Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Floriile, sărbătorite de la mic la mare Meniu tradiţional cu peşte, servit pacienţilor constănţeni de Arimex Comexim 2000 SRL

ro

02 Apr, 2018 00:00 2177 Marime text
Ortodocşii au prăznuit duminică Floriile sau Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim. Toţi cei care, la botez, au primit nume de floare şi-au sărbătorit onomastica. De Florii, credincioşii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi nu uită tradiţiile şi obiceiurile locului. Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminică dinaintea Învierii Domnului. Sărbătoarea reprezintă intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi, care ţineau în mâini ramuri de finic. Este una dintre cele mai importante sărbători din an, fiind singura dată când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.
 
Echipa Arimex Comexim 2000 SRL, cea care se îngrijeşte de hrana de zi cu zi a pacienţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, secţiile de la Agigea, Eforie, Palazu, Dermato-Venerice, de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa şi de la Spitalul CFR, nu a uitat de marea sărbătoare şi a pregătit un meniu de zile mari.
 
Astfel, micul dejun a fost compus din ceai Lipton cu lămâie, unt, tartine cu unt şi caviar, salată de icre de crap cu ceapă, salată de icre de hering cu ceapă, măsline, salam, şunculiţă ţărănească, caş proaspăt de vacă, brânză proaspătă de vaci, specialitate Del Delice, miere, gem de caise, gem de căpşuni, iar la supliment, pacienţii au primit biscuiţi populari, lapte dulce, iaurt natural, chefir cu fructul pasiunii, chefir cu căpşuni.
 
La masa de prânz, toată lumea a primit peşte, aşa cum spune tradiţia. Astfel, angajaţii Arimex Comexim 2000 SRL au oferit pacienţilor borş marinăresc din crap românesc, supă de crap românesc, supă de pasăre cu găluşte, supă de legume cu fulgi de ou, file de crap sălbatic la tavă în sos de lămâie cu mămăliguţă şi usturoi, file de crap sălbatic la tavă în sos de lămâie şi cartofi natur, file de crap sălbatic la tavă cu garnitură de orez, plachie de macrou cu mămăliguţă, trunchi de macrou la cuptor în sos de lămâie pe pat de legume sotate (broccoli, cartofi, conopidă, morcov), calamar a la romana pane cu sos de usturoi, fish burgers din cod Alaska cu sos alb şi cartofi natur, saramură din cotlete de crap cu mămăliguţă, fish fingers din file de cod cu sos de lămâie şi cartofi natur, piept de pui la cuptor şi legume sotate, rasol din piept de pui pe pat de legume sotate, legume asortate cu brânză de vaci, iar la desert - mere, compot de ananas, prăjitură de casă cu vanilie şi caise şi banane.
 
La cină, pacienţii au fost serviţi cu legume gratinate cu mozzarella, brânză Milkana brie şi parmezan, mămăliguţă cu brânză pufoasă de vaci şi smântână, piept de pui cu pilaf cu ciuperci şi conopidă gratinată, paste quattro formaggi şi fish fingers, calamar a la romana pane cu sos de usturoi, pulpe de pui întregi la tavă cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă, pulpe de pui întregi la cuptor cu piure de cartofi şi broccoli, ceai Lipton cu lămâie, iar desertul a constat în bomboane cu ciocolată.
 
„În viaţă, de multe ori, ne lăsăm entuziasmaţi de intrarea lui Hristos în Ierusalimul inimii noastre şi înălţăm osanale faptelor sau eforturilor noastre, uitând cât har ceresc vine de Sus pentru ca ele să se nască, să crească şi să rodească în inima noastră şi-n viaţa noastră. Nerecunoscători mai apoi, prin păcatele sau necredinţa noastră, răstignim pe Hristos afară din Ierusalimul inimii noastre, la porţile buzelor noastre, pururea comentând şi cerând socoteală Domnului pentru toate câte ni se întâmplă. Să mergem săptămâna aceasta după Iisus Hristos, pe drumul Crucii, care pentru noi este drumul vieţii, al iertării şi al mântuirii, drum fără de care nimeni dintre oameni nu se poate mântui. Să parcurgem Patimile, desolidarizându-ne de toţi aceia care nu L-au înţeles şi nu Îl înţeleg nici astăzi aşa cum se cuvine pe Hristos! Pentru aceia şi pentru aceştia din urmă degeaba a predicat El trei ani şi jumate; degeaba S-a revelat şi a săvârşit minuni nemaiauzite şi neînchipuite, pentru că tot nu L-au înţeles şi nu Îl înţeleg; I-au cerut peste doar câteva zile moartea, cu acelaşi entuziasm cu care au fluturat astăzi ramuri de finic şi I-au adresat «osanale». Să-L primim, să-L păstrăm şi să-L cinstim pe Hristos ca pe un Împărat al sufletelor noastre, să ne pregătim pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfânta Înviere, ridicarea Sa din mormânt, înviind şi noi şi înnoindu-ne sufletele noastre, fiinţa noastră, viaţa noastră întreagă. Tuturor pacienţilor internaţi le dorim însănătoşire grabnică şi ne rugăm ca bunul Dumnezeu şi Maica Domnului să le tămăduiască sufletele şi trupurile, să le dăruiască pace sufletească şi spor în cele bune, iar celor care poartă nume de flori le urăm cu drag la mulţi ani!“, a transmis Vergil Drăghici, administrator al SC Arimex Comexim 2000 SRL.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii