Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:53 11 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kurban Bayram, celebrat de credincioşii musulmani din Cumpăna (galerie foto)

ro

02 Sep, 2017 00:00 2816 Marime text
Credincioşii musulmani de pretutindeni au celebrat vineri, 1 septembrie, Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la Mecca.
 
Locuitorii comunei Cumpăna de etnie musulmană au fost prezenţi la geamie încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a se ruga. Kurban Bayram comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim, cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia pentru Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Ibrahim este dispus să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Allah, văzându-i hotărârea şi nestinsa credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului, nu pe cel al copilului mult iubit.
 
Această zi este celebrată de musulmanii din întreaga lume, fiind recunoscută drept Sărbătoarea Sacrificiului, reconfirmând credinţa în Allah. Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult înstărit a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor două treimi din animalul jertfit şi oprind pentru cina de familie doar o treime din Kurban.

Ti-a placut articolul?

Comentarii