Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriarhul Daniel „În aceste zile de grea încercare trebuie să biruim frica prin credinţă“

ro

22 Mar, 2020 19:51 2766 Marime text

În Duminica a 3-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Patriarhul Daniel a făcut un apel la întărirea în credinţă pentru a depăşi situaţia cauzată de Covid-19, scrie basilica.ro. 

„În aceste zile de grea încercare când crucea suferinţei din cauza pandemiei actuale” care este prezentă în aproape toată lumea „noi trebuie să ne întărim în credinţă, să biruim frica prin credinţă şi să întărim credinţa prin rugăciune şi prin fapte bune”.

„Numai iubind pe Dumnezeu mai mult în rugăciune şi pe semenii noştri prin fapte bune biruim frica şi să transformăm teama în curaj şi speranţă”, a îndemnat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Sfintei Cruci la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Reședinței Patriarhale.

În predica sa, Patriarhul a făcut trimitere şi la Evanghelia duminicală care „ne vorbeşte despre crucea personală”, dar şi despre înţelesul duhovnicesc al „crucii ca nevoinţă, ca luptă duhovnicească cu păcatul”.

În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat cele „patru mari adevăruri” din Evanghelia Duminicii Sfintei Cruci.
  • Lepădarea de sine este renunţarea la modul egoist de a trăi;
  • Luarea crucii înseamnă recunoaşterea şi asumarea propriilor neputinţe şi suferinţe, dar şi lupta sau voinţa de a lupta duhovniceşte pentru a le birui cu ajutorul lui Dumnezeu;
  • Urmarea lui Hristos prin credinţă şi iubire transformă neputinţa în biruinţă şi suferinţa în speranţă;
  • Duminica Sfintei Cruci aşezată la mijlocul Sfintelor Paşti este prevestirea Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos şi Învierea Domnului Iisus Hristos.
Patriarhul Daniel şi părinţii slujitori în Paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe din Reşedinţa Patriarhală. Foto credit: Ziarul LuminaPentru a sublinia puterea Sfintei Cruci, Patriarhul Daniel a reamintit cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola întâi către Corinteni 1:18.

„Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu”.

„Când suntem întrebaţi ce este Sfânta Cruce, noi răspundem că este puterea iubirii jertfelnice a lui Hristos, iubirea mai tare decât moartea, decât păcatul, decât suferinţa, decât dezbinarea”, a spus Preafericirea Sa.

În partea de final a omiliei sale, Patriarhul României a explicat în ce condiţii crucea devine „scară către Înviere”.

„Sfânta Cruce când este purtată cu credinţă, cu smerenie şi cu iubire faţă de Hristos ne aduce putere în suflet, ne întăreşte, ne dă speranţă. Crucea se transformă scară către Înviere”, a specificat Părintele Patriarh Daniel.


Sursa foto: basilica.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii