Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florii în pandemie! Avem sau nu voie să luăm salcie de la biserică? Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

ro

21 Apr, 2021 00:00 4362 Marime text
  • Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a precizat pentru ZIUA de Constanța, că enoriașii care doresc să participe trebuie să respecte măsurile în vigoare pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.
  • Oamenii trebuie să poarte măștile de protecție și să respecte distanțarea fizică.
  • Ramurile de salcii vor fi binecuvântate de preoți, la finalul slujbei, și distribuite credincioșilor.
  • „Biserica se va îngriji, va lua toate măsurile ca oamenii să nu se înghesuie și să fie respectată distanțarea fizică“, a mai subliniat părintele Tănăsescu.

Duminică, 25 aprilie 2021, creștinii ortodocși prăznuiesc Floriile, sărbătoare ce comemorează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, în zilele dinainte patimilor.

Spre deosebire de prima sărbătoare de Florii din pandemie, din data de 12 aprilie 2020, anul acesta, credincioșii au voie să participe la biserică, la slujbă.

Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a precizat pentru ZIUA de Constanța, că enoriașii care doresc să participe trebuie să respecte măsurile în vigoare pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Astfel, aceștia trebuie să poarte măștile de protecție și să respecte distanțarea socială.

De asemenea, preotul a precizat că ramurile de sălcii vor fi împărțite și anul acesta, după sfințirea lor, la finalul slujbei.

„Pandemia nu are nicio treabă cu salciile, cu tradiția și rânduiala bisericească“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. „Oamenii trebuie să respecte măsurile de siguranță care sunt în vigoare, adică să poarte masca de protecție și să respecte distanțarea fizică. Dar conținutul slujbei și tradițiile nu se modifică“, a explicat preotul Eugen Tănăsescu.
 

O mică procesiune la Catedrala Arhiepiscopală

Totodată, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a subliniat faptul că oamenii nu au niciun motiv să se înghesuie la împărțirea ramurilor de salcie sfințite.

„Oamenii nu trebuie să se înghesuie, după sfințirea ramurilor de salcie, acestea vor fi împărțite tuturor celor prezenți. Biserica se va îngriji, va lua toate măsurile ca oamenii să nu se înghesuie și să fie respectată distanțarea fizică“, a declarat părintele Tănăsescu.

Acesta a mai precizat că, cel mai probabil, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel va exista o mică procesiune, în jurul catedralei, dar și în această situație se vor respecta măsurile în vigoare.

Amintim, în cursul anului 2020, sărbătoarea Floriilor a fost celebrată la data de 12 aprilie, iar credincioșii nu au putut participa la slujba religioasă, în contextul stării de urgență declarată pe fondul epidemiei de Coronavirus.

Ramurile de salcie sau finici, binecuvântate, au fost distribuite de voluntari credincioșilor din parohii care au solicitat acest lucru.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Oamenii legii au intervenit la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța. Iată motivul (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii