Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:49 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România Modificări în legea privind ratificarea Convenției CE privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (document)

ro

23 Nov, 2021 00:00 569 Marime text
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat în transparență decizională un nou proiect
  • Este vorba de rezervele formulate de România cu ocazia ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor
 
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat în transparență decizională un Proiect de Lege privind rezervele formulate de România cu ocazia ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011.
 
Semnarea de către România a Convenției de la Istanbul, la data de 27.06.2014, la Strasbourg, reprezintă un progres în consolidarea cadrului juridic universal în materia protecţiei şi promovării drepturilor omului. Prin semnarea acestei Convenţii, Guvernul României a transmis un important semnal pozitiv privind angajamentul ferm al României de a respecta şi de a promova o serie de măsuri ferme prin care să se asigure o prevenţie şi o combatere adecvată a fenomenului violenţei. Convenția de la Istanbul reprezintă instrumentul juridic internaţional cel mai cuprinzător care abordează violența din perspectiva unei violări grave a drepturilor omului.
 
Prin Legea nr. 30/2016 România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, iar aceasta a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2016. Potrivit Mesajului Internet cu nr. 954/02.06.2021, transmis de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei, a fost comunicată informația referitoare la extinderea automată a rezervelor până la data de 1 martie 2022 și, respectiv, solicitarea notificării opțiunii naționale (intenția de a menține sau retrage, total sau parțial, rezervele), înainte de expirarea acesteia la această dată. Astfel, prin extinderea automată a rezervelor, acestea sunt pe cale procedurală menținute în continuare până la data de 1 martie 2022
Referitor la rezerva formulată față de dispozițiile articolului 30 alineatul (2) - Compensația “2. (..) Acelora care au suferit vătămări corporale grave sau deteriorarea sănătății li se va acorda o compensație adecvată din partea statului, în măsura în care prejudiciul nu este acoperit din alte surse, precum agresorul, asigurarea sau pensii medicale și sociale finanțate de stat. Acest fapt nu împiedică părțile să introducă o acțiune în regres împotriva agresorului pentru recuperarea compensației acordate, atât timp cât aceasta este acordată pentru siguranța victimei.”
 
Legea nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor reglementează o procedură de compensare din partea statului a victimelor infracțiunilor intenționate comise cu violență (Capitolul V - Acordarea de către stat a compensaţiilor financiare victimelor unor infracţiuni). Astfel, conform prevederilor art. 21 din legea menționată, compensaţia financiară se acordă, la cerere, următoarelor categorii de victime:

a) persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art.188 şi 189 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218 - 220 din Codul penal, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă;

b) soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1). Acordarea compensației este suspusă unei serii de condiții și limitări, detaliate în cuprinsul capitolului indicat, cum ar fi sesizarea organele de urmărire penală în termen de 60 de zile de la data săvârşirii infracţiunii sau depunerea cererii de compensație în termen de 1 an de la data pronunțării unei hotărâri în cauză etc, victima a sesizat (în afara cazurilor în care a existat o imposibilitate obiectivă).
 
Compensația financiară se acordă de către stat doar dacă nu a putut fi obținută de la făptuitor o despăgubire și se acordă pentru următoarele categorii de prejudicii:
- cheltuielile de spitalizare şi alte categorii de cheltuieli medicale suportate de victimă;

- prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințarea a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii;
- câştigurile de care victima este lipsită de pe urma săvârşirii infracţiunii;
- cheltuielile de înmormântare (în cazul membrilor de familie);
- întreţinerea de care victima este lipsită din cauza săvârşirii infracţiunii.
 
Compensaţia financiară pentru prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințarea a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii se acordă în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de compensaţie financiară. În concluzie, analizând în detaliu prevederile interne prin raportare la articolul indicat din Convenție, rezultă că acestea sunt compatibile și că poate fi formulată retragerea rezervei.
 
Mai multe detalii legate de modificările aduse, puteți citi în documentul anexat materialului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: pixabay.com
 
Citește și:


Trei tineri reținuți pentru tentativă de viol. Ar fi agresat o minoră de 16 ani

Un bărbat a anunțat la 112 că soția sa ar fi decedat în somn. Ce spun anchetatorii

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii