Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se prelungeste strada Tulcei

ro

25 Jun, 2008 00:00 2478 Marime text
1214336604.jpg

Primaria intentioneaza sa prelungeasca strada Tulcei pana la intersectia cu prelungirea str. Barbu Stefanescu Delavrancea si str. Baba Novac.

Proiectul se afla in faza de Plan Urbanistic de Detaliu si a fost elaborat de SC Atrium 2000 Constanta la sfarsitul anului trecut. Documentatia depusa la Agentia pentru Protectia Mediului Constanta arata faptul ca "zona studiata din cadrul localitatii a functionat ca teren agricol, pe care era amplasat fostul sediu CAP Anadalchioi. Conform legii 18/1991 pentru aceste terenuri au fost eliberate titluri de proprietate". Asa ca, pentru a dezvolta orasul in acea zona, administratia locala a pus la cale "detalierea retelei de circulatii si a nodurilor de circulatie carosabila si pietonala prevazute in PUZ - str. B. St. Delavrancea, prelungirea str. Tulcei, str. Baba Novac si celelalte strazi din interiorul lotizarii si acelor doua strazi limitrofe - str. Horia Grigorescu (De701/139), aleea Dimitrie Onciu (aleea A) si cea limitrofa cimitirului". De asemenea, se va dezvolta infrastructura edilitara, se va vedea statutul juridic al terenurilor, dar si zonificarea teritoriului. Ultimul PUZ al zonei a fost facut in 1994, iar acesta a aratat faptul ca terenul era amenajat ca gradini de folosinta individuala, cu titluri de proprietate. "In prezent, in zona exista cateva constructii care apartin fostului CAP Anadalchioi si care urmeaza a fi dezafectate, in rest terenul este liber si folosit in prezent ca teren pentru gradini", se mai arata in documentatia de mediu.

Cartier pe terenul Movilestilor

In acea zona exista, in cea mai mare parte, terenuri agricole situate in afara limitei construite a orasului. Regimul juridic al zonei spune ca "dupa 1950 incepe ocuparea cu diferite functii urbane a terenului situat la nord de actuala str. Dezrobirii prin construirea complexului de cladiri al scolii de marina, iar in partea de est a acestuia, a cartierului de locuinte pe baza unui proiect de parcelare intocmit de Primarie (Sfatul Popular). Ultimele atribuiri de loturi pe baza de decizii ale Primariei din parcelarile facute de aceasta, se fac in perioada 1970-1972, in zona prelungirii Baba Novac". Tot dupa 1950, in partea de est a zonei s-au construit unitati militare. Atribuirea din 1953, prevedea ca proprietarilor de terenuri ocupate de unitatile militare sa li se dea in schimb terenuri corespunzatoare ca suprafata si pozitie sau despagubiri. Terenurile destinate constructiei de case, cu suprafata medie de 400-500 de metri patrati au fost "croite" dintr-unul dintre pamanturile familiei Movila, in urma deciziei Prefecturii 1989 din 3 aprilie 1921. Pe acel loc urma sa se dezvolte un nou cartier al orasului, Marghiloman. "Din aceasta parcelare au fost vandute in perioada 1922-1948 un numar foarte mare de loturi, insa nu exista o evidenta a lor. Aceasta parcelare a fost afectata in cea mai mare parte dupa 1950 de amplasarea in zona a doua mari unitati militare. Terenurile afectate nu au facut obiectul unor decrete de expropriere sau nationalizare, iar prevederile MFA si ale conducerii administrative locale au fost despagubite cu terenuri corespunzatoare ca suprafata, tuturor celor afectati. In prezent au fost inregistrate mai multe actiuni ale proprietarilor unora din terenuri, pentru reconstruirea drepturilor de proprietate", se mai specifica in documentele depuse la APM. Probabil ca intreaga tevatura vizeaza un singur aspect: prelungirea zonei de cartiere rezidentiale, inceputa de "mirobolantul" proiect Grand Via Varianta.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii