?

Comentarii