Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Nevinovatul" duhovnic Nicu Mihaila

ro

05 Sep, 2007 00:00 4226 Marime text
1188934481.jpg

Parintele duhovnic a fost reclamat de credinciosii din parohia sa pentru abuzuri si fapte grave, insa slujitorul Domnului nu a primit nici macar o mustrare din partea forului superior

Interesele meschine sau gustul banilor ii determina pe cei pusi sa vegheze la respectarea legilor si conduitei morale sa ignore fapte grave. Cand acestea au fost savarsite de slujitori ai Bisericii, consecintele pot fi dezastruoase. Un caz care ridica semne de intrebare, staruie in mintea constantenilor. Preotul Nicu Mihaila a realizat mai multe abuzuri, reclamate de enoriasii sai in anul 2000, insa nu a primit nici macar o mustrare din partea forului superior. Din contra, se pare ca a fost avansat. Dupa ce a fost scos afara de multimea furioasa din parohia pe care o administra la Poarta Alba, Mihaila a ajuns la Medgidia si, in final, la Constanta, devenind parohul bisericii cu hramul Nasterea Domnului. Lui Mihaila nu i-a mers rau! Vecinii sai sustin ca, in ultimul timp, a cumparat autoturism Audi A4 si un TIR, cu care se pare ca face afaceri. Desi inca se mai tem de razbunarea fostului paroh din localitatea Poarta Alba, oameni au povestit fapte inimaginabile in care personajul central este Mihaila. Unele dintre ele tin de incalcarea sacerdotiului, in timp ce altele intra in competenta codului penal.

"Cele reclamate nu se confirma"

Primele plangeri la Arhiepiscopie la adresa preotului au aparut in urma cu sapte ani, cand oamenii din Poarta Alba, satui de abuzurile lui Mihaila au cerut in cor plecarea lui din parohie. La vremea aceea, tone de cerneala au curs, mass-media incercand sa arate mai marilor Bisericii ortodoxe ca unii dintre slujitorii sai nevrednici improasca cu noroi imaginea institutiei. Dar Nicu Mihaila se pare ca are ceva relatii sus puse. In loc sa fie caterisit, acesta a continuat sa slujeasca. Liliana Naclad, inspector pe probleme de presa din partea Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat ca, pana acum, IPS Teodosie nu l-a sanctionat pe Mihaila, pentru ca, in 2001, cand Prea Inaltul a fost instalat ancheta fusese deja finalizata de predecesorul sau. Se pare ca popa acuzat a stiut sa unga unde trebuie si sa profite de faptul ca IPS Lucian era bolnav in perioada in care a fost anchetat. In ciuda acuzelor grave aduse de credinciosi, consilierul bisericesc preotul Constantin Savu si inspectorul bisericesc, preotul Enache Dragus, cei care s-au ocupat de dosarul lui Mihaila au concluzionat, la acea vreme, ca, "in urma cercetarilor regulamentare, cele reclamate cu privire la preotul Mihaila nu se confirma". Greu de crezut asemenea raspuns, cand exista declaratii scrise ale localnicilor din Poarta Alba, care au avut de suferit de pe urma acestei fete bisericesti.

Mihaila a refuzat sa ingroape mortii

Astfel, in urma cu aproape sapte ani, Constantin Cabulea, sfasiat de durere, declara: "Am mers la preotul comunei sa imi inmormanteze copilul. Dupa ce i-am explicat situatia, dansul mi-a pretins 370.000 lei vechi, altfel nu imi face acest serviciu. Am mers doua zile la rand, dar mi-a inchis usa in fata, zicand ca, daca nu platesc, nu sta la discutii cu mine. Am fost nevoit sa ajung la Castelu, deoarece nu puteam sa tin corpul neinsufletit o saptamana in casa", povesteste, amarat, omul. Disperati de abuzurile preotului din comuna, oamenii au trimis plangerile lor lui IPS Lucian Tomitanul. Petronia Vladescu, o localnica, i-a povestit preainaltului intr-o scrisoare cosmarul prin care a trecut odata cu moartea bunicii sale. "Am mers la biserica sa vorbesc cu preotul ca sa ne dea steagul si sfesnicul si sa vedem cum facem cu inmormantarea, deoarece nu aveam locuri de veci. Parintele Mihaila aproape ca m-a dat afara, spunandu-mi sa platesc mai intai taxa pentru biserica pe un an, taxa pentru locul de veci si taxa pentru inmormantare si abia apoi sa indraznesc sa vin dupa steag". Femeia mai spune ca, deoarece parintele nu a venit sa citeasca, familia a stat cinci zile cu moarta in casa pe o caldura insuportabila. Intr-un final, Petronia Vladescu a apelat la preotul din Basarabi, care, fara nicio pretentie financiara, a inmormantat-o crestineste pe bunica femeii.

Lista infractiunilor e lunga

Un alt credincios din fosta sa parohie, Stefan Istoc, sustine ca, deoarece a avut tupeul sa ia din caisul lui Nicu Mihaila cateva fructe pentru fiul sau, parintele l-a lovit cu pumnii si l-a dat pe mana politiei, care l-a amendat cu 200.000 lei. Desi se dovedeste intransigent in fata hotiei, parintele este acuzat de furt intr-una din declaratiile oamenilor care l-au cunoscut. "Fiind paznic la IFAX Nisipari poligon, a venit parintele Niculae Mihaila cu masina. A spart portile de la poligon si a furat o masina de nisip. Cand l-am intrebat de ce face acest lucru, el mi-a dat cu levierul peste mana si m-a facut in tot felul", isi aminteste Maria Stoica. Oamenii din Poarta Alba au ramas ingroziti de comportamentul preotului din comuna. Ei mai spun ca acesta nu are nimic sfant in el, ci dimpotriva. Barbatul injura, merge prin baruri si, mai ales, sare la bataie. Unul din scandalurile terminate la Tribunalul Medgidia este si cel cu fratii Mureseanu, din Valu lui Traian. La dosarul controversatului preot mai atarna si un accident de masina soldat cu decesul unei femei din comuna Ciocarlia de Jos. Pacatele lui Nicu Mihaila nu se opresc aici. Ultima suspiciune care planeaza asupra sa este insusirea banilor enoriasilor si ridicarea unei biserici subrede care, pana la urma, a fost demolata. Acest fapt a fost relatat pe larg intr-una dintre editiile precedente ale cotidianului nostru. Conform declaratiilor Lilianei Naclad, cand se va intoarce din concediu, preotul Mihaila va reveni la Catedrala, in calitate de preot onorific, pana la finalizarea cercetarilor demarate de conducerea Arhiepiscopiei. Potrivit reprezentantului institutiei, ancheta va include si faptele semnalate de localnicii din Poarta Alba, in urma cu sapte ani.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii