Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozion aniversar la Techirghiol - „115 ani de balneologie“ Sanatoriul Balnear şi de Recuperare, unitate medicală de renume naţional şi internaţional

ro

30 Jun, 2014 00:00 4488 Marime text
Timp de trei zile, în perioada 27 - 29 iunie, medici şi specialişti în domeniul balneoterapiei și reprezentanţi ai societăţilor ştiinţifice internaţionale au participat la simpozionul „115 ani de balneologie la Techirghiol“, găzduit de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. La eveniment au participat nu doar specialiști din țară, ci și din străinătate, precum Slaheddine Montacer, director General al Oficiului de Termalism şi Hidroterapie din Tunisia, prof. univ. dr. Mufit Zeki Karagulle, preşedinte al Societăţii Internaţionale de Hidrologie Medicală Turcia, prof. univ. dr. Jacek Chojnowski, preşedintele Societăţii poloneze de Balneologie şi Medicină Fizică, prof. Francisco Maraver, de la Universitatea Complutense Madrid, Spania, prof. univ. dr. Fioravanti Antonella, din Siena, Italia, şi prof. dr. Ahmed Belaitar, din Algeria.

Simpozionul a fost structurat pe trei sesiuni, primele două având loc sâmbătă, iar cea de a treia, duminică dimineaţă. Discuţiile participanților au vizat politicile de sănătate, profilaxia şi tratamentul balnear, în contextul bunelor practici europene şi internaţionale. Nu în ultimul rând, la eveniment au fost prezenţi și specialişti ai Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol - conf. univ. dr. Olga Surdu, kinoterapeut Carmen Oprea, dr. Liliana Elena Stanciu, dr. Valentina Elena Ionescu, dr. Viorica Marin, dr. Daniela Profir, dr. Sibel Demirgian -, care şi-au prezentat lucrările centrate pe subiecte întâlnite în mod curent în practica medicală.
 
Impresionați de unitatea medicală din Techirghiol
 
Conf. univ. dr. Olga Surdu, vicepreşedintele Federaţiei Mondiale de Termalism şi Climatologie România, a declarat că invitații au fost impresionați de unitatea medicală din Techirghiol, pe care au catalogat-o unică la nivel internaţional. „Zeki Karagulle, preşedintele Societăţii Internaţionale de Hidrologie Medicală Turcia, a subliniat că suntem o unitate unică pe plan internaţional, deoarece folosim în mod judicios factorii terapeutici naturali, pentru condiţii exacte de recuperare. Zeki Karagulle a mai spus că sanatoriul este o prezenţă activă şi apreciată la toate congresele naţionale. De asemenea, reprezentantul din Tunisia, care are rang de secretar de stat, a venit aici cu o sarcină foarte clară. Vrea să pună bazele unei cooperări cu noi la nivel instituţional, cu sanatoriul, ca bază de practică şi experienţă, dar şi cu Universitatea «Ovidius», drept bază de educaţie. Mai exact, profesori de la universitatea constănţeană vor merge în Tunisia pentru a preda la un curs de masterat“, a  declarat  conf. univ. Olga Surdu, medic primar în cadrul Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. „Este un eveniment deosebit pentru noi, datorită faptului că se împlinesc peste 100 de ani de balneologie. Încercăm să ducem tradiţia mai departe, şi, în acelaşi timp, să o adaptăm la societatea în care trăim şi la studiile ştiinţifice“, a menționat, la rândul său, dr. Valentina Elena Ionescu, directorul medical al Sanatoriului Techirghiol.

La simpozion au mai fost prezenţi Petru Melinte, reprezentant al Ministerului Sănătăţii, Vasile Cepoi, fostul ministrul al Sănătăţii, Neagoe Adela Petrinia, secretar general adjunct în Ministerul Sănătăţii, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Sorin Serioja Chivu, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum și senatorul UNPR Marian Vasiliev.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii