Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pragurile meteo care ne furnică pe spinare Ce sunt codurile şi care este diferenţa de la galben, la portocaliu şi roşu

ro

27 May, 2013 00:00 4223 Marime text
Cod galben, cod portocaliu, cod roşu – noţiuni pe care le auzim din ce în ce mai des la radio, televizor, le citim în ziare. Aceste coduri însoţesc diferite fenomene meteorologice periculoase: caniculă, vânt, ploi, polei, ceaţă, viscol

Codurile meteo au fost introduse de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) în România în 2005, anul în care ţara noastră trecea la serviciul Meteo Alarm. De atunci, ANM  şi cele şapte Centre Meteorologice din ţară (printre care şi Centrul Meteorologic Regional Dobrogea) emit diverse avertizări, însoţite de un cod, fie el galben, portocaliu sau roşu. Mai jos, prezentăm semnificaţia codurilor galben, portocaliu şi roşu pentru următoarele fenomene: vânt, ploaie, descărcări electrice, ninsori, viscol, polei, ceaţă şi gradul de agitaţie al mării. Menţionăm că informaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Vasile Torică.

„Codurile meteorologice sunt praguri pentru avertizări periculoase imediate, care au o evoluţie periculoasă pentru zonele de interes: localităţi, municipii, drumuri europene şi naţionale”, ne-a explicat Vasile Torică. Aşadar, pentru codul galben fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Pentru codul portocaliu fenomene meteorologice periculoase sunt de intensitate mare,iar pentru codul roşu - fenomene meteorologice sunt de intensitate foarte mare.

Codurile şi fenomenele meteorologice

Codul galben pentru vânt este emis atunci când rafalele au viteza între 54-90 kilometri pe oră sau 15-25 metri pe secundă, codul portocaliu – rafalele de vânt au viteză între 90-126 kilometri pe oră sau 25-35 metri pe secundă, iar la  codul roşu rafalele depăşesc 126 kilometri pe oră. Codul galben pentru ploaie este emis atunci când cantităţile de apă ajung la 25-35 litri pe mp în cel mult o oră, codul portocaliu – atunci când cantităţile de apă se situează între 35-50 litri pe mp în cel mult o oră, iar codul roşu – când cantităţile de apă depăşesc 80 litri pe mp în cel mult o oră. Pentru fenomenul descărcări electrice, codul galben este emis atunci când avem averse de ploaie care local pot avea caracter torenţial sau vânt care, izolat, prezintă intensificări cu aspect de vijelie sau grindină cu diametrul mai mic de 2 cm. Codul portocaliu pentru descărcări electrice este emis când persistă fenomene meteo asociate: averse de ploaie şi grindină cu diametru cuprins între 2 şi 5 cm, vântul puternic, cu aspect de vijelie. „Pentru codul roşu nu există anumite criterii, decizia fiind luată în funcţie de situaţie”, explică meteorologul Vasile Torică. Codul galben de ninsoare este emis atunci când stratul de zăpadă depus într-o oră măsoară între 4 şi 8 centimetri. Codul portocaliu de ninsoare este emis atunci când stratul de ninsoare depus într-o oră este între 8 şi 15 cm.

Codul roşu, de asemenea, nu are criterii speciale, decizia fiind luată în funcţie de situaţie. Codul galben de viscol e emis atunci când vântul bate cu 50-70 km pe oră şi viscoleşte zăpada, determinând o vizibilitate sub o sută de metri. Codul portocaliu de viscol este emis, de regulă, atunci când viteza vântului care viscoleşte zăpada este cuprinsă între 70 şi 90 de km pe oră, determinând o vizibilitate de sun 50 de metri. Pentru codul roşu, viteza vântului depăşeşte 90 de kilometri pe oră, determinând o vizibilitate zero. Pentru polei codul galben este emis atunci fenomenul urmează să se producă pe arii relativ extinse în zona avertizată. Pentru codurile portocaliu şi roşu nu există criterii definite, acestea fiind emis în funcţie de situaţie. Codul galben de ceaţă se emite atunci când vizibilitatea este sub 5 metri în zona în care există drumuri europene sau naţionale, iar fenomenul persistă mai mult de o oră. Ca şi în cazul fenomenului ceaţă, codurile portocaliu şi roşu se emit în funcţie de situaţie. Ultimul fenomen, valabil pentru Constanţa, este gradul de agitare a mării. Codul portocaliu se emite atunci când la ţărm avem 5 grade, iar în larg – 6 grade. Codul portocaliu – când la ţărm avem 6 grade, iar în larg – 7 grade. Codul roşu se emite când la ţărm avem 7 grade, iar în larg mai mult de 8 grade.

Cum eram avertizaţi până în 2004?

Până în anul 2004, nu existau coduri. Atunci erau următoarele atenţionări şi avertizări: vânt viteză medie, vânt rafale, transport de praf şi nisip, vizibilitate orizontală, precipitaţii atmosferice, plafonul norilor, depuneri de gheaţă, transport zăpadă, descărcări electrice şi grindină, vijelie şi trombă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii