Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Standarde şi exigenţe europene Tanatopraxia, unul dintre cele mai noi servicii funerare oferite de Casa Albastră din Constanţa (galerie foto)

ro

03 Aug, 2019 00:00 7238 Marime text
Trecerea în nefiinţă a persoanelor dragi este un moment greu şi dureros pentru fiecare dintre noi, un moment în care ajutorul profesioniştilor din domeniul serviciilor funerare este extrem de important. Un astfel de profesionist este Casa Albastră din Constanţa, care, de trei luni, a adus pe piaţa serviciilor funerare din municipiu una dintre cele mai moderne metode de îmbălsămare - tanatopraxia.
 
Astfel, Casa Albastră a obţinut franciza pentru cea mai modernă metodă de îmbălsămare, tanatopraxia, de la Axys Tanatopraxie SRL, firmă fondată în anul 2011 de către absolvenţii Şcolii de Tanantopraxie din Franţa. În prezent, activitatea de tanatopraxie se desfăşoară în Constanţa şi în alte 17 centre din ţară, într-un cadru legal în spaţii special amenajate, laboratoare utilate conform normelor europene şi care deţin autorizare sanitară de funcţionare. În România, Axys Tanatopraxie SRL a pus bazele unui serviciu ce vine în sprijinul familiilor, asigurând o imagine senină a celui trecut în nefiinţă, printr-un procedeu de îmbălsămare profesional, numit tanatopraxie, practicat la standardele şi exigenţele europene.
 

Ce este tanatopraxia?

 
Tanatopraxia este o metodă de îmbălsămare profesională, practicată după un protocol operator bine stabilit, asigurând o conservare performantă a corpului neînsufleţit. Procedeul de tanatopraxie este practicat cu scopul de a conserva corpul decedatului, pe o perioadă de până la 10 zile, la o temperatură ambiantă, astfel încât familia îndoliată să poată priveghea persoana dragă fără ca aceasta să îşi schimbe înfăţişarea. Metoda de îmbălsămare profesionistă, tanatopraxia, este realizată doar de către persoane special pregătite şi are drept scop conservarea corpului persoanei decedate, astfel încât persoana decedată să aibă un aspect plăcut în timpul procesului de înmormântare.
 
Spre deosebire de tehnica de îmbălsămare clasică, tanatopraxia oferă mai multe avantaje. Astfel, corpul persoanei decedate este aseptizat şi rehidratat pentru ca aspectul să fie natural, să nu se observe urmele lăsate de trecerea în nefiinţă. De asemenea, oferă relaxare fizionomiei feţei, astfel încât pe chipul persoanei decedate să nu se observe semne lăsate de o eventuală suferinţă înaintea decesului. Datorită acestui avantaj, suferinţa persoanelor dragi nu va fi amplificată de modul în care arată fizionomia persoanei decedate. Tehnica prin care se cosmetizează o persoana decedată este extrem de importantă deoarece cu ajutorul acestei ei se înlătură semnele suferinţei, ceea ce face ca familia persoanei decedate să treacă mai uşor peste acest moment trist. La tanatopraxie sunt utilizate cele mai performante produse şi instrumente necesare procesului de îmbălsămare a persoanei decedate.
 

Avantajele actului tanatopraxic

 
Actul tanatopraxic este foarte important pentru operatorii şi manipulatorii din administraţia cimitirelor, deoarece asigură igienizarea corpului, aseptizarea trupului şi scăderea riscului infecţios în momentul manipulării. Aseptizarea şi întârzierea procesului de tanatomorfoză permit expunerea corpului neînsufleţit în spaţii publice fără riscuri infecţioase pentru cei care asistă la înmormântare. Actul tanatopraxic asigură dispariţia semnelor morţii de pe chipul persoanei decedate, lipsa lividităţii şi a mirosurilor neplăcute, posibilitatea de a păstra corpul pe o perioadă mai îndelungată, dispariţia modificărilor cadaverice (tanatomorfoză) pe o perioadă de până la zece zile.
 

Ce spune legea funerară din România

 
Conform legii funerare din România (102/2014 şi HG 741/2016), corpul persoanei decedate nu mai poate fi ţinut la domiciliu mai mult de două ore din momentul în care s-a produs evenimentul nefericit. Tocmai de aceea, spijinul cel mai mare vine de la firma de pompe funebre, care oferă serviciul de preluare a decedatului şi de pregătire a acestuia pentru înmormântare. Astfel, persoana decedată este preluată de la domiciliu sau de la spital în cel mai scurt timp, pentru a fi dusă în sala de pregătire. Sala de pregătire a decedaţilor are aparatură frigorifică specială pentru astfel de situaţii, cum ar fi masă de inox folosită pentru toaletarea şi cosmetizarea persoanei, dar şi instrumente sanitare pentru realizarea procedurilor de îmbălsămare sau, mai nou, de tanatopraxie.
 
Conform normelor sanitare în vigoare, orice firmă de pombe funebre trebuie să aibă o sală de pregătire a decedaţilor, care este de fapt un spaţiu igienic în care este pregătit defunctul şi care trebuie să asigure nivelul 2 de biosecuritate. În timpul în care decedatul este pregătit, familia se poate reculege şi se poate pregăti sufleteşte pentru ceea ce urmează. Unii nu realizează, dar este extrem de important ca familia să se detaşeze pentru un moment de aceste acţiuni, pentru a avea răgazul de a pregăti cele necesare. Înmormântările necesită foarte mult timp şi alergat dintr-o parte în alta pentru diverse cumpărături. Acum, poţi pregăti înmormântarea aşa cum trebuie, în timp ce persoana decedată este pregătită de către specialiştii de la firma de la pompe funebre.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii