Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nimeni nu va tolera distrugerea Geamiei Hunkiar"

ro

04 May, 2009 02:43 2437 Marime text

Muftiu_Yusuf_Murat_00.jpgComunitatea musulmană din Dobrogea are speranţa că moscheea din centrul vechi al Constanţei nu va fi deteriorată în totalitate de construcţia aproape finalizată din imediata apropiere a monumentului.

Problemele Muftiatului Cultului Musulman au apărut în vara lui 2008, când în faţa lăcaşului de cult Hunkiar au început lucrările pentru înălţarea unui imobil în regim de înălţime D+P+2E+M. Muftiul Iusuf Muurat l-a acţionat în instanţă pe beneficiarul construcţiei şi spune că demersurile sale sunt sprijinite de Ministerul Culturii, dar pe de cealaltă parte, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu modifică avize în favoarea proprietarului. „Direcţia de Culte din Constanţa a modificat avizul 99/2008 şi a schimbat distanţa de trei metri dintre moschee şi construcţie, distanţa recomandată de minister, la 1,21 metri. Se încearcă să se deterioreze simbolul etniei musulmane şi să se tergiverseze procesul. La ultima înfăţişare, a fost amânat pentru că noi nu i-am comunicat citaţia biroului de avocatură care-l reprezintă pe beneficiar. Dar de când trebuie să anunţe Muftiatul citaţiile?", a declarat Iusuf Muurat. Cu toate acestea, Muftiul spune că are încredere în instanţa locală şi că este convins că musulmanii vor avea, într-un final, câştig de cauză. Mai ales că acum există un precedent. Pe 27 februarie a.c., Tribunalul Dâmboviţa a anulat autorizaţia de construire nr. 179/B/43074 emisă în 24 februarie 2006, pentru înălţarea imobilului de 19 etaje din imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din Bucureşti. El a mai declarat că pentru rezolvarea acestei probleme a avut parte nu numai de sprijinul comunităţii musulmane, dar şi de populaţia creştină. „Nimeni nu va tolera distrugerea Geamiei Hunkiar", a spus acesta.
Pentru reabilitarea clădirii, care, potrivit Muftiului, prezintă fisuri ce s-au mărit în urma ridicării construcţiei învecinate, instituţia de rit musulman trebuie să cheltuiască aproximativ 230.000 euro. Investiţia ar putea, însă, să fie de prisos, atât timp cât încă se mai lucrează la clădirea care se ridică lângă geamie.

{mos_ri:geamie,Hunkiar}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nu conteaza 04 May, 2009 12:26 rusine. rusine, rusine. pe unii ii deranjeaza clopotele de la sfinta biserica. dar cum vor suporta cei ce isi construiesc colosala cladire in apropierea sfintei geamii??? veti fi pedepsiti de Dumnezeu!!! Allah este mare si vede tot. probabil nu mai aveti locuri de construit pe aceasta planeta. rusune ,rusine ,rusine!!!
  • RITA 04 May, 2009 09:02 ESTE O MARE CRIMA CE SE INTAMPLA IN CONSTANTA . SANT FARA PIC DE BUN SIMT CEI CRE DAU AVIZELE DE CONSTRUIRE A IMOBILELOR, CELOR IMPROPRIETARITI DUPA NOAPTE .EXEMPLU DE IMOBILE? CASA AVOCATULUI APROAPE VIS A VIS DE CATEDRALA SF. PETRU SI PAVEL ,CASA AVOCATULUI HSOTTI,CASA CE SE CONSTRUIESTE PE TITULESCU , PE CRISTEA GEORGESCU NR.9,SI NOILE SAPATURI DE LANGA LATERALA CATEDRALEI UNDE SI ACOLO S-AU GASIT SITURI ARHEOLOGICE DAR PROBABIL MITA ESTE DESTUL DE MARE SA NU CONTEZE NIMIC .