Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fara un acoperis deasupra capului

ro

07 Jun, 2002 00:00 1100 Marime text

Opt persoane traiesc din alocatiile copiilor si din mila trecatorilor

O femeie si sase copii risca sa ramana pe drumuri * Margareta Enache, in varsta de 39 de ani, traieste de peste 20 de ani in concubinaj cu Ion Paun, de aceeasi varsta * Ion nu lucreaza nicaieri, iar putinii bani pe care ii castiga pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe ii cheltuieste pe bautura * Cele opt persoane locuiesc ilegal intr-o casa nationalizata * Singurul venit al familiei este alocatia copiilor * Pentru a avea bani de paine, Margareta si copiii cersesc in fata catedralei "Sfintii Petru si Pavel" sau in fata magazinului "Tomis" * Casa in care locuiesc nu are usi si ferestre, tencuiala de pe pereti este cazuta, iar o parte din acoperis este daramat * Deoarece locuiesc abuziv, RAEDPP doreste sa-i evacueze.

Constanta este renumita ca fiind un oras al contrastelor. La tot pasul vezi vile imense si masini de ultima generatie, dar si cersetori la toate colturile de strada. Atat la periferii, cat si in centrul orasului, langa cladirile impunatoare, cu garaje subterane, sunt case darapanate, care nu au usi si ferestre. Situatiile acestor oameni sunt asemanatoare. Majoritatea nu au locuri de munca si locuiesc in case nationalizate, unde nu au apa, iar dupa ce se insereaza, singura sursa de lumina este o lumanare. Pentru a avea ce manca, o parte din acesti oameni cersesc sau lucreaza cu ziua pe unde apuca. Pe de alta parte, cei mai multi infractori provin din randul celor saraci, deoarece multi dintre ei considera ca singura modalitate de a supravietui este sa fure sau sa-i insele pe cei care au mai multi bani decat ei. Margareta Enache si cei sase copii ai ei risca sa ramana fara un acoperis deasupra capului. Femeia, in varsta de 39 de ani, traieste de peste 20 de ani in concubinaj cu Ion Paun, de aceeasi varsta cu ea. Barbatul este renumit ca scandalagiu si bautor inrait. Ei locuiesc de cinci ani intr-o casa nationalizata, de pe strada Dianei la numarul 5, din cartierul Piata Ovidiu. Ion nu lucreaza nicaieri, iar putinii bani pe care ii castiga pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe, ii cheltuieste pe bautura. Barbatul isi face foarte rar simtita prezenta acasa, si atunci pentru a lua alocatia copiilor. De cele mai multe ori, acesta isi bate concubina si copiii si ii da afara din casa. Margareta este nevoita, pe langa intretinerea copiilor, sa ii dea si bani pentru bautura lui Ion. Singurul venit stabil al celor opt persoane este alocatia celor mici. Femeia lucreaza cu ziua pe unde apuca, in schimbul unei farfurii cu mancare si al catorva hainute vechi pentru copii. Pentru a avea bani de paine, Margareta si copiii cersesc in fata catedralei "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" sau in fata magazinului "Tomis". Femeia nu beneficiaza de ajutor social, deoarece are nevoie de un act de la Tribunal, din care sa reiasa ca ea este singura persoana care are in intretinere copiii. Cel mai mare dintre acestia este in varsta de 18 ani, iar cel mai mic are zece ani. Trei dintre ei invata la Scoala Generala numarul 2, iar unul este la o scoala profesionala. Ei isi scriu cursurile pe coli de cerere sau pe caiete vechi in care lipesc alte foi. Unul dintre copii nu a putut merge la scoala timp de o saptamana pentru ca nu avea incaltaminte, pantofii pe care i-a purtat iarna trecuta rupandu-se de tot. Margareta a afirmat: "Copiii nu au avut niciodata hainute noi, pentru ca noi nu avem bani nici pentru mancare, iar sa le cumparam de imbracat, nici atat! Ne imbracam cu ce ne da lumea de pomana". Cel mai mic dintre copii sufera de miopie, iar mama lui nu are bani sa il duca la medic. De asemenea, femeia este bolnava de TBC si ciroza.

Deoarece locuiesc ilegal, RAEDPP doreste sa ii evacueze

Numai trei dintre copii sunt recunoscuti de tatal lor. Femeia sustine ca, in perioada in care s-au nascut ceilalti, barbatul a tinut-o din betie in betie si a negat ca ar fi copiii lui. Deoarece nu au act de proprietate asupra casei, nici unul dintre copii nu a putut sa isi faca buletin. Singura care are act de identitate este Margareta. In perioada in care si-a facut buletinul, femeia locuia la o matusa, care a fost de acord sa i se puna viza de flotant pe adresa ei. Din cauza faptului ca nu au acte de identitate, nici unul dintre membrii familiei nu se poate angaja. Casa in care locuiesc nu are usi si ferestre, iar tencuiala de pe pereti este cazuta. O parte din acoperis este daramat, Margareta fiind nevoita sa stranga apa de ploaie in oale si lighene, pentru a nu se inunda locuinta. Numai in doua dintre cele patru camere ale casei se poate locui. Deoarece nu are aragaz, femeia gateste la o butelie mica, tip "turist". Cele opt persoane dorm inghesuite in doua paturi vechi. In afara de paturi, singurele obiecte de mobilier sunt o masa si doua scaune. Hainele celor opt persoane sunt inghesuite pe jos, intr-un colt al uneia dintre camere. In cladire nu este curent electric si nici apa potabila. In ciuda conditiilor mizere, copiii erau curati, iar in casa era ordine. Pentru ca nu are bani pentru detergent, femeia spala rufele cu lesie si sapun de casa. Apa pe care o beau si o folosesc pentru spalat o cara cu galetile de la vecini. Deoarece locuiesc ilegal, Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat Constanta doreste sa ii evacueze. Margareta a afirmat: "Nu imi doresc decat un acoperis deasupra capului pentru mine si pentru copii. As fi dispusa sa locuiesc oriunde, chiar si in cel mai amarat sat".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii