Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol de toxiinfectie alimentara prin fast-food-urile din Costinesti

ro

09 Jul, 2005 00:00 1392 Marime text

Sanctiuni drastice pentru nereguli de depozitare si preparare

OJPC Constanta controleaza la sange societatile de pe litoral pentru sanatatea turistilor * Cinci societati au fost amendate si trei inchise temporar pentru conditii neigienice de preparare a produselor alimentare

Din dorinta de a proteja cat mai bine sanatatea turistilor sositi pe litoralul Marii Negre, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) merg saptamanal in control la unitatile deschise prin statiunile de pe litoral. Ieri, au fost vizate unitatile de fast - food din statiunea Costinesti. In cadrul a cinci locatii de gen au fost gasite nereguli foarte grave de igiena, pentru care patronii au fost aspru sanctionati. La prima unitate controlata, pensiunea "Orizont" din Costinesti, au fost constatate nereguli inca de la intrare prin afisarea necorespunzatoare a preturilor, stiut fiind faptul ca odata cu procesul denominarii, agentii economici au obligatia de a afisa preturile atat in leii vechi, cat si in cei noi. Daca bucataria pensiunii arata cat de cat bine, in depozitele unde erau tinute produsele si preparatele erau conditii improprii. Pe langa toate acestea, s-au gasit numeroase produse expirate si cantitati semnificative de carne cu modificari organoleptice. Pe mesele din bucatarie, "asteptau" sa fie pregatite, in caldura greu de suportat, 2kg de pulpe de pui ce evident isi pierdusera prospetimea, acoperite totodata cu prosopul de sters pe maini. Bucataria nu avea apa calda curenta, fiind oprita "din motive de economie". Potrivit declaratiilor directorului OJPC, Gheorghe Trandafir, societatea va primi amenda intre 5 si 30 de milioane, fiind sanctionata, de asemenea, cu inchiderea temporara, pana la remedierea problemelor constatate.Kebab si salate expirate, cu garnitura de musculiteInspectorii au mai controlat alte patru societati fast-food in care au constatat existenta acelorasi nereguli. La SC "Nipani Impex" SRL, societate specializata in comercializarea de kebab si shaworma, painea folosita pentru preparate era depozitata in conditii igienice greu de imaginat, iar lipiile folosite erau expirate de cateva zile. In incaperile folosite pentru prepararea produselor, mirosul nu putea fi suportat cu usurinta, iar mustele erau prezente in numar foarte mare, atat pe mese, cat si pe produsele pregatite pentru consumatori. Salatele, deja trecute de faza prospetimii, erau inca expuse in soare spre a fi prezentate eventualilor doritori. Vasele in care erau tinute produsele erau murdare si prezentau urme de rugina. SC "Dita" SRL din Brasov, SC "Rosi Prod Com" SRL si SC "Centratex" SRL din Galati au fost de asemenea amendate pentru nerespectarea conditiilor de igiena. In cadrul acestora s-a constatat ca se ofereau consumatorilor produse expirate, pline de insecte, fara a exista o informare corecta asupra ingredientelor folosite si gramajelor practicate. Actiunile OJPC - ului nu se vor opri aici, inspectorii fiind hotarati sa continue investigatiile in cadrul societatilor de pe litoral. De altfel, acestia au pornit o ampla campanie de informare in masa a consumatorilor. Zona Costinesti nu a fost aleasa intamplator, avand in vedere fluxul de turisti prezenti si cresterea riscului de toxiinfectie ca urmare a nerespectarii de catre agentii comerciali a masurilor igienice necesare. OJPC a instalat in statiunea Costinesti si nu numai, panouri de afisaj si marcaje stradale cu numerele de telefon si informatii privind modul in care consumatorii se pot adresa institutiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii