Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ochi de vultur" (video)

ro

15 Dec, 2010 01:37 2109 Marime text

Kogalniceanu_Avion2.jpgCel mai inovator sistem de supraveghere aeriana a frontierei si monitorizare a zonei maritime a fost prezentat la Constanta. Producatorii si-au expus si testat produsul pe aeroportul Mihail Kogalniceanu. Este vorba de un avion de tip DA 42 dotat cu cea mai sofisticata tehnologie de inregistrare video, care permite paza frontierelor, cautarea persoanelor disparute si cercetarea poluarii pe marea neagra. Echipat, costa aproape 2,5 milioane de euro.

Kogalniceanu_Avion3.jpgZboara pana la 6000 de metri altitudine, atinge o viteza de 320 de km/h, poate ramane in aer pana la 10 ore si consuma 18 litri de combustibil pe ora. Avionul adus de austrieci pentru demonstratie poate fi util in cele mai dificile si complicate misiuni.

Aparatul de zbor este un model nou care nu a ajuns pana acum in nicio institutie din Romania. Echipamentele de la bord dotate cu aparatura de ultima generatie, senzori si camera video, pot vedea tot ce misca la sol. Scopul sistemului este insa acela de a ajuta autoritatile in misiunile cele mai delicate. Fie ele de supraveghere, monitorizare sau salvare. Un prim test a fost făcut în largul mării negre, în locul unde s-a scufundat cargoul turcesc Medy. Ramane de vazut cat de receptive vor fi autoritatile la un astfel de sistem care le-ar putea usura munca. Un avion echipat complet costa intre 2 si 2,5 milioane de euro, iar sistemul in sine poate ajunge pana la 900.000 de euro. Poate fi montat pe elicopterele politiei, pe anumite tipuri de avioane mici si pe aeronavele militare. O ora de exploatare costa doar 121 de euro.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii