Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoare mare pentru creștini A treia Duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci. Ce nu avem voie să facem azi

ro

11 Mar, 2018 14:53 2461 Marime text
Cinstirea Crucii Mantuitorului marchează înjumătăţirea Postului Mare, perioada care conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. De aceea, atât duminica aceasta, cât și întreaga săptamână care o urmează, sunt centrate pe închinarea și contemplarea lemnului de viaţa făcător al Crucii lui Hristos.
 
După cum îi spune și numele, în această duminică celebrăm Sfânta Cruce, cea pe care Iisus Hristos a fost răstignit. Duminica Sfintei Cruci marchează jumătatea Postului Paștelui, iar perioada următoare conduce către prăznuirea Patimilor și Învierii lui Hristos. În această duminică celebrăm atât Crucea, ca semn simbolic, dar și lemnul de viață făcător din care a fost făcută crucea, conform creștinortodox.ro. De la Mântuitorul Iisus Hristos, Crucea a devenit semnul distinctiv al Bisericii și al creștinismului, fiind un gest sfânt. În Noul Testament, Crucea reprezintă altarul de jertfă al Lui Iisus Hristos.
 
Obiceiuri pentru Duminica Sfintei Cruci
 
În această duminică nu are loc nicio dezlegare, astfel că este ca o zi de post obișnuită. La biserică, însă, Sfânta Cruce este scoasă în procesiune din altar și depusă în mijlocul bisericii, iar Trisaghionul este înlocuit cu un imn dedicat Sfintei Cruci.
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii