Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia si Harsova, orasele cu cea mai mare rata a somajului din judet

ro

07 Apr, 2010 03:06 2080 Marime text

bursa_locurilor_de_munca.jpgDin statisticile prezentate pe site-ul AJOFM este de aşteptat ca numărul celor care îşi caută un job să atingă recordul absolut al ultimilor cinci ani

Pe 23 aprilie, în întreaga ţară va avea loc Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. Evenimentul se va derula şi în principalele oraşe ale judeţului Constanţa. La Mangalia, manifestarea este organizată la Casa de Cultură, începând cu orele 9.00 şi este de aşteptat ca şi anul acesta cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori să fie în domeniile turism, comerţ şi construcţii navale.

În mod tradiţional, cele mai multe joburi oferite pe litoralul sudic, vor fi cele de de ospătari, cameriste, bucătari, muncitori necalificaţi la bucătărie, recepţioneri, comisioneri, confecţioneri îmbrăcăminte, ingineri în textile, lăcătuşi, sudori, muncitori necalificaţi în construcţii, ingineri arhitectură navală, ingineri construcţii civile. Reamintim faptul că angajatorii din Mangalia, la fel ca toţi cei din România, ce încadrează în muncă, pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, beneficiază, conform legii, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul de asigurări de şomaj, aferentă persoanelor încadrate.

Mangalioţii s-au prezentat anul trecut într-un număr record la Bursa Locurilor de Muncă, iar anul acesta, din statisticile prezentate pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, este de aşteptat ca numărul celor care îşi caută un job să atingă recordul absolut al ultimilor cinci ani. Aflăm astfel că, la nivelul judeţului, rata şomajului în luna ianuarie este cea mai mare din 2005 încoace.

Dacă în urmă cu cinci ani se înregistrau, în ianuarie, 6% şomeri din populaţia judeţului, în 2006 - 5,7%, 2007 - 4,6%, 2008 - 3,5% şi în 2009 - 3,6%, anul acesta, luna ianuarie găseşte Constanţa cu o rată a şomajului de 6,7%! Cei mai puţini şomeri sunt în mediul urban, iar cei mai numeroşi în cel rural. În mediul urban, Constanţa şi Murfatlarul au rata cea mai mică a şomajului: 2,7% şi, respectiv, 3,2%, în timp ce Hârşova şi Mangalia deţin tristul record de 10,9% şi 6,5%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii