Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiţi care este semnificaţia zilei de 8 Martie? De când se serbează şi când a devenit zi oficială

ro

08 Mar, 2017 00:00 3459 Marime text
Cunoscută în întreaga lume ca sărbătoarea internaţională a femeii, semnificaţiile zilei de 8 Martie sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu o sărbătoare a mamelor.
 
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial, s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internaţională a Femeii, dar procesul de emancipare a femeii nu a fost încheiat. Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale şi, în principal, pentru drept de vot.
 
Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a fost proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiţia femeii. În 1908, 15.000 de femei au mărşăluit în New York, cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune şi dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declaraţii a Partidului Socialist din America, Ziua Internaţionala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.
 
Un an mai târziu, în 1910, în urma Conferinţei Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 ţări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeaşi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Recunoscută ca sărbătoare internaţională în 1977

Ziua Femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internaţională în 1977, devenind o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa şi SUA, fiecare sărbătorind-o aşa cum consideră de cuviinţă. Data de 8 martie este, pe plan internaţional, Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, drept la proprietate, drept la educaţie, la divorţ, la asistenţă medicală, la contracepţie. În Anglia, în această zi au loc marşuri şi întruniri în memoria acestor femei. În România, pe 8 martie se sărbătoreşte femeia, dar şi bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi. Până în decembrie 1989 se vorbea de Ziua Mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. După Revoluţia din 1989, noţiunea de „Ziua Mamei“ este înlocuită cu „Ziua Femeii“.

De la flori, la cadouri costisitoare şi extravagante

După căderea comunismului, aşteptările în privinţa cadourilor prilejuite de această zi au crescut. De la flori s-a ajuns la cadouri costisitoare şi extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii în străinătate. 8 Martie este sărbătoare oficială în ţări precum Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croaţia, Cuba, Georgia, Guineea, Eritreea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia, dar şi în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.
 
În Vest, Ziua Internaţionala a Femeilor simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora şi egalitatea cu bărbaţii. Pe de alta parte, sărbătoarea este percepută ca o moştenire comunistă în estul Europei. În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe celebrarea mamelor, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora.
 
În Rusia, conotaţia politică a acestei sărbători a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară. În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni privind afirmarea drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. Bărbaţii din Italia oferă în această zi femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania. În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc această zi în oraş, în grupuri formate numai din reprezentantele sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru propriile drepturi şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut.
 
Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită, la data de 8 martie, în: Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazajstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
 
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi cadouri femeilor din viaţa lor -soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii